Ανοιχτές εκδηλώσεις ΣΕΚ - Ράνια Νενεδάκη: “Οι καιροί δοκιμάζουν την πολιτική της Αριστεράς”

Κέντρο Αθήνα

Τετάρτη 17/10, Νομική 6.30μμ

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Εργατική Αλληλεγγύη, Μωυσής Λίτσης, μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ, Παναγιώτης Τσάλλας, Δ.Σ. συλλόγου εργαζομένων Γ.Ν. Πατησίων

Χαλάνδρι

Τετάρτη 17/10, Στέκι, Αβέρωφ 7Α, 7μμ

Ομιλητές: Μαρία Στύλλου, περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα Κάτω”, Βασίλης Συλαϊδής, ΔΣ Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Μαρούσι

Πέμπτη 18/10, Δημαρχείο 7μμ

Ομιλητές: Γιάννης Αγγελόπουλος, Εργατική Αλληλεγγύη, Έμμυ Τζίβα, κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ

Γιάννενα

Παρασκευή 19/10, Εργατικό Κέντρο 7μμ

Ομιλητές: Παντελής Παναγιωτακόπουλος, Εργατική Αλληλεγγύη, Αντρέας Μπότσιος, κτηνοτρόφος Δωδώνη

Ηράκλειο

Παρασκευή 19/10, Αίθουσα Πολύκεντρο Νεολαίας 6μμ

Ομιλήτρια: Θένια Ασλανίδη, Εργατική Αλληλεγγύη

Βύρωνας

Σάββατο 20/10, Ταπητουργείο 7μμ

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Εργατική Αλληλεγγύη, Ράνια Νενεδάκη, δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου

Περιστέρι

Σάββατο 20/10, ΚΥΒΕ 7μμ

Ομιλητές: Αρετή Κοκόρου, ΔΣ σωματείο ΜΕΤΡΟ, Παναγιώτης Σάμιος, ΔΣ συλ. Δασκάλων Αιγάλεω, Μαρία Στύλλου, περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα Κάτω”

Θεσσαλονίκη

Σάββατο 20/10, ΕΔΟΘ 7μμ

Ομιλητές: Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής Πρωτοβουλίας Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης, συνδικαλιστές από ΕΥΑΘ, Νοσοκομεία και Δήμους

Ρέθυμνο

Σάββατο 20/10, Εργατικό Κέντρο 6μμ

Ομιλήτρια: Θένια Ασλανίδη, Εργατική Αλληλεγγύη

Νέα Σμύρνη

Πέμπτη 25/10, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (πλατεία Νέας Σμύρνης) 7μμ

Ομιλητές: Χρήστος Ευθυμίου, ΔΣ συλ. Εργ. Δήμου Αγ. Δημητρίου, Κώστας Σαρρής, δημοσιογράφος Financial Crimes, Γιάννης Σηφακάκης, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μανώλης Αθανασίου, μέλος ΔΣ σωμ. εργαζ. Ασπροφός

Αλεξανδρούπολη

Παρασκευή 2/11, Εργατικό Κέντρο 7μμ

Ομιλητής: Κώστας Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη

Ξάνθη

Σάββατο 3/11, Εργατικό Κέντρο, 7μμ

Ομιλητής: Κώστας Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη

Καλαμάτα

Σάββατο 10/11, Εργατικό Κέντρο, 7μμ

Ομιλήτρια: Λίλιαν Μπουρίτη, Εργατική Αλληλεγγύη

Χανιά

Σάββατο 10/11


“Οι καιροί δοκιμάζουν την πολιτική της Αριστεράς”

Δεν θα πεθάνει μόνος... ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ!!!

“Απαγορεύεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας καθε δημόσια υπαίθρια συνάθρηση ή πορεία στο κέντρο της Αθήνας από τις 9 το πρωί”. ΄

Όχι δεν είναι ανακοινωθέν του στρατού κατοχής του 1942. Όχι δεν είναι απαγορευτική εγκύκλιος της χούντας των συνταγματαρχών του 1967. Είναι απόσπασμα από σημερινή (8/10) έγγραφη απαγόρευση της ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας) - εν όψει του ερχομού της ΄Άνγκελα Μέρκελ. ΄

