Βιβλία που θα σας κρατήσουν ζεστούς για τις μάχες που έρχονται

Οι γιορτές πλησιάζουν, το κρύο δυναμώνει και στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μπορείτε να βρείτε μια σειρά από ενδιαφέροντες τίτλους για διάβασμα που θα σας κρατήσουν ζεστούς για τις μεγάλες μάχες που θα φέρει μαζί του ο νέος χρόνος.

Η βαθιά κρίση του καπιταλισμού φέρνει σήμερα ξανά τον Μαρξ στην επικαιρότητα, όσο ποτέ. Φέτος, μετά από τρεις ολόκληρες δεκαετίες το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο προχώρησε στην επανέκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Καρλ Μαρξ «Οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα 1844» σε μετάφραση του Αποστόλη Λυκούργου. Πρόκειται για τις χειρόγραφες σημειώσεις του Μαρξ από την περίοδο που άρχισε για πρώτη φορά να μελετά συστηματικά την καπιταλιστική οικονομία, το έτος 1844, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1932. Μέσα από τα χειρόγραφα, ο Μαρξ αναδεικνύει την εργατική τάξη σαν την κινητήρια δύναμη του τεράστιου πλούτου που χαρακτηρίζει τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Αναλύει την αλλοτρίωση μέσα στον καπιταλισμό, την αποξένωση του ανθρώπου από την παραγωγή, το προϊόν και στο τέλος από τον ίδιο του τον εαυτό.

Στο βιβλίο «Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο» ο Τέρι Ήγκλετον καταρρίπτει ένα προς ένα τα γνωστά επιχειρήματα ότι ο μαρξισμός είναι νεκρός. Ο Κρις Χάρμαν χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό νεκροζώντανο σύστημα στο εξαιρετικό του βιβλίο και εργαλείο κατανόησης της κρίσης, “Καπιταλισμός Ζόμπι: Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξ”. Το βιβλίο του Ντέιβιντ Χάρβεϊ, “Το Αίνιγμα του Κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού” αποτελεί “μια έγκαιρη κλήση για την ανατροπή του καπιταλισμού... Διασκεδαστικά επιθετικό" όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

Για το υπόβαθρο της κρίσης στον ελληνικό καπιταλισμό κυκλοφορεί “Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση” σε κείμενα των Μαρία Στύλλου, Κώστα Σαρρή, Μωυσή Λίτση, Σωτήρη Κοντογιάννη, Πάνου Γκαργκάνα. Ο Κώστας Σαρρής αναλύει τα αδιέξοδα των μνημονίων και αντιπαρατάσσει την αντικαπιταλιστική προοπτική στο βιβλιαράκι «Μνημόνιο χρεοκοπίας ή στάση πληρωμών στους τραπεζίτες και εργατικός έλεγχος». Για τις αλλαγές στην εργατική τάξη γράφει ο Λέανδρος Μπόλαρης στο βιβλίο του «Η εργατική τάξη σήμερα».

Σχεδόν, δύο χρόνια μετά την πρώτη έκρηξη η επαναστατική διαδικασία που άνοιξε στην Αιγυπτο καλά κρατεί. Στα αγγλικά κυκλοφορεί το βιβλίο για την επανάσταση στην Αίγυπτο «The Egyptian Revolution: A Political Analysis And Eye Witness» του Σάμεχ Ναγκίμπ ηγετικού στελέχους από την οργάνωση Επαναστάτες Σοσιαλιστές στην Αίγυπτο, ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο «Κάιρο: Η πόλη μου, η επανάστασή μας» της Άχνταφ Σουέιφ.

Με την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο φασισμό στις 15 Δεκέμβρη και το μεγάλο πανελλαδικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη η μάχη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό μπαίνει στο κέντρο για χιλιάδες κόσμο. Στην παμφλέτα «H πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα» - που εξαντλήθηκε σε δύο μόλις μήνες και επανακυκλοφορεί - ο Θανάσης Καμπαγιάννης σε 80 μόλις σελίδες επιχειρεί με απλό και κατανοητό τρόπο να δώσει απαντήσεις σε 30 ερωτήματα για όλα τα κλισέ και ιδεολογήματα που αναπαράγουν άρχουσα τάξη, ΜΜΕ και φασίστες.

