Αστυνομικές προκλήσεις στα γραφεία του ΣΕΚ: Η τρομοκρατία δεν περνάει

«Την μέρα της απεργίας και της διεθνούς κινητοποίησης αλληλεγγύης διάλεξαν οι πραίτορες της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να συλλάβουν δύο μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος έξω από τα Γραφεία της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη στην οδό Αναξαγόρα», αναφέρει η καταγγελία του ΣΕΚ. «Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 9.30πμ και ενώ μέλη του ΣΕΚ βρίσκονταν εκεί και προετοίμαζαν την απεργιακή συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος μεταφέροντας αφίσες και πανό, οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει έναν μετανάστη στη γωνία Γερανίου και Αναξαγόρα ο οποίος ούρλιαζε από πόνο μετά από πέρασμα των χειροπέδων. Μάλιστα η αξιωματικός υπηρεσίας του ΑΤ Ακροπόλεως στην ενημέρωση που της έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Π. Κωνσταντίνου απάντησε ότι δεν πονάνε, αλλά υποκρίνονται… Στην πραγματικότητα, η ΕΛΑΣ αντιμετωπίζει τους μετανάστες και την αριστερά ως στόχο. Στην προσπάθεια του ενός μέλους να φωτογραφίσει το περιστατικό για λογαριασμό της εφημερίδας, οι αστυνομικοί του το απαγόρευσαν. Εκείνος συνελήφθη έστω και αν δεν είχε προλάβει να τραβήξει την φωτογραφία. Στη διαμαρτυρία του Σταμάτη Χατζηδήμου για την σύλληψη και τη συμπεριφορά των αστυνομικών έφτασαν να συλλάβουν και τον ίδιο».

Ουρλιαχτά

O Αντριου Κουκ, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες, που πήγαν αυτόφωρο με την κατηγορία της “αντίστασης κατά της αρχής”, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια μέρα αφού η κατηγορία ήταν απλά γελοία, μας περιγράφει την αστυνομική βαρβαρότητα που εξελίχθηκε εκείνη την ώρα στην Οδό Αναξαγόρα.

«Καθώς κατέβαινα το δρόμο κάτω από την Ομόνοια άκουσα ουρλιαχτά από ένα άντρα που είχε συλληφθεί. Ήταν ένας μαύρος μικροκαμωμένος άντρας δεμένος με χειροπέδες που τον κράταγαν δύο μπάτσοι. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο ένας από τους δύο αστυνομικούς είχε τυλιγμένο το πρόσωπό του μέχρι τα μάτια και δεν μπορούσες να τον αναγνωρίσεις.

Καθώς περνούσαν από μπροστά μου, ο μετανάστης είχε γονατίσει και φώναζε και οι αστυνομικοί τον έσερναν χτυπώντας τον στο κεφάλι με μπουνιές και κλωτσιές στα πόδια. Ανησύχησα για τη ζωή του και μου φάνηκε ότι οι αστυνομικοί το έκαναν περισσότερο για εκφοβισμό και άρχισα να αναρωτιέμαι τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν έναν μικροκαμωμένο άνθρωπο δεμένο με χειροπέδες. Έστρεψα την κάμερα του κινητού μου πάνω τους και τότε ο ένας από τους δύο αστυνομικούς στράφηκε σε μένα και μου είπε ‘όχι φωτογραφίες’ και απαίτησε να του δώσω το κινητό μου. Αρνήθηκα και τότε άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω μου περίπου 30 αστυνομικοί που απαιτούσαν να τους δώσω το κινητό. Τότε ήρθε και ο σύντροφος Σταμάτης και μας πήγαν και τους δύο μαζί στο τμήμα».

Την Παρασκευή 2/3 έγιναν νέες προκλήσεις σε βάρος του ΣΕΚ, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας. Γύρω στη 1μμ πολυάριθμη μεικτή περιπολία της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας «στάθμευσε» προκλητικά στην είσοδο των Γραφείων του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Στην απαίτηση των μελών του ΣΕΚ να απομακρυνθούν, όχι μόνο αρνήθηκαν αλλά άρχισαν να προκαλούν και να λογομαχούν αποδεικνύοντας ότι ήταν εσκεμμένη και κατευθυνόμενη η ενέργειά τους λέγοντας ότι «εσείς μας φωτογραφίζετε”.

«Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναστείλει η δράση του, ούτε οι δημοσιογράφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης θα ζητάνε άδεια από την ΕΛΑΣ για να φωτογραφίζουν τις αθλιότητες που διαπράττονται στην περιοχή στα πλαίσια των ρατσιστικών επιχειρήσεων σκούπας, επιχειρήσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται υπουργοί και επιχειρηματίες έτοιμοι να «αξιοποιήσουν» την περιοχή της Γερανίου διώχνοντας μικρομάγαζα, φτωχούς, άστεγους και μετανάστες» ήταν η άμεση απάντηση.

