Μέρες του Αλέξη, 4 χρόνια μετά. “Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες”

Μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες σε όλη τη χώρα στα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη που ακολούθησε. Στην Αθήνα έγιναν δύο διαδηλώσεις, μία το πρωί και μία το απόγευμα.

Το πρωί διαδήλωσαν μαζικά οι μαθητές, ενώ στην πορεία συμμετείχαν και φοιτητές. Από τις 11 και μετά τα Προπύλαια γέμισαν με μαθητική νεολαία που είτε οργανωμένα ανά σχολείο είτε σε μεγάλες παρέες κατέφταναν από όλες τις γειτονιές ξεπερνώντας το απαράδεκτο κλείσιμο του ΜΕΤΡΟ σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο καθώς και την αδράνεια της ηγεσίας της ΟΛΜΕ να κηρύξει στάση εργασίας ή απεργία όπως έκανε τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Σε διάφορες γειτονιές είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις τοπικά. Στο Χαλάνδρι η Αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές μαθητών που συμμετείχαν στην τοπική πορεία μετά το τέλος της όταν πλέον κάθονταν σε πλατεία. Οι γονείς καταγγέλουν ότι δεν άφηναν κανένα να περάσει στη ΓΑΔΑ όπου τους μετέφεραν. Μάλιστα, μία μητέρα δήλωσε πως δεν της επέτρεψαν να δώσει φάρμακο για άσθμα στο παιδί της.

«Η μέρα αυτή θα είναι πάντοτε δικιά σου γιατί πυροβολήσανε επάνω στη γενιά σου» έγραφε το πρώτο πανό πίσω από το οποίο ήταν μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία. Ακολουθούσαν τα πανό της Πρωτοβουλίας Αντιφασιστών Μαθητών, οι μαθητές Anticapitalista, το 26ο Λύκειο (Μαράσλειο) Μαρουσιού, η Πρωτοβουλία Αγωνιζόμενων Μαθητών «Che Guevara» και φοιτητές με πανό του Συλλόγου Φυσικού και του ΕΜΠ.

Μια μεγάλη ομάδα μαθητών είχε κατέβει από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας μαζί με καθηγήτρια τους. Μίλησαν στην ΕΑ για τη σημασία της διαδήλωσης, τη μάχη με τους φασίστες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω περικοπών. Ο Τάσος αφού μας είπε ότι είναι τυχεροί στην Κατεύθυνση του επειδή έχουν βιβλία πρόσθεσε «εγώ προσωπικά καταδικάζω τη βία σε κάθε παιδί, ενήλικα, γέρο, ζητιάνο οποιουδήποτε. To θέμα δεν είναι ότι απλά πέθανε ένα παιδί πριν τέσσερα χρόνια, αλλά ότι ένας αστυνομικός τράβηξε όπλο ενώ δεν ήταν σε θέση άμυνας, πυροβόλησε και πέθανε. Ήταν ακόμα χειρότερο επειδή ήταν στα δεκαπέντε του, επειδή είχε όλη του τη ζωή μπροστά του. Όλα αυτά επειδή ο αστυνομικός ήταν πιωμένος, νευριασμένος, δεν έχει σημασία, απλά τράβηξε ένα όπλο και πυροβόλησε. Είναι καταδικαστέο και πρέπει πραγματικά να μην ξανασυμβεί. Εγώ για αυτό κατεβαίνω σήμερα. Εγώ καταδικάζω τους φασίστες γιατί προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψη τους. Πάει δηλαδή ένας στο Σύνταγμα ή στην Ομόνοια και βρίσκει ένα που δεν μοιάζει με Έλληνα και αρχίζει και τον βαράει, εγώ αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το δεχτώ».

Φωτοτυπίες

Η Σταυρούλα, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου μας μετέφερε ότι «στο δικό μας σχολείο οι καθηγητές μας κινητοποιούνται. Σε μας τους μαθητές υπάρχει μια μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά γίνεται προσπάθεια. Εμείς φέτος σε μάθημα της Κατεύθυνσης, την Ιστορία, δεν έχουμε βιβλία και μάλλον δεν θα έρθουν και ποτέ. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με φωτοτυπίες. Είναι κάτι πολύ βασικό, δεν έχουμε βιβλία, ενώ δίνουμε Πανελλήνιες».