Όπως γνωρίζαμε από πριν και, όπως γράφουμε και λέμε σε κάθε ευκαιρία, το πράγμα χοντραίνει. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός. Η προδοτική κυβέρνηση ταξικού πολέμου Σαμαρά, Βενιζέλου και ΚΟΥΒΕΛΗ (υπάρχει λόγος που τον τελευταίο τον υπογραμμίζουμε), φαίνεται έτοιμη να τα παίξει όλα για όλα για να προστατεύσει την ασφάλεια των αφεντικών της. 7.000 αστυνομικούς έχει επιστρατεύσει για να μην ενοχληθεί η θηλυκή έκδοση του Χίτλερ. ΕΚΑΜ, ειδικές δυνάμεις, ελικόπτερα, υδροφόρες - από Ελλάδα και Ισραήλ - (αυτό που λέμε όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί), και φυσικά ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και όλα τα καλόπαιδα που εδώ και χρόνια γίνανε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η ζωή και η καθημερινότητά μας χειροτερεύει κάθε ώρα που περνάει. Μνημόνια πάνω στα μνημόνια, μέτρα πάνω στα μέτρα. Συντάξεις 300 ευρώ που κόβονται ακόμα περισσότερο. Ανύπαρκτες κοινωνικές δομές στις τοπικές κοινωνίες. Είναι φανερό ότι η αστική τάξη το έχει καταλάβει πολύ καλά. Ο θάνατός μας, η ζωή της. Η εξαθλίωσή μας, οι λίστες και τα χοντρά λεφτα στο εξωτερικό. Είναι η κρίσιμη ώρα. Είναι η ώρα που θα φανεί αν η αριστερά είναι σε θέση να μπει μπροστά, με σεβασμό στο λαό και στα προβλήματά του, αλλά απόφασισμένη να αποτελέσει τη λύση και την κάθαρση. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι κομμάτι του προβλήματος, θα είναι αριστερά των ανακοινώσεων και των διαμαρτυριών, θα είναι φτηνή μαγκιά αυτό που δείχνει.

Ο καιρός δοκιμάζει λοιπόν την πολιτική της αριστεράς. Και της δικής μας αριστεράς της ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ - του μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πάλι ο καιρός θα δοκιμάσει την δυναμική και την αξιοπιστία μας. Ας αποδείξουμε τι είμαστε άξιοι να κάνουμε λοιπόν. Γνωρίζουμε καλά πόσο λίγο μετράνε τα εκλογικά αποτελέσματα. Ποτέ τις τεράστιες αλλαγές δεν τις φέρανε οι μεγάλες εκλογικές πλειοψηφίες. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο. Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε φιλόσοφοι, ούτε προφήτες. Εμείς ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε τον κόσμο. Θέλουμε να είμαστε επαναστάτες. Αυτό είναι η “δουλειά” και ο σκοπός της δράσης μας. Που θα πραγματοποιηθεί - όχι σε κάποιο αόρατο μέλλον - με πολιτικό υποκείμενο τον κόσμο της δουλειάς και με δικλείδα ασφαλείας τη δική μας σχέση με την εργατική τάξη. ΄Ετσι θα πραγματοποιηθεί και η αλήθεια που διατύπωσαν οι κλασικοί - “η εργατική τάξη θα αλλάξει την κοινωνία και ταυτόχρονα θα αλλάξει και τον εαυτό της” .

Εμείς λοιπόν, στον αντίποδα της καπιταλιστικής κρίσης, προτάσσουμε ένα εργατικό κίνημα. Δυναμικό, ανήσυχο και επικίνδυνο για τον αντίπαλο, που όσο πάει γίνεται περισσότερο οργανωμένο, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ και προσανατολισμένο. Αυτό είναι το μόνο όπλο μας στην συγκυρία του παρατεταμένου οικονομικού, κοινωνικού και ταξικού πολέμου.

Επανάσταση

Αυτό το κίνημα βρίσκεται κάθε μέρα στο δρόμο. Καταλαμβάνει εργοστάσια, απεργεί, διεκδικεί, συλλαμβάνεται και έρχεται αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη των αστών. Ένα πολιτικό και οργανωμένο εργατικό κίνημα προτάσσουμε στον αντίπαλο. Που ξέρει να πετυχαίνει καθημερινές σημαντικές τακτικές νίκες, να δέχεται ταξικές ήττες χωρίς να λυγίζει, να είναι πάντα ετοιμοπόλεμο. Που γνωρίζει μέσα από τον καθημερινό του αγώνα ότι η στρατηγική απάντηση στην κρίση είναι ΜΟΝΟ η πολιτική της αντικαπιταλιστικής ρήξης και ανατροπής.

Με αυτόν τον κόσμο θα πάμε στην επανάσταση. Μαζί με τον ανήσυχο κόσμο της γειτονιάς, τον εργάτη, τον απολυμένο και τον άνεργο θα φτιάξουμε το κοινωνικό-πολιτικό ρεύμα δράσης και ανατροπής. Εμείς θα τον επιλέξουμε, θα ζυμωθούμε μαζί του στις ίδιες κοινωνικές διαδικασίες, θα πορευτούμε στις ίδιες πορείες, θα αντιμετωπίσουμε την ίδια καταστολή και θα “δέσουμε το ατσάλι”. Με τον κόσμο που υπάρχει δίπλα μας θα σφίξουμε τα χέρια και θα προχωρήσουμε. Δεν θα περιμένουμε να φτιάξουμε τον ιδανικό τύπο επαναστάτη. Θα προχωρήσουμε, με όσους ΠΑΡΟΝΤΕΣ. Θα νικήσουμε γιατί η άρχουσα τάξη δεν έχει πια απαντήσεις για όλα. Ο καπιταλισμός κινείται σπασμωδικά. Φοβάται και επιτίθεται, φοβάται και φυλακίζει, φοβάται και σκοτώνει. Είναι, σύντροφοί μου, η στιγμή που μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για αντικαπιταλιστική ανατροπή. Είναι αληθινή. Είναι χειροπιαστή. Είναι επίκαιρη. Είναι απαραίτητη. Είναι απελευθέρωση του λαού και της τάξης. Δεν είναι κομμάτι μακρινού ονείρου. Είναι κομμάτι του ΣΗΜΕΡΑ.

