Σχολές - σχολεία σε δράση

Νέο σχέδιο συγχωνεύσεων ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Με έγγραφο που απέστειλε στις 9 Οκτωβρίου ζητά από τις Διευθύνσεις και από τους Δήμους να κάνουν τις προτάσεις τους για τη μεταβολή των σχολικών μονάδων πανελλαδικά (συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδρύσεις κτλ).

Η τελική ημερομηνία που έχει ορίσει για την αποστολή των προτάσεων είναι η 19η Οκτωβρίου. Η διαδικασία-fast track που έχει επιλέξει το Υπουργείο δείχνει ότι ετοιμάζεται για νέα επίθεση, αντίστοιχη με την περσινή όπου εκατοντάδες σχολικές μονάδες συγχωνεύτηκαν, καταργήθηκαν ή υποβιβάστηκαν.

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει ήδη με κινητοποιήσεις από τη μεριά των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Περιφέρεια, όπως στην Ικαρία.

Η επιλογή των συγχωνεύσεων ανοίγει πολλά ακόμα ζητήματα για το δημόσιο σχολείο. Οι τραγικά λίγοι διορισμοί εκπαιδευτικών είναι ένα από τα βασικά ζητήματα, αλλά όχι το μόνο.

Και στην Αθήνα και στην Περιφέρεια το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών κρίνεται πιο σοβαρό από ποτέ. Την τελευταία εβδομάδα έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις με αφορμή αυτό το θέμα.

Στην Αθήνα την Πέμπτη 11/10 έγινε διαδήλωση από την πλατεία Κλαυθμώνος στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς από τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Την κινητοποίηση στήριζαν και οι Δήμοι Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού και Σπάτων – Αρτέμιδος, οι οποίοι έχουν βγάλει κοινό ψήφισμα-καταγγελία.

Την ίδια μέρα έγιναν κινητοποιήσεις στον Πειραιά και στο Ίλιον για το ίδιο θέμα. Στον Πειραιά η κινητοποίηση έγινε στην Αντιπεριφέρεια από την ΕΛΜΕ και την Ομοσπονδία Γονέων, ενώ στο Ίλιον μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από το Μουσικό Σχολείο της γειτονιάς συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Την επόμενη μέρα Παρασκευή 12/10 μεγάλη διαδήλωση έγινε στην Πρέβεζα. Οι μαθητές της πόλης πλημμύρισαν τους δρόμους με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Τζαβάρα για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές, την έλλειψη καθηγητών και τις μεταφορές.

Οι Παρεμβάσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζουν τις δράσεις τους ενάντια στην αξιολόγηση που προωθεί το Υπουργείο. Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 6.30μμ οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Αξιολόγηση στην εκπαίδευση: Ποιος, ποιον και γιατί;» στο σχολικό συγκρότημα του 6ου και του 7ου ΕΠΑΛ (είσοδος από Νέστου 4, κοντά στο Μετρό Μέγαρο Μουσικής).

• Την Τετάρτη 7/11 θα διεξαχθούν οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΔΕ), όπου συμμετέχουν οι Παρεμβάσεις.


Φοιτητές

Φοιτητική διαδήλωση ενάντια στο νόμο πλαίσιο της Διαμαντοπούλου που προσπαθεί να νεκραναστήσει ο τωρινός Υπουργός Παιδείας, Αρβανιτόπουλος, έγινε την Παρασκευή 12 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Είχαν προηγηθεί συνελεύσεις τις προηγούμενες μέρες. Με πανό κατέβηκαν οι σχολές του Πολυτεχνείου, η Ιατρική και η Οδοντιατρική, το Μαθηματικό, η Πληροφορική, η Φαρμακευτική και η Νομική.

Ο Κυριάκος Αλισαβάκης από το Μαθηματικό μας μίλησε για τη συνέλευση στη σχολή του. «Ήταν η πρώτη μετά την εξεταστική, είχαμε κόσμο πάνω από την απαιτούμενη απαρτία παρόλο που δεν μπήκε η ΔΑΠ, ενώ η ΠΑΣΠ αν και μπήκε στην αίθουσα δεν είχε τίποτα να προτείνει πολιτικά. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην φοιτητική διαδήλωση με διήμερη κατάληψη που κέρδισε το ενωτικό πλαίσιο από ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ και Αυτόνομο Σχήμα. Έγινε καλύτερη συζήτηση από άλλες φορές, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί πρωτοετείς». Νέα Γενική Συνέλευση στη σχολή γινόταν την Τρίτη 16 Οκτώβρη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της με θέμα τη Γενική Απεργία στις 18/10.

Παραδειγματική απόφαση

Επίσης, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε κατά τόπους σχολές απέναντι στην ανάδειξη «Συμβουλίων Διοίκησης». Παραδειγματική είναι η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής. Μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε την Πέμπτη 11 Οκτώβρη αποφάσισαν απεργία κατά τη μέρα διεξαγωγής των εκλογών (22 Οκτωβρίου ή 24 Οκτωβρίου, σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας), ενώ καλούν σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας με τους φοιτητές. Ένα κόμμάτι της απόφασης της συνέλευσής τους αναφέρει: «η Γ.Σ. αποφάσισε τα παρακάτω:

Επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την εδώ και πολύ καιρό διατυπωμένη και τεκμηριωμένη αντίθεση του Συλλόγου στους νόμους 4009/11 («Νόμος Διαμαντοπούλου») και 4076/12 («Νόμος Αρβανιτόπουλου»), οι οποίοι καταργούν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και το μεταλλάσσουν σε υποβαθμισμένο κέντρο μεταλυκειακής εκπαίδευσης που θα λειτουργεί με αυταρχισμό και στυγνή λογική χρηματοοικονομικού και τεχνοκρατικού τύπου. Ο Σύλλογός μας με συνέπεια και ευθύνη απέναντι στους φοιτητές και την κοινωνία συνεχίζει τον αγώνα του για την προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

Επίσης, σε απεργία και αποχή από τις εκλογές για το «Συμβούλιο Διοίκησης» προχώρησαν καθηγητές και εργαζόμενοι στο ΤΕΙ Αθήνας τη Δευτέρα 15/10.

Τέλος, συνεχίζεται η καμπάνια συμπαράστασης για τους 12 φοιτητές του Φυσικού Ηρακλείου που απειλούνται με διακοπή εξαμήνου, στην ουσία επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση τον Σεπτέμβρη του 2011 για να μην χαθεί η εξεταστική της σχολής τους.