Ο Λεβίν ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο το 1966 με τη διδακτορική διατριβή «Η αγροτιά και η σοβιετική εξουσία 1928-1930». Κατόπιν, ο Λεβίν έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και της Πενσυλβάνια και συνέχισε το συγγραφικό του έργο, μεταξύ άλλων, με τα «Η συγκρότηση του σοβιετικού συστήματος» (1987), «ο Σοβιετικός αιώνας» (2003), όπου υποστηρίζει ότι το επαναστατικό κόμμα του Λένιν μετασχηματίστηκε σ´ ένα κόμμα γραφειοκρατών που γύρισε την πλάτη στην επανάσταση και περιγράφει με ακρίβεια τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στο καθεστώς. Το 1997 έγραψε μαζί με τον Ian Kershaw το «Stalinism and Nazism: dictatorships in comparison».
Ζίζεκ
Το πιο γνωστό όμως βιβλίο του και το μόνο που έχει μεταφραστεί και εκδοθεί στα ελληνικά (εκδ. Παρουσία, 1983) είναι «Η τελευταία μάχη του Λένιν», διαθέσιμο από το Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο. Αντί περιγραφής του, αξίζει να παρατεθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του Ζίζεκ στο συνέδριο για την ιδέα του κομμουνισμού στο Λονδίνο το 2009:
«Ήταν αναγκαίο το πέρασμα από τον Λένιν στον Στάλιν; Η Χεγκελιανή απάντηση θα επικαλούνταν την αναδρομική αναγκαιότητα: αφού αυτό το πέρασμα είχε συμβεί, αφού ο Στάλιν είχε κερδίσει, ήταν αναγκαίο. Το καθήκον του διαλεκτικού ιστορικού είναι να μπορεί να το συλλαμβάνει ´στο γίγνεσθαί´ του, φανερώνοντας όλη την ενδεχομενικότητα της πάλης, που θα ήταν δυνατό να είχε τελειώσει και διαφορετικά, με τον τρόπο που προσπάθησε να κάνει ο Μοσέ Λεβίν στην Τελευταία Μάχη του Λένιν.
Ο Λεβίν υπογραμμίζει την επιμονή του Λένιν για μια πλήρη κυριαρχία των εθνικών οντοτήτων, που συνέθεταν το Σοβιετικό κράτος -και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, σε μια επιστολή του προς το Πολιτικό Γραφείο στις 22 Σεπτεμβρίου 1922, ο Στάλιν κατηγορούσε ανοιχτά τον Λένιν για ´εθνικό φιλελευθερισμό´».
Το έργο του Λεβίν και ιδιαίτερα «Η τελευταία μάχη του Λένιν» εξακολουθούν να είναι πολύτιμες παρακαταθήκες για την εξήγηση του σταλινικού φαινομένου και ιδιαίτερα απέναντι σε αυτοματισμούς που μαζί με το Στάλιν διαγράφουν και το Λένιν κι όλη την ηρωική προσπάθεια των πρώτων χρόνων της ρωσσικής επανάστασης.