Με τον Σαμαρά να ανοίγει την επίθεση στο ζήτημα της ιθαγένειας, εξαιρετικά επίκαιρο γίνεται το βιβλίο «Ποιός είναι Έλληνας πολίτης; Το καθεστώς ιθαγένειας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως τις αρχές του 21ου αιώνα» του Δημήτρη Χριστόπουλου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ξανά μετά από δεκαετίες το βιβλίο των Τζον Μπέργκερ - Τζην Μορ «Ο έβδομος άνθρωπος - η ιστορία του μετανάστη εργάτη στην Ευρώπη 1950-1975», ενώ «Ο θείος από την Αμερική» του Βασίλη Κρεμμυδά είναι ένα “παραμύθι για τον μετανάστη” που θα συναρπάσει όλους τους μικρούς αντιρατσιστές φίλους μας.

Ο Δημήτρης Ψαρράς κάνει μια σημαντική προσφορά στο αντιφασιστικό κίνημα με το του βιβλίο “Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής”. Πρόκειται για μια αναλυτική εξιστόρηση της ιστορίας και των κειμένων των χρυσαυγιτών, μέσα από την οποία “ανιχνεύονται οι λόγοι που επέτρεψαν την επανεμφάνιση Ταγμάτων Εφόδου σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και οι τρόποι να σταματήσουμε τον κατήφορο στη βαρβαρότητα”. Στο ίδιο μήκος κύματος και το βιβλίο “Η φασιστική απειλή και η πάλη για να την τσακίσουμε”, γραμμένο από τον Κώστα Πίττα, που πιάνει το ζήτημα του φασισμού από τη δεκαετία του ’30 μέχρι το πως φτιάχτηκαν το ΛΑΟΣ και η Χρυσή Αυγή – δίνοντας όμως ταυτόχρονα και τα ιστορικά παραδείγματα από την αντιφασιστική παράδοση για το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτούς.

Το βιβλίο «Η πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία» με κείμενα του Λέων Τρότσκι από την δεκαετία του ’30 είναι ένα διαχρονικά πολύτιμο εργαλείο για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε την φασιστική απειλή και αντίστοιχα για την Ιταλία, το βιβλίο του Tom Behan “Arditi del Popolo: Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης και η αποτρέψιμη άνοδος του Μουσολίνι” για την Ιταλία. Επίσης, τα βιβλία “Βαϊμάρη: Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933” του Χάινριχ Βίνκλερ, καθώς και τα “Η Χαμένη Επανάσταση: Γερμανία 1918-1923” γραμμένο από τον Κρις Χάρμαν και “Ναζισμός και Εργατική Τάξη: Κρίση, κράτος πρόνοιας και αντιφασιστική βία στη Γερμανία του Μεσοπολέμου” του Σέρτζιο Μπολόνια. Για την το φασισμό στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘30 διαβάστε επίσης το βιβλίο του Σπύρου Μαρκέτου “Πώς φίλησα τον Μουσολίνι, τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού”.

Η σημερινή περίοδος μεγάλης κοινωνικής κρίσης και ταξικής πόλωσης μαζί με την ταυτόχρονη άνοδος της αριστεράς έχει ξαναφέρει στο επίκεντρο της συζήτησης την περίοδο της αντίστασης και του εμφυλίου. Το βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού «Το τιμωρό χέρι του λαού – Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944» κυκλοφορεί ήδη στη δεύτερη και συμπληρωμένη έκδοσή του. Την ίδια περίοδο καλύπτουν και τα δύο βιβλία του Λέανδρου Μπόλαρη: «Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε» που επανεκδόθηκε με νέα μακροσκελή εισαγωγή και «Επανάσταση και αντεπανάσταση στην Ελλάδα: Ο εμφύλιος πόλεμος 1946-1949».

Η σημερινή άγρια κρίση του καπιταλισμού βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα της γυναίκας και ανοίγει τα ζητήματα του σεξισμού. Τα κλασσικά βιβλία «Η καταγωγή της ατομικής ιδιοκτησίας, της οικογένειας και του κράτους» του Φρίντριχ Ένγκελς και «Οι σχέσεις των δύο φύλων και ο μαρξισμός» της ρωσίδας επαναστάτριας Αλεξάντρας Κολοντάι αναλύουν το ζήτημα της γυναικείας καταπίεσης συνδέοντάς το άμεσα με την εμφάνιση των ταξικών κοινωνιών. Μια ανάλογη προσέγγιση μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο που εξέδωσε πέρσι το ΜΒ με τα κείμενα «Ο Ρόλος της εργασίας στην Εξανθρώπιση του Πιθήκου» του Ένγκελς και την «Καταγωγή της Ανθρώπινης Κοινωνίας» του Κ. Χάρμαν που εμπλουτίζει τα επιχειρήματα του Ένγκελς με όλες τις αρχαιολογικές, ανθρωπολογικές και βιολογικές ανακαλύψεις που μεσολάβησαν τον τελευταίο ενάμιση αιώνα.

Στο βιβλίο «Σμιλεύοντας για την υποταγή» η Ποθητή Χατζαρούλα πραγματεύεται την έμμισθη οικιακή εργασία στην Ελλάδα, ενώ το βιβλίο “Θηλυκές φαλλοκράτισσες: Οι γυναίκες και η ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου” της Αριέλ Λεβί παρουσιάζει τη σύγχρονη έκφραση της εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας στην περίοδο της κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Στο ΜΒ μπορείτε επίσης να βρείτε τα βιβλία «Η κυρία τραγουδάει τα μπλουζ», που είναι αυτοβιογραφία της μεγάλης μαύρης τραγουδίστριας της τζαζ Μπίλι Χόλιντεϊ, «Το κορίτσι του περασμένου αιώνα» όπου η Ροσάνα Ροσάντα, απαντάει στο ερώτημα πώς ήταν να είναι κανείς κομμουνιστής στην Ιταλία από το 1943 και βέβαια το κλασικό μυθιστόρημα «Ο έρωτας των εργατριών μελισσών» της Αλεξάντρας Κολοντάι. Το βιβλίο “Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση” από τον Κώστα Τορπουζίδη διατρέχει την ιστορία της πάλης ενάντια στη σεξουαλική καταπίεση.

Η “Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου: Από την εποχή του λίθου έως και τη νέα χιλιετία”, το βιβλίο του Κρις Χάρμαν ήταν ένα από τα μπεστ σέλερ του 2012, δικαιώνοντας το χαρακτηρισμό του Χάουαρντ Ζιν ως «αναντικατάστατο βιβλίο αναφοράς». Ο πρόσφατος θάνατος ενός άλλου μεγάλου βρετανού μαρξιστή ιστορικού, του Έρικ Χόμπσμπομ έφερε στην επικαιρότητα το πλούσιο έργο του. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μπορείτε να βρείτε την τριλογία «Η Εποχή των επαναστάσεων Ευρώπη 1789-1848», «Η εποχή του κεφαλαίου, 1848-1875», «Η εποχή των αυτοκρατοριών 1875-1914» και άλλα του έργα.

Σε προσφορά υπάρχουν στο ΜΒ τις δύο βιογραφίες του Τόνι Κλιφ, το τρίτομο έργο του για το Λένιν (30 ευρώ) και το τετράτομο έργο για τον Τρότσκι (50 ευρώ) δύο αναντικατάστατα εργαλεία τακτικής και στρατηγικής για κάθε ένα που παλεύει να αλλάξει τον κόσμο. Στο ίδιο θέμα, μόλις επανεκδόθηκε από το ΜΒ το βιβλίο “Πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση” σε κείμενα των Κρις Χάρμαν, Άλεξ Καλίνικος, Πάνου Γκαργκάνα. Κυκλοφορεί επίσης, το βιβλίο του Λουδοβίκου Φόιερμπαχ "Η ουσία του χριστιανισμού. Η ουσία της Θρησκείας" ένα από τα κλασικά κριτικά έργα του 19ου αιώνα.

Το «Σιδερένιο Τακούνι» του Τζακ Λόντον, το «Αντίο Μαδρίτη» του Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ, “H ιστορία της Βέλβετ Παλμ” και το «Bellaciao» του Θανάση Σκρουμπέλου, το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, «Η πιο κρυφή πληγή», μια σύγχρονη ερωτική ιστορία, με φόντο τα Δεκεμβριανά του ’44, η τριλογία “Ακυβέρνητες Πολιτείες” του Στρατή Τσίρκα, “Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά” του Λεονάρντο Παδούρα είναι κάποια από τα βιβλία κλασικής και σύγχρονης, ελληνικής και ξένης, λογοτεχνίας που μπορείτε να βρείτε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Επίσης, συλλογές από αφίσες της Οκτωβριανής Επανάστασης και του Μάη του ’68.

Επαναστατικές ιδέες από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Φειδίου 14 (πίσω από Τιτάνια-ΡΕΞ) τηλ. 2105247584 www.marxistiko.gr