Σε αναβρασμό τα ΜΜΕ

Με την εισβολή της αστυνομίας στο Κανάλι 1 και στη συνέχεια τη σύλληψη ενός εργαζόμενου που ήταν προσωπικό ασφαλείας και του προέδρου της ΕΤΕΡ Δ. Καμαρινόπουλου, επιτέθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Μιχαλολιάκος στην απεργία των εργαζόμενων που έχει ξεκινήσει από τις 3 Δεκέμβρη. Η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) έχει προκηρύξει 22ήμερη απεργία στο Κανάλι 1 του Πειραιά για την καταβολή των δεδουλευμένων των τελευταίων 5 μηνών και το σταμάτημα των απειλών για απολύσεις των τεχνικών.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 8/12 το πρωί η αστυνομία μπήκε στο Κανάλι 1 και συνέλαβε τον ηχολήπτη βάρδιας. Η ΕΤΕΡ κάλεσε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά. Αμέσως ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι από τη Συνάντηση Εργατική Αντίστασης, Δημοτικές Κινήσεις του Πειραιά, όπως η Ανταρσία στο Λιμάνι και το Λιμάνι της Αγωνίας, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνδικαλιστές από τα σωματεία του χώρου των ΜΜΕ. Στα πλαίσια της τρομοκράτησης των απεργών και των συμπαραστατών τους, εμφανίστηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα συμμορία της Χρυσής Αυγής! “Αρχικά βρεθήκαμε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα για την απελευθέρωση του απεργού τεχνικού. Στη συνέχεια η συγκέντρωση κινήθηκε προς το Κανάλι 1 όπου οι απεργοί και οι αλληλέγγυοι έσπασαν τον απεργοσπαστικό κλοιό των μπράβων και της δημοτικής αστυνομίας και μπήκαν στο κανάλι” μας περιγράφει ο Αντώνης Αλφιέρης. “Τελικά ο ηχολήπτης αφέθηκε ελεύθερος, αλλά το μεσημέρι η αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο της ΕΤΕΡ, Δ. Καμαρινόπουλο (!) - που και αυτός όμως αφέθηκε ελεύθερος”.

Τη Δευτέρα η διοίκηση του σταθμού έκανε νέα αντεργατική επίθεση προχωρώντας σε απολύσεις των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην απεργία. Την Τρίτη 11/12 η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, απαιτώντας να καταβληθούν αμέσως όλες οι οφειλόμενες αποδοχές στους συναδέλφους και να ανακληθούν αμέσως όλες οι απολύσεις.

Νίκες στο ΔΟΛ και στον 9.84

Την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου Παναγιώτη Βενέτα πέτυχαν οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ μετά από τριήμερη απεργία και συγκέντρωση στην είσοδο του ΔΟΛ της Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων και τη συμπαράσταση της Εργασιακής Επιτροπής ΔΟΛ.

“Μετά την τριήμερη κινητοποίηση της ΣΒΕΟΔ, με τη συμπαράσταση της Εργασιακής Επιτροπής, σήμερα μετά από συνάντηση του σωματείου η εταιρεία του ΔΟΛ πρότεινε, με προσωπική δέσμευση του κ.Ψυχάρη, να μετακινηθεί ο συνάδελφος από την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε αντίστοιχη θέση στη θυγατρική εταιρεία Αργος με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα....Μετά την επαναπρόσληψη και των δύο διοικητικών υπαλλήλων της ΕΠΗΕΑ, αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο αγώνας, αν δίνεται, πάντα δικαιώνεται, ακόμα και στις δύσκολες σημερινές συνθήκες”, ανακοίνωσε η εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ .

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα το ΔΣ του σταθμού, Αθήνα 9,84 αποφάσισε την επιστροφή της Λαμπρινή Θωμά, στη θέση της. Είχε προηγηθεί η εκδικητική ενέργεια του γενικού διευθυντή του σταθμού Τάκη Καμπύλη να παύσει την εκπομπή της, να μετακινήσει την ίδια σε βραδινή βάρδια και στη συνέχεια να την απολύσει.

Το «παράπτωμα» της Λαμπρινής Θωμά ήταν ότι επισήμανε στην εκπομπή της πως οι εργαζόμενοι δεν υιοθετούν το περιεχόμενο ανακοίνωσης με την οποία η διοίκηση ισχυριζόταν ότι η «ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον 9,84», επειδή δεν έδωσε άδεια να εξαιρεθεί ο σταθμός από την πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων για να μεταδοθεί αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι στον σταθμό απάντησαν με απεργία στην εκδικητική απόλυση ενώ εκατοντάδες συνάδελφοί της και εκπρόσωποι φορέων τάχθηκαν στο πλάι της με αποκορύφωμα την επιτυχημένη συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε στις 27/11 στον 9,84.

Ξεκίνησαν στον Επικοινωνία 94

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 10/12 στον δημοτικό ρ/σ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής “Επικοινωνία 94” οι απεργιακές εκπομπές από τους απλήρωτους επί 9,5 μήνες εργαζόμενους του ραδιοφώνου. Οι εργαζόμενοι έχουν καταρτίσει το πλάνο κινητοποιήσεων οι οποίες θα έχουν μορφή διαρκείας και φυσικά δεν πρόκειται να ανασταλούν την περίοδο των εορτών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται εκτός των απεργιακών εκπομπών, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημαρχείο και στο γραφείο δημάρχου οι οποίες θα καλυφθούν και ρεπορταζιακά και θα γίνει διανομή του υλικού σε κεντρικά και τοπικά ΜΜΕ, διανομή υλικού και χρήση μεγαφωνικής σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου (σταθμός ΗΣΑΠ – κεντρική πλατεία), διανομή υλικού και πικετοφορία σε λαϊκές αγορές κ.α).

• Eκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Κοινός αγώνας για να σώσουμε τα ταμεία μας - Κοινός αγώνας για να ανατρέψουμε τα μνημόνια», καλούν την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη στις 5.30μμ στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα τρίτου ορόφου) οι Financial Crimes με στόχο το συντονισμό της δράσης ενάντια στη λεηλασία των ταμείων. Στη συζήτηση, εκτός από εργαζόμενους στα ΜΜΕ θα πάρουν μέρος, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος και ο Δημήτρης Πετρόπουλος, μέλος ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.