ΕΚΑΒ

Μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Θοδωρής Ζέρβας αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου σωματείου εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ -που καλύπτει την Αττική, την Πελοπόννησο και τμήμα της νησιωτική Ελλάδας- τόνισε πως οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλες που το ΕΚΑΒ καλείται να καλύψει τις ίδιες τις νοσοκομειακές ανάγκες. 

«Το νοσοκομείο της Κορίνθου έχει έλλειψη ακόμα και σε νευροχειρούργο ή και σε αναισθησιολόγο. Τι συμβαίνει αν κάποιο περιστατικό χρήζει νευροχειρουργικής φροντίδας; Καλείται το ΕΚΑΒ να το παραλάβει και να ψάξει να βρει κενό κρεβάτι σε νοσοκομείο της Αθήνας. Αυτό πλέον συμβαίνει παντού, στην πλειοψηφία των νοσοκομείων της επαρχίας. Όμως αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ γίνονται λάστιχο για να προλάβουν τις ελλείψεις που παρατηρούνται παντού. 

Από την άλλη το ΕΚΑΒ διατηρεί μονάδες διάσωσης και αντιμετώπισης καταστροφών ή είναι υπεύθυνο για την κάλυψη των αναγκών της θερινής περιόδου στις τουριστικές περιοχές. Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να φύγουν εκτός έδρας ακόμα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εδώ και οκτώ μήνες οι διασώστες και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ παραμένουν απλήρωτοι για τις εκτός έδρας υπηρεσίες τους και αναγκάζονται να πληρώνουν απ´ την τσέπη τους τα έξοδα για την παραμονή τους στην επαρχία όταν τους το ζητάει η υπηρεσία. Η αποφασιστικότητα που έδειξαν στην στάση εργασίας οι εργαζόμενοι θορύβησε το υπουργείο Υγείας το οποίο ανακοίνωσε πως σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομιών θα αποπληρώσει τα δεδουλευμένα μέχρι το τέλος της εβδομάδας».