ΔΗΜΟΙ: Απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη!

Βήμα κλιμάκωσης για τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις αποτελεί η απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ, για συνέχιση των κινητοποιήσεων και τριήμερη απεργία 17 – 19 Δεκέμβρη. Πιο συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, σε συνεδρίασή της τη Δευτέρα 10/12, αποφάσισε συνέχιση των καταλήψεων για πέμπτη συνεχόμενη βδομάδα, αποχή από τις εργασίες το Σαββατοκύριακο, 48ωρη απεργία Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Δεκέμβρη, συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 19/12 και κάλεσμα στην ΑΔΕΔΥ και τις δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες του δημοσίου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις σε όλο το δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για μια απόφαση που ήρθε κάτω από την πίεση της βάσης. Τη Δευτέρα 10/12, πριν τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, είχαν προηγηθεί γενικές συνελεύσεις σε όλους τους δήμους και ακολούθησε κεντρική συνεδρίαση των σωματείων για να κατατεθούν οι αποφάσεις των συνελεύσεων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων ΟΤΑ, από όλη την Ελλάδα, έβαζαν την ανάγκη κλιμάκωσης εδώ και τώρα, με επέκταση των καταλήψεων σε όλους τους χώρους, απεργία και γενίκευση του αγώνα σε όλο το δημόσιο.

Ο Κώστας Φοινινής, εργαζόμενος στο Δήμο Βριλησσίων, μίλησε στην Ε.Α, δίνοντας το στίγμα των διαθέσεων μέσα στα δημαρχεία: “Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί, με τα νοσοκομεία, με τους δασκάλους, τους καθηγητές κι όλους τους δημόσιους υπαλλήλους σε κινητοποίηση με διάρκεια κι όχι λίγων ημερών. Η κυβέρνηση θα καταλάβει ότι πρέπει να πάρει πίσω τα μέτρα, μόνο με τη δική μας κλιμάκωση κι όταν μας βλέπει όλο και πιο μαζικούς και ενωμένους.” Οι αιρετοί από την πλευρά τους, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 12/12, ενώ στις 19/12 ημέρα 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Ο Δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, είχε κάνει το βήμα μπροστά, ήδη από το τέλος της περασμένης βδομάδας. Σε μια μαζική συνέλευση, αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών και καταλήψεων από την Τρίτη 11/12. Σε ανακοίνωσή τους καταγράφουν ανάμεσα σε άλλα (“μετά από συζητήσεις με συναδέλφους και από άλλες περιοχές της Ελλάδας πλην Αθήνας Θεσσαλονίκης και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ”) ως βασικές απαιτήσεις την “κλιμάκωση του αγώνα με δυναμικότερες και πιο συγκεκριμένες δράσεις (συνεχόμενες απεργίες με παράλληλες καταλήψεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, μια μεγάλη πορεία με κάθοδό της στην Αθήνα κ.α.) καθώς και τον “ορισμό κλιμακίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ για ενεργή δραστηριοποίηση, με επισκέψεις σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωση και το συντονισμό κοινών δράσεων – αγώνων από κοντά”. “Πιστεύουμε ότι είναι η κρισιμότερη καμπή του αγώνα μας και η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να τον κορυφώσει και να τον οδηγήσει στα άκρα" καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Πράγματι ο αγώνας που για πάνω από ένα μήνα συνεχίζεται, είναι σε κρίσιμο σημείο και η απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Είναι η ώρα για όλα τα σωματεία των δήμων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Παύλου Μελά, να ξεχειλώσουν την απόφαση της Ομοσπονδίας και να πάρουν αποφάσεις για απεργία διαρκείας σε συντονισμό με τους υπόλοιπους κλάδους που είτε είναι ήδη σε απεργία, είτε θα συναντηθούν στο δρόμο στις 19 Δεκέμβρη. Κι αν οι Καμίνηδες εκφοβίζουν με μη καταβολή των μισθών, η συγκρότηση απεργιακών ταμείων και το άπλωμα της συμπαράστασης, θα τους κλείσει το στόμα.

Σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και συλλαλητήριο την Τετάρτη 12/12, στις 12μεσ στην πλ. Καραϊσκάκη, προχωράει η ΠΟΕ ΟΤΑ, με έκτακτη απόφασή της, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. Αιτία είναι οι πληροφορίες για νέα εκβιαστική απόφαση του υπουργού Μανιτάκη, ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι Ιδ. Δικαίου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συμβάσεις Αορίστου Χρόνου, διαγράφονται από την ενιαία λίστα πληρωμών, κάνοντας πράξη την απειλή, ότι οι απολύσεις θα εφαρμοστούν, παρά τις κινητοποιήσεις. “Με ένα delete από τον υπολογιστή απολύουν ανθρώπους. Από αύριο κλείνουμε τα πάντα. Πρόκειται για φασιστικής έμπνευσης πράγματα” δήλωσε στην Ε.Α ο Ν. Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δ.Ν.Ιωνίας. Πρόκειται για μια νέα πρόκληση, ίσως τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, που οι εργαζόμενοι στους δήμους δεν πρέπει να αφήσουν αναπάντητη. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για να σώσουμε τις δουλειές μας θα πρέπει να φύγει η κυβέρνηση των εκβιαστών και να πάρει μαζί της όλα της τα μέτρα. Και σε αυτή τη μάχη, οι εργάτες στους δήμους, είναι στην πρώτη γραμμή.