Συνέλευση στη Βιβλιοσυνεργατική

Σε συνέλευση την Δευτέρα 15/10 προχωρήσαμε οι εργαζόμενοι της Βιβλιοσυνεργατικής, σε ολόκληρη την εταιρία και στα κεντρικά γραφεία-ατελιέ στην Αθήνα και στο εργοστάσιο-λιθογραφείο στο Κορωπί. O λόγος ήταν ότι την περασμένη βδομάδα κάλεσε η εργοδοσία την εργοστασιακή επιτροπή και το σωματείο των Λιθογράφων να μας ανακοινώσει ότι θέλει να περάσει σε μειώσεις μισθών επικαλούμενη τις ζημιές της εταιρίας λόγω οικονομικής κρίσης.

Στο ραντεβού που έγινε δεν δεχτήκαμε καμιά μείωση στο μισθό, έχοντας και απόφαση των συναδέλφων από προηγούμενη μας συνέλευση που το επιβεβαίωνε και από την μεριά του το σωματείο πρότεινε υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, η οποία θα είναι ακριβώς ότι έλεγε και η τελευταία κλαδική που έχει υπογραφεί το 2009. Καμιά πλευρά δεν δέχτηκε τους όρους της άλλης και ορίστηκε η νέα αυτή συνέλευση, της Δευτέρας 15/10, για να περάσει το ζήτημα σε συζήτηση σε όλους τους συναδέλφους.

Δυνατή

Η συνέλευση στο εργοστάσιο στο Κορωπί αλλά και στα κεντρικά ήταν σχεδόν με απαρτία όλων των συναδέλφων πλην ελαχίστων απουσιών. Σε εμάς στο Κορωπί ήταν μια πολύ δυνατή συνέλευση που κράτησε 2,5 ώρες και ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις από τους συναδέλφους στο ζήτημα αν αποδεχόμαστε να μας κάνει το αφεντικό μείωση στον μισθό ή όχι.

Οπως είναι φυσικό ακούστηκαν διάφορα επιχειρήματα απ' όλες τις πλευρές άλλοτε σε ήπιο κλίμα και άλλοτε σε στιγμές έντασης, έχοντας όμως όλοι ξεκάθαρο - και όσοι δεν τις δεχόμαστε και όσοι λένε ας τις δεχτούμε τις μειώσεις - την πρέπουσα συναδελφικότητα και την αντίληψη από όλους ότι είναι άδικες για μια επιχείρηση σαν τη δικιά μας που έχει αρκετή δουλειά ακόμα και μέσα στην κρίση.

Το θέμα στο τέλος μπήκε σε ψηφοφορία όπου και στα δυο παραρτήματα της επιχείρησης η άποψη η δικιά μας για το όχι στις μειώσεις πέρασε με νταμπλ σκορ, σχεδόν το 70% δεν τις δέχεται και ζητάει την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης ανάμεσα στο σωματείο και την εταιρία. Το έχουμε όλοι μας ξεκάθαρο ότι τώρα ξεκινάει ο αγώνας για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να μην ζητιανεύουμε ακόμα και την βενζίνη για να πηγαίνουμε στην δουλειά μας.

Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι για να είμαστε δυνατοί, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στους παραλογισμούς του αφεντικού, όχι μόνο να ζητάμε ακόμα καλύτερες συνθήκες ζωής με την υπογραφή νέας σύμβασης που κάπως θα μας κατοχυρώνει αλλά θέλουμε και να πάρουμε με το μέρος μας και όλους τους συναδέλφους που ψήφισαν υπέρ των μειώσεων γιατί το κάνανε μόνο από τον φόβο της πείνας στις οικογένειες τους, φόβος που δεν τους βγήκε αυθόρμητα αλλά καλλιεργήθηκε από την εργοδοσία.

Αντιστεκόμαστε σε τρόικες, μνημόνια και αφεντικά, μετέχουμε στην 24ωρη πανεργατική της Πέμπτης 18/10. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε σε κάθε εργατικό χώρο όσο μεγάλος ή μικρός και αν είναι, ενωμένοι είμαστε δυνατοί να σταματήσουμε τις επιθέσεις στις ζωές μας.

Μήτσος Αργυροκαστρίτης, μέλος εργοστασιακής επιτροπής της Βιβλιοσυνεργατικής