Εμπρός για απεργία σε όλα τα ΜΜΕ

“Πρόκειται για μια ακόμη προδοσία από τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι, Δημοσιογράφοι για την Δημοσιογραφία, Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση) που καταψήφισαν τις προτάσεις για απεργιακή δράση” αναφέρει η ανακοίνωση των Financial Crimes καλώντας τους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία την Τρίτη 20/3 στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, “Είναι προδοσία για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, που τους αφήνουν ανυπεράσπιστους στην εργοδοτική επίθεση. Μόνο στα αθλητικά μέσα του Πήγασου έχουν γίνει πάνω από 50 απολύσεις τους τελευταίους μήνες, για να μην μιλήσουμε για άλλη μια φορά για την απλήρωτη εργασία, τις καθυστερήσεις και τις ατομικές συμβάσεις. Είναι προδοσία για τους εκατοντάδες συναδέλφους στο ΑΛΤΕΡ και την Ελευθεροτυπία που εδώ και μήνες δίνουν την μάχη για να υπερασπίσουν το αυτονόητο, τις δουλείες και τα δεδουλευμένα τους. Είναι προδοσία για τους χιλιάδες συνταξιούχους που βλέπουν τα ταμεία να διαλύονται και τις παροχές να συρρικνώνονται...”.

Ανοιχτά μέτωπα

Στο κέντρο της προτεινόμενης από το Διασωματειακό απεργίας βρισκόταν η μάχη ενάντια στο κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ στα πλαίσια του PSI. Δεν ήταν βέβαια μόνο η επίθεση στα ταμεία, όλα τα μέτωπα στη σύγκρουση εργοδοτών και εργαζόμενων του κλάδου είναι ανοιχτά. Οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και ελαστικά ωράρια, τα κλεισίματα και οι μαζικές απολύσεις, η μη καταβολή των δεδουλευμένων, η άρνηση από τη μεριά των εργοδοτών υπογραφής νέας ΣΣΕ με προφανή στόχο να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του πρόσφατου μνημονίου, είναι επιθέσεις που χρειάζονται απεργιακή απάντηση. Αντί γι'αυτό, η κατάληξη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ήταν η αναμονή για την νέα συνεδρίασή του την επόμενη βδομάδα.

Οι μόνοι βέβαια που δεν περιμένουν είναι οι βαρόνοι των μίντια. Υπενθυμίζουμε πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (1/3) για τις παρανομίες του Κουρή που τις επιθέσεις του στους εργαζόμενους του Alter τις επαναλαμβάνει σε όλα τα μέσα ιδιοκτησίας του: “Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τον εκδότη της ΑΥΡΙΑΝΗΣ και του ΦΙΛΑΘΛΟΥ, Γιώργο Κουρή, ο οποίος για μια ακόμη φορά καταφεύγει στην προσφιλή του μέθοδο, το ψέμα και τη λάσπη, για να σκεπάσει τις δικές του παρανομίες. Ενώ ο κ. Κουρής: Έχει να πληρώσει μισθούς άνω των 12 μηνών στους εργαζόμενους στην «ΑΥΡΙΑΝΗ». Για τον ίδιο δε λόγο οι εργαζόμενοι του «ΦΙΛΑΘΛΟΥ» βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο 2011. Δεν στέλνει καταστάσεις των εργαζομένων στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ εδώ και 4 μήνες αφήνοντας τους έτσι ανασφάλιστους. Οφείλει στα ασφαλιστικά ταμεία τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τις οποίες όμως έχει παρακρατήσει.

Αρνείται δε πεισματικά κάθε συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ για όλα αυτά παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις που του έχουν γίνει, επιχειρεί να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του λασπολογώντας και διαδίδοντας ότι δήθεν «όλα τα ΜΜΕ πληρώνουν το 20% των ακαθαρίστων εισπράξεων για να έχουν πολυτελή ασφάλιση και τεράστιες συντάξεις οι εργαζόμενοι», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η εργοδοτική εισφορά για τους εργαζόμενους στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι το 2,54% επί της τιμής του κάθε φύλλου ή 7,5% επι των αποδοχών των εργαζομένων όταν η κυκλοφορία είναι μικρότερη των 3.000 φύλλων, ενώ για την επικουρική ασφάλιση ο κ. Κουρής και οι λοιποί εργοδότες δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα”.

Πρέπει επιτέλους το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να απαντήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει, εκτός των “σκληρών” ανακοινώσεων, να ανατρέψει αυτές τις επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης

ΜΜΕ: Μάχες παντού