Η ανοιχτή αστυνόμευση των Γραφείων του ΣΕΚ αποτελεί βάναυση καταπάτηση της ελεύθερης πολιτικής δράσης. Η συστηματική παρενόχληση των μελών του με την «διεύρυνση των αρμοδιοτήτων» των μεικτών συνεργείων ΕΛΑΣ-Δήμου Αθήνας δεν είναι τυχαία. Έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες αφού είναι γνωστό ότι το ΣΕΚ πρωτοστατεί στην οργάνωση του αντιναζιστικού συλλαλητηρίου στις 17 Μάρτη αλλά και στην καταγγελία συμμορίας αστυνομικών που έκλεβαν μετανάστες σε επιχειρήσεις σκούπα. Πριν μία εβδομάδα μάλιστα αστυνομικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις σκούπα στην Πλατεία Βικτωρίας απείλησαν να εκτελέσουν τους μάρτυρες. Η σύλληψη της εν λόγω συμμορίας έγινε ύστερα από καταγγελία του Π. Κωνσταντίνου μέλους του ΣΕΚ, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού σύμβουλου της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Το γεγονός μάλιστα ότι αυτές οι προκλήσεις γίνονται με τη συνεργασία και της Δημοτικής Αστυνομίας, αποδεικνύει το ρόλο του δημάρχου Καμίνη, σε ρόλο συνηγόρου της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Αυτό το ρόλο εξυπηρετεί και πρόσφατο έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή και ζητά την σταθερή παρουσία ειδικών σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) έξω από τη Νομική Σχολή και την ΑΣΟΕΕ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο Εσωτερικών η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία κατήγγειλε ότι «οργανωμένες ομάδες άσχετων με το πανεπιστήμιο ατόμων ή και φοιτητών εμποδίζουν βιαίως τις επιχειρήσεις των κλιμακίων της Δημοτικής Αστυνομίας και παρέχουν προστασία στους παράνομους εμπόρους, χρησιμοποιώντας καταχρηστικά την προστασία του ασύλου». Αυτή η καταγγελία στοχοποιεί πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ, της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και φοιτητών της Νομικής και της ΑΣΟΕΕ, που απαιτούν με συγκεντρώσεις μπροστά στις εισόδους των πανεπιστημίων να σταματήσει η τρομοκρατία της αστυνομίας απέναντι στους μικροπωλητές και οι προσπάθειες καταπάτησης του ασύλου των σχολών, από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία.

Το τελευταίο διάστημα το όργιο της ρατσιστικής επιχείρησης σκούπα στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας όπου στέλνονται καθημερινά σωρηδόν μετανάστες, οι περισσότεροι με έγγραφα, στην Π. Ράλλη, δεν έχει τελειωμό. Την ίδια στιγμή που στον Αγιο Παντελεήμονα έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στους μετανάστες, κυβέρνηση, Καμίνης και αστυνομία ψάχνουν για φαινόμενα “ανομίας” στο κέντρο της Αθήνας, παρενοχλώντας και εκβιάζοντας την αριστερά και όποιον αντιστέκεται στα οικονομικά και πολιτικά έκτροπα που προσπαθεί να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της τρόικας και του ΔΝΤ, θυσιάζοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις της ελεύθερης πολιτικής δράσης.

“Οι συλλήψεις και οι προσαγωγές μελών του ΣΕΚ αποτελούν ένα ακόμη δείγμα κορύφωσης της διάχυτης καθημερινής αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας απέναντι στους μετανάστες και σε όσους υπερασπίζονται τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης. “Σε μία περίοδο που το αστικό κατεστημένο αποσταθεροποιείται αδυνατώντας να κυβερνήσει, επιστρατεύει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία σαν τελευταίο όπλο απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη εργατική και κοινωνική αντίσταση.

Σκηνικό

Μαζί με τα δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος διαλύει και τις δημοκρατικές κατακτήσεις και επιβάλει σκηνικό χούντας στην καθημερινή ζωή στους δρόμους της Αθήνας. Το ίδιο συνολική πρέπει να είναι και η απάντηση, συντονισμένα από το κίνημα με συλλογικές και προσωπικές πράξεις”.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την αστυνομία να παρενοχλεί τις πολιτικές δραστηριότητες του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ξέρουμε ότι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχει στο στόχαστρο τη δράση της αριστεράς ενώ την ίδια ώρα συνεργάζεται με τις παρακρατικές συμμορίες των νεοναζί τόσο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας όσο και στις ίδιες τις απεργίες. Αυτό το μήνυμα της υστερίας κατά της αριστεράς εξέπεμψε και ο αρχηγός της ΝΔ από την ίδια τη Βουλή, λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια «στήριξε και υπερασπίστηκε, όλα όσα αποτελούν σήμερα τις ''ασθένειες'' της ελληνικής κοινωνίας» και προειδοποίησε ότι η «αυξανόμενη επιθετικότητα της Αριστεράς», δεν «είναι υπεράνω κριτικής». Αλλά και του Πάγκαλου που την έπεσε στο ΚΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνοντάς τους την ευθύνη για τα θύματα της Μαρφίν.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομολογία της άρχουσας τάξης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, ότι το κίνημα των απεργιών διαρκείας και των καταλήψεων που δεν έχει αφήσει ούτε αυτή την κυβέρνηση ούτε την προηγούμενη σε χλωρό κλαρί, θα το βρίσκουν μπροστά τους όλο το επόμενο διάστημα. Γι' αυτό λασπολογούν σε βάρος της αριστεράς που τροφοδοτείται από αυτή την αντίσταση. Δεν τους αρκεί όμως μόνο η προπαγάνδα και χρησιμοποιούν όλα τους τα όπλα. Από την αστυνομική βία και την καταστολή για να σπείρουν το φόβο και την τρομοκρατία, μέχρι την προβολή και στήριξη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής για να στρέψουν την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου προς το φασισμό και το ρατσισμό. Το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τους χαλάνε τα σχέδια και γι' αυτό μπαίνουν στο στόχαστρο. Δεν θα περάσει...