Κάτω τα χέρια απ’τα σχολεία

Σε εξέλιξη ήταν η συγκέντρωση που είχε καλέσει ο Συντονισμός των ΕΛΜΕ στα Προπύλαια την Τρίτη 11/12 όταν η Εργατική Αλληλεγγύη είχε κλείσει την ύλη της. «Ή εμείς ή αυτοί. Κανένας μόνος του στην κρίση» ήταν το κεντρικό μήνυμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια.

Η κοινή ανακοίνωση των ΕΛΜΕ ανέφερε ότι παλεύουν «Να μην περάσουν οι διαθεσιμότητες, προγραφές και απολύσεις. Να μην περάσει η αξιολόγηση, ο διοικητικός αυταρχισμός, η κρατική καταστολή και η φασίζουσα τρομοκρατία. Να μην περάσουν συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων και το αντιπαιδαγωγικό και καταστροφικό νεόφτωχο σχολείο της αγοράς. Nα μη γίνουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και μετατάξεις». Την ίδια ώρα γινόταν συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια στη διάλυση της Ειδικής Αγωγής.

Τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη οι σύλλογοι εκπαιδευτικών της Γ’ Αθήνας (Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας), οι σύλλογοι γονέων των σχολείων που γίνονται οι συμπτύξεις και οι Ενώσεις Γονέων των παραπάνω περιοχών έκαναν κατάληψη στη Διεύθυνση Π.Ε. Γ’ Αθήνας στο Αιγάλεω. Η ανακoίνωσή τους αναφέρει «Δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να ανακληθούν οι αποφάσεις που αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ως λογιστικά νούμερα, και απαιτούμε να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών».

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας που πραγματοποίησαν η ΟΛΜΕ και μαθητές από σχολεία της Αθήνας, όπως το 4ο Γυμνάσιο Νίκαιας όπου την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εισβάλει αστυνομικοί κατά τη διάρκεια μαθητικής κατάληψης.

Στην κινητοποίηση ήρθαν με ναυλωμένο πούλμαν φορείς της Πετρούπολης για να διαμαρτυρηθούν για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή. «Είχαμε συγκέντρωση του Δήμου της Πετρούπολης, της Ένωσης Γονέων και το σύλλογο Δασκάλων «Γληνός» με αίτημα την άμεση λύση του κτιριακού προβλήματος της Πετρούπολης», μας είπε η Κατερίνα Πατρικίου, δημοτική σύμβουλος με την Ανυπότακτη Πετρούπολη. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχολείο που λειτουργεί με πρωινή και απογευματινή βάρδια και ένα σχολείο που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να χτίζεται με αποτέλεσμα τα τμήματα να είναι 25άρια και 27άρια. Υπήρχε ραντεβού με τον Υπουργό να του εκθέσουμε τα προβλήματα, αλλά λόγω των συγκεντρώσεων που υπήρχαν αρχικά δεν μας δέχτηκε. Εμείς βέβαια ενωθήκαμε και με όλους τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους. Μετά από επιμονή μας με συνθήματα, τελικά δέχτηκαν μια αντιπροσωπεία, αλλά όπως μας είπε ο Γενικός Γραμματέας «θα εξετάσουν τα αιτήματα μας». Δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, έχουν διαλύσει τον ΟΣΚ, δεν δίνουν χρήματα για τα σχολεία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας».