XA: Ανεπιθύμητοι στη Θράκη!

“Ούτε στη Θράκη, ούτε πουθενά”, ήταν η ηχηρή και μαχητική απάντηση που έδωσαν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Δεκέμβρη εκατοντάδες αντιφασίστες και αντιρατσιστές και στις τρεις πόλεις (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη), που προσπάθησε να οργανώσει συγκεντρώσεις ο περιφερόμενος θίασος της Χρυσής Αυγής με τις πλάτες της αστυνομίας.

Ξάνθη

Πολύ μεγάλη σε συμμετοχή ήταν η αντιφασιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης ενάντια στα εγκαίνια των γραφείων της ΧΑ. το Σάββατο 8/12 το μεσημέρι. “Περισσότεροι από 250 αντιφασίστες, φοιτητές, αλλά και η ΕΛΜΕ Ξάνθης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα ΜΑΤ είχαν κυριολεκτικά περικυκλώσει όλο το κέντρο της πόλης. Oι χρυσαυγίτες από την Ξάνθη ήταν ελάχιστοι (λιγότεροι από 40) και γι αυτό το λόγο κατέφθασαν μαχαιροβγάλτες και από τις γύρω πόλεις.

“Με εμετικά συνθήματα τόλμησαν να αποκαλέσουν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας «μούλους και μογγόλους». Ομως η μαζική απάντηση που πήραν ήταν ξεκάθαρη. Δεν τους θέλουμε στην πόλη μας και την περιοχή μας” μας είπε στην ανταπόκρισή του ο Γιάννης Πατζανακίδης από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. “Η οργάνωση της αντισυγκέντρωσης στην Ξάνθη ήρθε σαν συνέχεια του πολύ επιτυχημένου αντιφασιστικού αντιρατσιστικού διήμερου που οργάνωσε η Αντιφασιστική Δικτύωση Ξάνθης, στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΕΡΦΑ, την Παρασκευή 7/12 και το Σάββατο 8/12. Στο διήμερο, την πρώτη μέρα συζητήθηκε το πως οργανώνεται η πάλη ενάντια στους φασίστες και την δεύτερη το ζήτημα του ρατσισμού και των επιθέσεων που δέχονται οι μετανάστες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους φασίστες, ενώ υπήρξαν και άλλες παράλληλες δραστηριότητες όπως έκθεση βιβλίου και η ιδιαίτερα πετυχημένη συναυλία των μαθητικών συγκροτημάτων”.

Κομοτηνή

Εκατοντάδες αστυνομικοί ακολουθούσαν τους χρυσαυγίτες προστατεύοντάς τους και συμμετέχοντας στις ψευτογιορτές που προσπαθούσαν να οργανώσουν. Στην Κομοτηνή το Σάββατο, χρειάστηκε μια ολόκληρη ομάδα φασιστών για να προπηλακίσει με εντολή του νεοναζί βουλευτή Σερρών Ματθαιόπουλου μια γυναίκα δημοσιογράφο, ενώ λίγο αργότερα η ΕΛ.ΑΣ επιτέθηκε μαζί με τους χρυσαυγίτες στους συγκεντρωμένους αντιφασίστες με αποτέλεσμα δύο αγωνίστριες να τραυματιστούν - εκ των οποίων η μία (και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με τραύματα στο κεφάλι. Στη συνέχεια πάντα υπό την προστασία των μπάτσων, οι χρυσαυγίτες έκαναν πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και μέσα από γειτονιές μουσουλμάνων με στόχο να τους τρομοκρατήσουν. “Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος ο ρόλος της Χρυσής Αυγής”, τονίζεται στην καταγγελία που εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά την δολοφονική επίθεση ΜΑΤ και φασιστών στην αντιφασιστική συγκέντρωση της Κομοτηνής. “Πιστά σκυλιά μπροστά στους δυνάστες των εργαζομένων και της νεολαίας, ορκισμένοι εχθροί όσων παλεύουν για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία”.

Αλεξανδρούπολη

Την επόμενη μέρα στην Αλεξανδρούπολη εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες της πόλης διαδήλωσαν εν μέσω καταρρακτώδους βροχής, μαχητικά ενάντια στην επίσκεψη των βουλευτών των νοσταλγών του Χίτλερ. Ο δρόμος μπροστά από το δημαρχείο κατελήφθη για δύο ώρες από τους αντιφασίστες της ΚΕΕΡΦΑ, της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας, της ανοιχτής συνέλευσης Αλεξανδρούπολης, της ανοιχτής συνέλευσης Ορεστιάδας, της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, και της ομάδας Λαθραία συνείδηση.

“Με την δυναμική πορεία μας έπειτα στους δρόμους της πόλης στείλαμε το μήνυμα στους συμπολίτες μας, που αντέδρασαν θετικά πως στον Έβρο και στη Θράκη, της φύσης, της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας, φασίστας δε χωρά. Ο περιφερόμενος θίασος των 50 τραμπούκων από όλη την βόρεια Ελλάδα με ξύλα και ασπίδες κατάφεραν να πορευτούν για λίγα μόλις μέτρα με την ισχυρή προστασία των ΜΑΤ. Στην Αλεξανδρούπολη πετύχαμε να τσακίσουμε με την ειρηνική αλλά δυναμική παρουσία μας τους ναζί. Ο αγώνας μας όμως συνεχίζεται στο φράχτη των συνόρων, στα άθλια κέντρα κράτησης προσφύγων και στην προσπάθεια πληροφόρησης των συνανθρώπων μας στις γειτονιές και στα χωριά», τονίζει στην ανταπόκριση του ο Μάκης Δραγάνης από την ΚΕΕΡΦΑ του Έβρου.

“Αυτοί που ψήφισαν για τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, και το μόνο που ξέρουν είναι να χτυπάνε ανήμπορους μετανάστες, θα βρουν απέναντί τους ολόκληρη την εργατική τάξη της Θράκης”, τόνισε κατά την διάρκεια της κινητοποίησης ο Γιώργος Μποτσίδης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

“Από την Ορεστιάδα μέχρι την Ξάνθη, συντονιζόμαστε από εδώ και πέρα για να στηρίξουμε το συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη” τονίζει η Ζαννέτα Λυσικάτου από την ΚΕΕΡΦΑ του Έβρου. Oργανώνουμε αποστολές στην Αθήνα από όλες τις πόλεις καλώντας όλους τους αντιφασίστες να ταξιδέψουν μαζί μας με τα αντιφασιστικά λεωφορεία”. Αναχωρήσεις: Ξάνθη: 17 Γενάρη, 7μμ Εργατικό Κέντρο. Αλεξανδρούπολη: 18 Γενάρη 7 μ.μ., Εργατικό κέντρο.