25η Μαρτίου 2012: Παρέλαση Εργατικής Αντίστασης

Οι παρελάσεις της 24ης και 25ης Μάρτη θα μετατραπούν σε μαζικές διαδηλώσεις. Θα είναι διαδηλώσεις αποχαιρετισμού της πιο μαύρης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης και θα προειδοποιήσουν την επόμενη κυβέρνηση και τα αφεντικά για το τι αντίσταση τους περιμένει μετά τις εκλογές. Μ'αυτή την έννοια, οι παρελάσεις δεν είναι απλά ευκαιρία για ένα μαζικό γιουχάισμα. Είναι συνέχεια των απεργιών και των μαζικών διαδηλώσεων της τελευταίας διετίας και θα καθορίσουν τη συνέχεια της αντίστασης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί -με ελάχιστη επιτυχία είναι αλήθεια- να πείσει ότι πηγαίνει σε εκλογές με δική της πρωτοβουλία, έχοντας πλέον ολοκληρώσει την πορεία της. Το διήμερο 24-25 Μάρτη θα υπενθυμίσει σε όλους ότι η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου πέφτει από το μαζικό ξεσηκωμό που δεν την άφησε ούτε στιγμή σε ησυχία. Πέφτει με τον τρόπο που έπεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μόλις λίγες μέρες μετά τις παρελάσεις της 28ης του Οκτώβρη.

Στις 5 του Νοέμβρη, ο ΓΑΠ αναγκάστηκε να κάνει μια κακόγουστη παράσταση με την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και στις 11 του Νοέμβρη, εγκατέλειψε την πρωθυπουργική καρέκλα μετά από μόλις 2 χρόνια, ένα μεταπολιτευτικό ρεκόρ, αν εξαιρέσει κανείς τις έκτακτες κυβερνήσεις του '89-'91. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, αντί να ανανεώσει και να αναπτερώσει το πολιτικό σκηνικό, πήρε μαζί της στο βάραθρο τα εναλλακτικά στηρίγματα του συστήματος -τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ.

Η τεράστια διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 12 Φλεβάρη μετά από τρεις πανεργατικές απεργίες έδειξε ότι το εργατικό κίνημα δεν αντιμετώπισε την κυβέρνηση Παπαδήμου ως κάτι καινούργιο, αλλά ως άμεση συνέχεια της πεθαμένης κυβέρνησης του ΓΑΠ. Οι πρόσφατες παρελάσεις στα Γιάννενα και στη Ρόδο έδωσαν ένα δείγμα για το ποια μπορεί να είναι συνέχεια στις 25 του Μάρτη. Έτσι, έπαιξαν ρόλο για να οδηγηθεί η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα στην παραίτηση.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες κερδίσαμε το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα να πάει σε εκλογές ο Παπαδήμος. Αν είχαμε μείνει ήσυχοι να εμπιστεύομαστε το Σαμαρά, οι εκλογές θα έπαιρναν κι άλλη παράταση, όπως πήραν από την περίφημη 19η Φλεβάρη. Δεν έχουμε ξεχάσει τις φωνές που έλεγαν ότι ο Παπαδήμος έπρεπε να ακολουθήσει το ιταλικό παράδειγμα του Μόντι και να μείνει στην κυβέρνηση δυο χρόνια. Το σταμάτημα της παρέλασης στις 28 Οκτώβρη, η ακύρωση της παρουσίας του Παπούλια στα Γιάννενα και οι διαδηλώσεις στις 24-25 Μάρτη αποδεικνύονται η πιο πρακτική κίνηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Είναι λοιπόν δείγμα μεγάλης ηττοπάθειας από την κοινοβουλευτική Αριστερά να μην μπαίνει επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Ο Τσίπρας αντί να σημαίνει πανκινητοποίηση για τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, κάλει σε αυτοσυγκράτηση: “Εμείς καλούμε το λαό, το λαό που αυθορμήτως θα θελήσει να διαδηλώσει -και αυτό είναι δικαίωμά του- να είναι προσεκτικός. Γιατί η προβοκάτσια και η δυνατότητα να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση σε όπλο υπέρ του συστήματος και υπέρ των ισχυρών είναι μια μέθοδος που έχει ξαναδοκιμαστεί”.

Το ΚΚΕ ακόμα πιο φοβικά, συνεχίζει να αναπαράγει τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της Τρόικας για τις πιθανές προβοκάτσιες. Είναι κακός συντονισμός η κυβέρνηση να καίγεται στο χυλό, και να είναι η Αριστερά που φυσάει το γιαούρτι. Οι διαδηλώσεις θα είναι μαζικές και τη σφραγίδα θα τη βάλουν από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, όλα τα κομμάτια των εργαζόμενων και της νεολαίας που έδωσαν και δίνουν αγώνες μέχρι τώρα ενάντια στη λιτότητα και τις επιθέσεις. Ήδη οι ανακοινώσεις σωματείων, συλλόγων, λαϊκών συνελεύσεων δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία.

«Μεσολογγίτικη έξοδος»

Αν υπάρχει ένα συμβολικό σημείο για να αναδείξει αυτή τη δυναμική είναι το Μεσολόγγι, όπου για παράδειγμα ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης πήρε απόφαση στην τελευταία του γενική συνέλευση να “βοηθήσει” την κυβέρνηση στη μεσολογγίτικη έξοδό της.

Στην απόφασή τους δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν “με τους υπόλοιπους φορείς της πόλης συμμετοχή στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου με στόχο την μη υποβάθμιση του Νοσοκομείου και την προάσπιση του δικαιώματος για ελεύθερη και δωρεάν υγεία και όλους, και την εβδομάδα μετά την 25η Μαρτίου να πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση ώστε να γίνει απολογισμός και νέα εκτίμηση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν.”

Στη συνέλευση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκτός από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου: “αντιπρόσωποι από το Δήμο Μεσολογγίου, το ΕΚ Μεσολογγίου, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΕΝΓΕ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου, την Α’ ΕΛΜΕ καθώς και πολίτες της πόλης”. Αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει ο Συντονισμός πολλών Νοσοκομείων της Αθήνας που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Σωματείου του Αγίου Σάββα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθεί μαζί με όλο τον κόσμο που θέλει να γκρεμίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου και να ξεφορτωθεί την Τρόικα. Έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση (βλέπε κάτω) και κινητοποιείται σε όλες τις γειτονιές για την όσο το δυνατόν μαζικότερη και πιο οργανωμένη παρέμβαση σε όλες τις παρελάσεις.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, “ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, έπειτα από συνεννόηση με κυβερνητικά στελέχη, αποφάσισε ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές θα συμμετάσχουν στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου αφού δεν μπορεί να μεταδοθεί το μήνυμα ότι οι πολιτικοί δρουν κρυπτόμενοι από τους πολίτες.”

Τα κόμματα του Μνημονίου επιλέγουν να πέσουν από το ύψος της εξέδρας, λίγο πριν πέσουν από το ύψος του προεκλογικού μπαλκονιού. Σε κάθε περίπτωση, είτε κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, είτε πίσω από διμοιρίες ΜΑΤ, ξέρουν ότι η εργατική τάξη είναι αυτή που θα τους οδηγήσει στην τελική πτώση.

Διαβάστε επίσης

Μπροστά στις παρελάσεις, μια κυβέρνηση σε πανικό

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις παρελάσεις

1821: Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις