29 Φλεβάρη: Μέρα δράσης από τα κάτω

Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι του ΟΕΚ, της Εργατικής Εστίας, των Ασφαλιστικών Ταμείων, κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού και του Συλλόγου Κατοίκων Ηλιακού Χωριού Πεύκης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. Μαζί τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι στην «Πίτα Αλεξάνδρας» για συμπαράσταση σε συνάδελφο τους που αγωνίζεται απέναντι στις αυθαιρεσίες του εργοδότη τους, Κ. Τσιμπράκη όσον αφορά τα δεδουλευμένα, την ασφάλιση και την πρόσληψή του.

Από τις 12 και μετά άρχισαν να καταφτάνουν εργαζόμενοι από πολλούς εργατικούς χώρους αφού εκείνη την ώρα ξεκινούσε η στάση εργασίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με πανώ εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία, οι Financial Crimes, τo Νοσοκομείo Άγιος Σάββας, η Επιτροπή Αγώνα από το Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, εργαζόμενοι από το Ιπποκράτειο, εργαζόμενοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Σωματείο Εργαζόμενων στην Ιντρακόμ, η ΕΠΑΣΣ και το ΣΕΚ.

Πριν από τη διαδήλωση έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί. Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του ΟΕΚ, Ηλίας Αθανασίου. «Για εικοστή μέρα συνεχίζουμε τον αγώνα μας, συνεχίζουμε και διατρανώνουμε ένα μεγάλο όχι στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Όχι στην κατάργηση της στεγαστικής πολιτικής, όλοι μαζί στον αγώνα, όλοι μαζί μπορούμε».

Στη συνέχεια μίλησε ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στην Ιντρακόμ. «Για όλους τους εργαζόμενους ο αγώνας είναι κοινός. Ο εχθρός είναι ο ίδιος. Πρέπει να είμαστε δεμένοι χέρι-χέρι και να πάμε μπροστά. Η απεργία που γίνεται αυτή τη στιγμή στον ΟΕΚ και στην Εργατική Εστία είναι μια προσπάθεια για τους εργαζόμενους, για τις δουλειές τους, για το κοινωνικό κράτος.

Κάστρο

Αυτό που τα Μνημόνια και οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες, η Τρόικα, προσπαθούν να διαλύσουν. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε. Θα τους παλέψουμε κάνοντας κάθε χώρο δουλειάς, ένα κάστρο, με απεργίες διαρκείας και συντονισμό. Τίποτα δεν πρόκειται να περάσει, οι εργαζόμενοι ενωμένοι θα νικήσουμε» τόνισε.

Ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου του Αγ. Σάββα είπε: «Συμμετέχουμε από τον Άγιο Σάββα στη σημερινή στάση εργασίας και τη διαδήλωση για να περάσουμε το μήνυμα ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κλιμακώσουμε το επόμενο διάστημα και να τους αναγκάσουμε ό,τι ψηφίζεται αυτή τη στιγμή να μην εφαρμοστεί. Το μήνυμα έρχεται και από τα νοσοκομεία με την προσπάθεια συντονισμού, την 48ωρη απεργία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και την κλιμάκωση που προτείνει ο συντονισμός για να βρεθούμε την Πέμπτη στο Υπουργείο Υγείας και να διαδηλώσουμε».

Έπειτα, μίλησε ο Γιώργος Κούτουλας από το Σύλλογο Εργαζόμενων στο Θριάσιο. «Είμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανέρωτη επίθεση. Μπροστά στην αμφισβήτηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων ύπαρξης των εργαζόμενων και του λαού ολόκληρης της χώρας. Το βαρέλι που έχουν ανοίξει δεν έχει πάτο. Όσο εμείς δεν αντιστεκόμαστε, τόσο περισσότερο θα επιτίθενται. Εμείς πρέπει και μπορούμε να τους σταματήσουμε» είπε ανάμεσα σε άλλα.

Τελευταίος μίλησε ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της ΕΠΑΣΣ. «Σήμερα είναι πανευρωπαϊκή μέρα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, είναι η μέρα που σε δεκάδες χώρες σε όλη την Ευρώπη θα διαδηλώσουν εργαζόμενοι για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζόμενων εδώ. Είναι η μέρα για να κλιμακώσουμε από τη δική μας μεριά, αυτή η απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να έχει συνέχεια. Να απαιτήσουμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε κάθε χώρο δουλειάς να πάρουμε αποφάσεις για απεργία διαρκείας. Έτσι, ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε, ν’ ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την τρόικα».

Στη συνέχεια ακολούθησε η διαδήλωση μέχρι τη Βουλή με τους εργαζόμενους του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας στην κεφαλή της πορείας. Βίντεο μπορείτε να δείτε στο sekonline.gr.