Ιθαγένεια: Παράνομη η ρατσιστική Εγκύκλιος

Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρατσιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που καλεί τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δήμους να αναστείλουν τη διαδικασία απονομής ιθαγένειας εν όψει της προσεχούς δημοσίευσης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που αναγκάστηκε να εκδώσει ο Συνήγορος του Πολίτη η οποία αναφέρει ότι οι δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις «οφείλουν να εφαρμόσουν τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας μέχρι αυτός να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλη ρύθμιση» και προειδοποιεί ότι «κάθε απόκλιση θα ήταν παράνομη ή και αξιόποινη». Διευκρινίζει επίσης, ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας δεν απαλλάσσει από την ευθύνη.

“Η κυβέρνηση με τη ρατσιστική εγκύκλιο καταργεί ένα νόμο στηριζόμενη απλά και μόνο στην φήμη μιας αρνητικής απόφασης από το ΣτΕ, καθώς για να ανασταλεί ένας νόμος πρέπει να ψηφιστεί ένας άλλος”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος. “Αυτή η εγκύκλιος έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από το Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και από το Δήμαρχο Αθηναίων Καμίνη που ανακοίνωσε ότι δεν την εφαρμόζει. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να έχει παγώσει οποιαδήποτε διαδικασία σχετικά με την απονομή ιθαγένειας.

Ούτως ή άλλως εδώ και ένα χρόνο ο νόμος ήταν σε αχρησία αφού οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έλεγαν ότι ο νόμος θα καταργηθεί. Ομως τώρα αυτό γίνεται πια και επίσημα. Ακόμα και άνθρωποι που έχουν πληρώσει παράβολα και βρίσκονται στο τέλος της διαδικασίας δεν μπορούν να πάρουν την Ιθαγένεια. Υπάρχει καταγγελία ανθρώπου που έχει ορκιστεί και περιμένει μια υπογραφή από την Περιφέρεια για να πάρει την ταυτότητα του και δεν του τη βάζουν. Ο Σαμαράς κάνει έναν εκβιασμό με στόχο ή να ψηφιστεί ένας αυστηρότερος νόμος ή να γυρίσουμε στο παλιό καθεστώς στο οποίο ίσχυε το δίκαιο του αίματος”.