Ράνια Νενεδάκη, δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου με την παράταξη ''ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ'' .


Η επίθεση είναι από όλες τις πλευρές. Εχει σχηματιστεί ένα μαύρο μπλοκ από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις παρακρατικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής που δρούνε στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους και προσπαθούν να τσακίσουν την εργατική τάξη να πάρουν πίσω ό,τι με αγώνες κατακτήθηκε.

Σε αυτό το δρόμο θα τους σταματήσουμε. Εχουμε τη δύναμη οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, να τους φράξουμε το δρόμο. Το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι μάχιμο, να κατέβει κάτω στους δρόμους μαζικά, να συμμετέχει στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις, στα συλλαλητήρια και τις επιτροπές αγώνα, τις γενικές συνελεύσεις. Όλο το επόμενο διάστημα πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι, να βγούμε ξανά στους δρόμους, να βρούμε το κόκκινο νήμα για να τους ανατρέψουμε, να τους διώξουμε. Η εκδήλωση που γίνεται στο Περιστέρι το Σάββατο εντάσσεται σε αυτό το μαζικό κίνημα που πρέπει ν' αναπτυχθεί, για να συζητήσουμε τι θα οργανώσουμε από εδώ και πέρα.

Παναγιώτης Σάμιος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων Αιγάλεω


Ξεκίνησαν από Πάτρα, Πειραιά

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις “Τρόικες Μνημόνια Νεοναζί, να τους διώξουμε τώρα!” που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα σε μια σειρά γειτονιές και πόλεις όλης της χώρας. Ανάμεσα στην πανεργατική έκρηξη της 26ης Σεπτέμβρη, τις μαζικότατες διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ, τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που ξεσπούν πανελλαδικά και την νέα γενική απεργία της 18ης Οκτώβρη που έρχεται, οι συζητήσεις αυτές αποκτούν τον πιο επίκαιρο χαρακτήρα.

“Δεκάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες συγκεντρωθήκαμε στο Δημαρχείο”, μας είπε η Τιάνα Ανδρέου για την εκδήλωση στον Πειραιά. “Από τους ομιλητές, ο Γιάννης Λειβαδάρος, αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων δήμου Κερατσινίου μάς μίλησε κυρίως για τις προετοιμασίες της κατάληψης του δήμου την επόμενη μέρα, ενώ ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη εξήγησε γιατί η ύφεση βαθαίνει και απάντησε στο πώς μπορούμε να ανατρέψουμε τα μνημόνια και όσους τα στηρίζουν. Η ερώτηση ενός νεολαίου για το πώς θα γίνει να μην πεινάσουμε έξω από το ευρώ πυροδότησε τη συζήτηση που ακολούθησε, ενώ η τοποθέτηση του συντρόφου Ασίφ ήταν έκρηξη οργής για τη συνεργασία κυβέρνησης αστυνομίας και νεοναζί”.

Την ίδια μέρα έγινε και η εκδήλωση στην Πάτρα όπως μας γράφει η Ράνια Κούτσικου: «Την εκδήλωση άνοιξαν με τις ομιλίες τους η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού “Σοσιαλισμός από τα Κάτω” και ο Κώστας Ροπαλίδης, μέλος του Δ.Σ. από το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Πάτρας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το δήμο, το νοσοκομείο του Ρίου, την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα και φοιτητές. Οι παρεμβάσεις των παρευρισκόμενων έβαζαν τις εικόνες για τα βήματα της εργατικής τάξης τα τελευταία 2 χρόνια, την αναγκαιότητα του συντονισμού όλων αυτών των χώρων που παλεύουν, όχι μόνο για να σταματήσουν τις επιθέσεις αλλά και να βάλουν μπροστά το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα χρειάζεται την ώρα που παλεύουμε ενάντια στα μνημόνια να βάζουμε το ζήτημα του αντιφασισμού και να εξηγούμε τον επικίνδυνο ρόλο της Χρυσής Αυγής, όπως τόνισε ο Νίκος, μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Μιχάλη, ιδιωτικού υπάλληλου, που επισήμανε τη σημασία του να υπάρχει και να ενισχυθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ».