ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠIΑ: Πάρτε πίσω τις απολύσεις

Προκήρυξη καταγγελίας με τίτλο «πάρτε πίσω τις απολύσεις» εξέδωσαν οι Financial Crimes (ΕΣΗΕΑ), η Πρωτοβουλία Γένοβα Λιθογράφων και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΠΗΕΑ), η οποία αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: 

«Η διεύθυνση της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία απέλυσε την Δευτέρα 30 Αυγούστου πάνω από 20 εργαζόμενους στα τυπογραφεία της επιχείρησης στο Κορωπί. Πρόκειται κατά κύριο λόγω για τεχνικούς τύπου αλλά και κάποιους άλλους υπάλληλους, όπως καθαρίστριες κλπ. Η απόλυση έφερε στο φως ότι διάφοροι εργαζόμενοι ενώ δούλευαν σαν «μάστορες» τους είχαν σαν «βοηθούς» με αποτέλεσμα ακόμη και η αποζημίωσή τους να είναι κουτσουρεμένη.

Είναι πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους, να πετιέται στο δρόμο σχεδόν το 10% του προσωπικού των τυπογραφείων της Ελευθεροτυπίας και η διοίκηση να δηλώνει ότι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες απολύσεις στο μέλλον.

Δεν έχει να κάνει όμως μόνο με τους τεχνικούς στα τυπογραφεία της εφημερίδας. Και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην εφημερίδα εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση. Οι υπάλληλοι της εφημερίδας απήργησαν τον Ιούλιο για να αποτρέψουν απολύσεις συναδέλφων τους υπαλλήλων. Οι δημοσιογράφοι έχουν προχωρήσει σε πολλές γενικές συνελεύσεις τους τελευταίους μήνες για να δηλώσουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν απολύσεις προσωπικού...

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Τώρα χρειάζεται ο κοινός αγώνας όλων των εργαζόμενων στην Ελευθεροτυπία, δημοσιογράφων, υπαλλήλων, τεχνικών για να σταματήσουμε τις απολύσεις. Η επίθεση σε έναν από εμάς πρέπει να πάρει απάντηση από όλους. Την άνοιξη την ίδια προσπάθεια έκανε και η διοίκηση του ΔΟΛ που δήλωνε ότι θέλει να μειώσει το προσωπικό της κατά 20%. Μετά από μαζικές γενικές συνελεύσεις, και απεργίες κατάφεραν οι εργαζόμενοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη να σταματήσουν αυτό το σχέδιο της διοίκησης. 

Στον ίδιο δρόμο χρειάζεται να βαδίσουμε και τώρα. Χρειάζεται άμεση απάντηση όλων των εργαζόμενων του κλάδου για να μην περάσουν οι απολύσεις. Χρειάζεται άμεση σύγκλιση του Διασωματειακού των ΜΜΕ για να προχωρήσουμε σε απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζόμενων στην Εφημερίδα. Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε απεργία για να ξαναγυρίσουν οι συνάδελφοι στη δουλειά. Να οργανώσουμε συνέλευση στο εργοστάσιο στο Κορωπί και στην εφημερίδα στην Αθήνα για να αποφασίσουμε από κοινού τεχνικοί, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι τα επόμενα μας βήματα. 

Χρειάζεται να μπούμε μπροστά σε ένα αγωνιστικό απεργιακό πρόγραμμα σε όλα τα ΜΜΕ για να κόψουμε τον βήχα στους εκδότες. Και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να διαδηλώσουμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσ/νίκης στις 11 Σεπτέμβρη.

Για να μην πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι για την κρίση τους».