Προκλητική και τρομοκρατική ήταν η παρουσία των ΜΑΤ αφού από την αρχή της Σταδίου δεκάδες ματατζήδες βρίσκονταν και στα δύο πλαϊνά πεζοδρόμια. Δεν άφησαν την πορεία να καταλήξει στα Προπύλαια ξανά, αλλά την έσπρωξαν προς την Ομόνοια όπου επιτέθηκαν στη συμβολή Πατησίων και Πανεπιστημίου σε μαθητές που βρίσκονταν μπροστά από το μπλοκ των Anticapitalista (το οποίο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διαλύσουν) και προχώρησαν σε μια σύλληψη ενός νεαρού μαθητή. Ακολούθησε επίθεση με δακρυγόνα σε όλη την πλατεία, ενώ διμοιρίες άρχισαν να κατεβαίνουν στον υπόγειο της Ομόνοιας προπηλακίζοντας όσους είχαν κατέβει για να φύγουν.

Το απόγευμα ακολούθησε η διαδήλωση που είχε καλεστεί από οργανώσεις της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και τους φοιτητικούς συλλόγους. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το μπλοκ των συλλόγων του Πολυτεχνείου, ενώ ακολουθούσαν δάσκαλοι και καθηγητές με ένα κοινό πανό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, το Δίκτυο, η ΟΚΔΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «Αγώνας» (Κούρδοι πρόσφυγες) και το ΕΕΚ.

Στην διαδήλωση βρέθηκαν συνδικαλιστές από το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα που είχαν έρθει για μια εργατική συνάντηση και αλληλέγγυοι από τη Γερμανία.

6 Δεκέμβρη 2012, απόγευμα


Πανελλαδικά

Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη. «Το πρωί έγινε μαθητική συγκέντρωση στην Καμάρα. Είχε βγει κάλεσμα από την προηγούμενη μέρα, έγιναν αποχές και κατέβηκαν 300 μαθητές από διάφορα σχολεία, όπως από το 1ο Λύκειο Συκεών. Τα ΜΑΤ πήγαν «καροτσάκι» την πορεία. Μετά που έφτασαν στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και κρέμασαν πανό ακολούθησαν τους μαθητές μέχρι τα Πανεπιστήμια όπου τους έριξαν χημικά και δακρυγόνα.

Το απόγευμα χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε ξανά στην Καμάρα. Μπλοκ είχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ-μλ και η ΟΚΔΕ. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν αντικαπιταλιστικά, όπως για τη διαγραφή του χρέους, αντιφασιστικά και ενάντια στην καταστολή της Αστυνομίας» μας μετέφερε η Φύλλια Πολίτη.

Δύο διαδηλώσεις, πρωί και απόγευμα, έγιναν και στο Ηράκλειο. «Πάνω από 700 μαθητές και φοιτητές κατέβηκαν στην πρωινή πορεία» μας είπε ο Γιάννης Μακαρώνας. «Με πανό είχαν κατέβει διάφορα σχολεία και η ΚΕΕΡΦΑ, ενώ απόφαση συμμετοχής είχαν πάρει οι σύλλογοι της Ιατρικής και του Βιολογικού. Το απόγευμα έγινε συγκέντρωση και πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, πέρασε από τους βασικούς δρόμους του κέντρου και κατέληξε ξανά στην πλατεία. Τα συνθήματα πρωί και απόγευμα θύμιζαν την εξέγερση του Δεκέμβρη».

Στα Γιάννενα έγινε πορεία το απόγευμα. «Περίπου 700 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση όπου με απόφαση συνέλευσης είχαν κατέβει το Βιολογικό που είχε και μία μέρα κατάληψη και ο σύλλογος της Επιστήμης Υλικών. Από τις πολιτικές οργανώσεις με πανό είχαν κατέβει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και το ΚΚΕ-μλ, ενώ κάλεσμα για συμμετοχή είχαν κάνει και οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου. Οι αναρχικοί έκαναν ξεχωριστή πορεία» μας δήλωσε η Λουίζα Γκίκα.

Στην Πάτρα αντίθετα η πορεία έγινε το πρωί. «Μαζική ήταν η παρουσία των μαθητών, περίπου 800 άτομα διαδηλώσαμε το πρωί. Οι μαθητές είχαν κατέβει με διάφορα πανό μαθητικών πρωτοβουλιών, ενώ με πανό είχαν κατέβει και οι σύλλογοι φοιτητών, όπως η Επιστήμη Υλικών. Τη διαδήλωση στήριξαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ. Φωνάζαμε συνθήματα για τη διαγραφή του χρέους, για απεργίες διαρκείας» μας είπε ο Νεκτάριος Χάινταρ. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Μυτιλήνη, την Καλαμάτα, ενώ εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για την εξέγερση του Δεκέμβρη στην Μπολόνια της Ιταλίας και σε πόλεις της Τουρκίας.