BΡΕΤΑΝΙΑ - Αντιφασιστικό Μπράντφορντ

Οι φασίστες του EDL (Σύνδεσμος Αγγλικής Αμυνας) απομονώθηκαν από την αντιφασιστική κινητοποίηση και αποχώρησαν ηττημένοι από την πόλη. Το Μπράντφορντ το 2001 είχε ζήσει από τις πιο σημαντικές ταραχές των τελευταίων δεκαετιών στην Αγγλία. Οι φασίστες του Εθνικού Μετώπου είχαν οργανώσει πορεία στην πόλη και στη συνέχεια άρχισαν να κάνουν επιθέσεις σε μαγαζιά μεταναστών. Τώρα ο EDL, η τελευταία μορφή που έχουν πάρει οι φασιστικές συμμορίες στην Αγγλία, θέλησε να επαναλάβει εκείνα τα κατορθώματα. Τελικά οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την περικύκλωση της αστυνομίας. Καμιά εκατοστή από αυτούς προσπάθησαν να κινηθούν μετά το τέλος της συγκέντρωσης μέσα στην πόλη και άρχισαν να μαζεύουν κλωτσιές από ομάδες νεαρών μεταναστών που ήταν έτοιμοι να υπερασπίσουν τις γειτονιές τους.

Η επιτυχία οφείλεται στην πρωτοβουλία που πήρε η αντιφασιστική κίνηση UAF (Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό). Πήρε αμέσως την απόφαση να οργανώσει αντιδιαδήλωση ενάντια στους φασίστες για να μην τους αφήσει να βαδίσουν στο Μπράντφορντ, ούτε να τολμήσουν να κάνουν ρατσιστικές επιθέσεις. Η εμπειρία των τελευταίων αναμετρήσεων με τον EDL σε διάφορες πόλεις που προσπαθεί να κάνει την εμφάνισή του, ήταν ότι η αστυνομία προσπαθεί να απομονώσει τους αντιφασίστες κατηγορώντας τους ότι οι αντισυγκεντρώσεις είναι αυτές που προκαλούν τις «ταραχές». Μοιράζουν φυλλάδια στους κατοίκους καλώντας τους να μην συμμετέχουν στις διαδηλώσεις γιατί είναι «επικίνδυνες». Αυτά επαναλήφθηκαν και αυτή τη φορά στο Μπράντφορντ.

Αντισυγκέντρωση

Ομως αυτή τη φορά οι αντιφασίστες είχαν στήσει ένα ευρύτερο δίκτυο για την υπεράσπιση της αντισυγκέντρωσης. Η πρωτοβουλία με τίτλο «Εμείς είμαστε το Μπράντφορντ» πήρε την υποστήριξη συλλόγων, σωματείων και πολλών προσωπικοτήτων της πόλης. Μια ακόμη μεγαλύτερη καμπάνια στήθηκε με υπογραφές συνδικαλιστών, καλλιτεχνών και βουλευτών από όλη τη χώρα για την υποστήριξη της κινητοποίησης στο Μπράντφορντ. Η πρωτοβουλία αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς υπάρχουν παραδοσιακές δυνάμεις του αντιφασιστικού κινήματος στην Αγγλία, που έχουν υποχωρήσει και αποδέχονται τα επίσημα επιχειρήματα ότι δήθεν οι αντιδιαδηλώσεις εξυπηρετούν τους φασίστες γιατί μπορούν να προκαλέσουν ταραχές. Το αντιφασιστικό περιοδικό Searchlight καλούσε ενεργά σε μη-συμμετοχή στην κινητοποίηση και ως αντιφασιστική δράση πρότεινε μόνο καμπάνια υπογραφών για να βγει παράνομη η φασιστική κινητοποίηση. Οι περίπου 1500 αντιφασίστες που συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από τους φασίστες έδωσαν την καλύτερη απάντηση στους δισταγμούς αλλά και στα ψέματα της αστυνομίας. 

Οι φασίστες του EDL έχουν αρχίσει να φρενάρουν μετά τις πρώτες τους δυναμικές εμφανίσεις σε διάφορες αγγλικές πόλεις. Εχοντας ξεκινήσει ως ομάδες χούλιγκαν, προσπάθησαν να μετατραπούν σε στρατιωτικό τμήμα του πιο «επίσημου» φασιστικού κόμματος BNP, έχοντας όμως δεσμούς και με το πιο ανοιχτά ναζιστικό Εθνικό Μέτωπο. Προσπαθούν να παρουσιαστούν όχι ως ρατσιστές ή συντηρητικοί αλλά ως υπερασπιστές των αγγλικών παραδόσεων. Ο πολιορκητικός τους κριός είναι η ισλαμοφοβία. Κάνουν επιθέσεις σε γυναίκες, βγάζοντας τους τη μαντίλα, ενώ η πρώτη τους εμφάνιση ήταν εναντίον μιας τοπικής αντιπολεμικής διαδήλωσης. Βρήκαν εύφορο έδαφος πάνω στην επίσημη ισλαμοφοβία που καλλιεργήθηκε από το Εργατικό Κόμμα και από τους Συντηρητικούς και συνεχίζουν να δέχονται χάιδεμα από πολλά ΜΜΕ. Οι αντιδιαδηλώσεις του UAF έχουν βοηθήσει να αποκαλυφθεί τι πραγματικά είναι ο EDL. 

Η μάχη ωστόσο κάθε άλλο παρά τελείωσε. Στις 7 Σεπτέμβρη οργανώνεται διαδήλωση έξω από το δικαστήριο όπου δικάζεται ο Μάρτιν Σμιθ, ηγετικό μέλος του UAF και του SWP (του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στην Αγγλία). Εχει να αντιμετωπίσει τις στημένες κατηγορίες για πρόκληση ταραχών έξω από το BBC, στη διαδήλωση ενάντια στην τηλεοπτική παρουσία του Νικ Γκρίφιν, ηγέτη του φασιστικού BNP. Υπό στημένη δίωξη βρίσκεται και ο Γουέιμαν Μπένετ, επικεφαλής του UAF. Κατηγορείται για «συνωμοσία» λόγω της οργάνωσης αντιδιαδήλωσης κόντρα στους φασίστες στο Μπόλτον τον περασμένο Μάρτη. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι δικαστικές υποθέσεις, στις 6 Νοέμβρη ήδη προετοιμάζεται μια μεγάλη πανεθνική διαδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και των συνδικάτων.