Κλιμακώνουν τα Νοσοκομεία

Kλιμακώνονται απεργιακά οι κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Με αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωράνε σε 48ωρη 17-18 Οκτωβρίου συμμετέχοντας την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στην πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχτεί από τους επιστημονικούς φορείς (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) ενάντια στη διάλυση του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, του ασφαλιστικού τους φορέα και την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στην Πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Η απόφαση για 48ωρη ήρθε κάτω από την αυξανόμενη πίεση της βάσης και το αίτημα όλο και περισσότερων νοσοκομείων για επαναλαμβανόμενες απεργίες, το οποίο εκφράστηκε και στο γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, αλλά και στη συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που έγινε στο Δώμα του Ευαγγελισμού την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου.

Εκεί συμμετείχαν νοσοκομειακοί γιατροί από μια σειρά νοσοκομεία που μετέφεραν τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για τη συνέχιση του αγώνα, παρά τις προσπάθειες του προέδρου της ΕΙΝΑΠ Τσούκαλου να υποβαθμίσει τη συνέλευση κάνοντας λόγο για μειωμένη συμμετοχή. Από πολλούς συμμετέχοντες καταγγέλθηκε το γεγονός ότι εκ μέρους του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ υπήρξε ελλιπής ενημέρωση αφού σε πολλά νοσοκομεία δεν είχε φτάσει καν η αφίσα, ενώ δεν αναρτήθηκε ούτε καν μια ανακοίνωση στο διαδίκτυο.

Ανεβασμένη συμμετοχή

Στις τοποθετήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί από το Κρατικό Νίκαιας, τον Ευαγγελισμό, τον Αγιο Σάββα, το Γεννηματά, το Σισμανόγλειο, το Θριάσιο, το Λαϊκό και άλλα νοσοκομεία μετέφεραν την εικόνα της ανεβασμένης συμμετοχής στις τελευταίες κινητοποιήσεις, την εμπειρία και τα όρια των επισχέσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την ανάγκη για κλιμάκωση και συντονισμό. Σε αντίθεση με τις δικαιολογίες του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ (που η θητεία του έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο), για “έλλειψη αγωνιστικής διάθεσης”, οι γιατροί, ειδικευόμενοι αλλά και ειδικοί, συμμετέχουν μαζικά στις συνελεύσεις.

“Οταν κανείς επιμένει στο όπλο της επίσχεσης χάνει τη συνολική εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία. Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν τα πάντα όσον αφορά στα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες, τους ΟΤΑ, πρέπει να είναι μαζικό κίνημα όλων των εργαζόμενων” είπε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος από το Λαϊκό, προτείνοντας κυλιόμενες 48ωρες απεργίες και συντονισμό: “Αν υπάρξει μια κλιμάκωση μαζί με τη ΔΕΗ, το ΜΕΤΡΟ και άλλα συνδικάτα που ζητάνε 48ωρες επαναλαμβανόμενες μπορεί να πέσει και η κυβέρνηση”.

Για την ανάγκη εργατικού ελέγχου για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία μίλησε ο γιατρός που τοποθετήθηκε από το Σισμανόγλειο. Την πρόταση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες έβαλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί που τοποθετήθηκαν εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών στο Κρατικό Νίκαιας και τον Άγιο Σάββα, τονίζοντας την ανάγκη το κίνημα να έχει στόχο την ανατροπή του μνημονίου, της συγκυβέρνησης, τη διαγραφή του χρέους και την έξοδο από την ΕΕ σαν το μόνο δρόμο για να σωθεί η δημόσια υγεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο εκπρόσωπος από τον Άγιο Σάββα μετέφερε και το κάλεσμα του Συντονιστικού σωματείων και συνδικαλιστών από διάφορα νοσοκομεία που συνεδρίασε την παραμονή της συνέλευσης στον Αγιο Σάββα προτείνοντας γενικές συνελεύσεις και κλιμάκωση από τα κάτω σε όλα τα νοσοκομεία.

Με απόφασή της γενικής τους συνέλευσης στις 28/9 οι γιατροί του νοσοκομείου Σωτηρία προειδοποιούν ότι αν τις επόμενες βδομάδες δεν υπάρξει δέσμευση του υπουργού Υγείας για καταβολή δεδουλευμένων, κάλυψη θέσεων, αναβάθμιση του νοσοκομείου θα προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας και παράλληλο κλείσιμο της εφημερίας.Σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 18/10 και προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας καλεί η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ στο μεταξύ σε μια σειρά από χώρους υγείας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι προσπάθειες συντονισμού από τα κάτω όλων των εργαζόμενων ενάντια στις συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα νοσοκομείων και τις περικοπές που διαλύουν τη δημόσια υγεία.


• Σε ένα ακόμα μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου 7ου ΙΚΑ στα Πατήσια προχώρησαν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και κάτοικοι της περιοχής. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το 7ο ΙΚΑ και ακολούθησε πορεία στη διαδρομή Καυτατζόγλου, Αχαρνών, Αγιο Νικόλαο, Πατησίων, Ανω Πατήσια για να καταλήξει στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, το άλλο νοσοκομείο της περιοχής που απειλείται με κλείσιμο.

Στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν με πανώ τα Σωματεία του 7ου ΙΚΑ, του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων και του Αγίου Σάββα, η Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων, το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Δεν Πληρώνω, το ΚΚΕ(μ-λ). “18 του Οκτώβρη όλοι στην απεργία, δώστε λεφτά για πρόνοια-υγεία”, “ούτε στα Πατήσια, ούτε πουθενά τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά”, “δωρεάν υγεία για όλο το λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο” ήταν κάποια από τα συνθήματα των διαδηλωτών στους οποίους οι κάτοικοι των Πατησίων ντόπιοι και μετανάστες εξέφρασαν μαζικά την υποστήριξή τους.

• Tην προηγούμενη Τετάρτη 10/10 (Παγκόσμια Μέρα για την Ψυχική Υγεία), 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν οι απλήρωτοι επί μήνες εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη διάλυση των δομών που πετάνε στον Καιάδα χιλιάδες ανθρώπους.

• Σε αναβρασμό εξακολουθούν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα 15/10, η ΕΝΙΘ συνδιοργάνωσε συλλαλητήριο από κοινού με τους εκπαιδευτικούς στο άγαλμα Βενιζέλου. Στη συνέλευση των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της πόλης, που βρίσκονται για τέταρτη συνεχή βδομάδα σε κινητοποίηση αποφασίστηκε την Τρίτη 16/10/12 γενική συνέλευση με κλείσιμο της κεντρικής πύλης του νοσοκομείου στις 7-9πμ, συγκέντρωση στην οδό Λαγκαδά και μπλοκάρισμα του εισπρακτικού μηχανισμού του νοσοκομείου και συμμετοχή στη γενική απεργία την Πέμπτη 18/10.

• Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν τα προεδρεία των συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων νομού Λασιθίου στην οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους “στις συγχωνεύσεις των οργανισμών και στην ενιαία διοίκηση” και δηλώνουν την κάθετη αντίθεσή τους σε “κάθε απόπειρα αναγκαστικής μετακίνησης προσωπικού (ιατρικού και μη) μεταξύ των Νοσοκομείων”, ενώ δηλώνουν “αποφασισμένοι για κοινούς αγώνες στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που διαλύει τη δημόσια υγεία.

• Ανοιχτή σύσκεψη σωματείων του νησιού με στόχο την διοργάνωση κοινών δράσεων και απεργιακών συγκεντρώσεων, αρχής γενομένης με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της 18ης Οκτώβρίου οργάνωσε την Κυριακή 14/10 ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας.