Τα επόμενα βήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιστοιχούσε στις διαθέσεις ευρύτερων εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, που συνειδητοποιούν ότι η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη των λαών, αλλά εργαλείο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για την επιβολή της λιτότητας, το ξήλωμα των εργατικών κατακτήσεων, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Ότι πρόκειται για μια ένωση αντιδημοκρατική, που αντιμετωπίζει τις λαϊκές αντιδράσεις με αυταρχισμό και καταστολή, που επιδιώκει την παραπέρα στρατιωτικοποίηση για να υπηρετήσει τις ιμπεριαλιστικές της βλέψεις, που ιδεολογικά και πρακτικά οικοδομεί την Ευρώπη φρούριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ότι η ελληνική προεδρία έρχεται να υπηρετήσει και εμπεδώσει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά και η χουντικής έμπνευσης απαγόρευση της διαδήλωσης αποτελεί ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή διαδηλωτών που αψήφησαν την απαγόρευση και συμμετείχαν στη διαδήλωση παρά τον στρατιωτικό αποκλεισμό, την αστυνομική βία και τα χημικά.

Εκτιμούμε ότι η συνδιοργάνωση της διαδήλωσης από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, Σχεδιο Β’ και με διακριτό κάλεσμα από ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ και η συντροφική και συνεπής κοινή στάση απέναντι στην απαγόρευση, αποτελεί θετικό πρόκριμα τόσο για την οικοδόμηση Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΕ του κεφάλαιου, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όσο και για την πορεία της μετωπικής πολιτικής συμπόρευσης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ αριστεράς. Με τόλμη και αποφασιστικότητα στα πολιτικά προτάγματα και τις μορφές, με μαχητικότητα στο δρόμο, με συγκρουσιακό περιεχόμενο.

Παράλληλα αυτή η πρωτοβουλία και η αποφασιστικότητα απέναντι στην απαγόρευση εκτιμούμε ότι είχε ευρύτερη απήχηση και στον κόσμο της κοινοβουλευτικής αριστεράς, που προβληματίζεται για τον περιορισμό των αντιδράσεων από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ σε αποχή από τις επίσημες φιέστες και την κραυγαλέα απουσία τους από το δρόμο.

Η απαγόρευση της διαδήλωσης, η αιτιολόγηση της απαγόρευσης, η βία που αντιμετώπισαν οι διαδηλωτές, η σύλληψη και παραπομπή του σ. Παύλου Αντωνόπουλου, καθηγητή, συνδικαλιστή - μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η προκλητική επίθεση και τραυματισμός την επόμενη μέρα στην Ευελπίδων του σ. Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθήνας και στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ, σηματοδοτούν τις προθέσεις της κυβέρνησης και της «ελληνικής προεδρίας της ΕΕ» για όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής, αλλά παράλληλα δείχνουν ότι μετρούν τις αντιδράσεις και τις αντοχές του κινήματος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Δράσεις

α) Στην κατεύθυνση αυτή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα επιδιώξει να συμβάλει σε μια κλιμάκωση της απάντησης του μαζικού εργατικού και λαϊκού κινήματος με την κοινή δράση όλης της Αριστεράς ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και της ΕΕ για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων με αιχμή την αθώωση του Παύλου Αντωνόπουλου που δικάζεται στις 23 Γενάρη, το σπάσιμο της επιστράτευσης των εργαζομένων στο Μετρό, γενικότερα, την υπεράσπιση του δικαιώματος της συγκέντρωσης, της απεργίας και του μαζικού αγώνα, για την ανατροπή της κυβερνητικής αυταρχικής πολιτικής.

β) Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει την καμπάνια ενάντια στην ελληνική προεδρία με έκδοση προπαγανδιστικού υλικού, με κατ’ αρχήν εκδηλώσεις και κεντρικούς σταθμούς: 21-22 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, ενάντια στην Ευρώπη φρούριο του ρατσισμού, της φασιστικής απειλής και της ξενοφοβίας. 1-2 Απρίλη, ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο άτυπο ECOFIN στην Αθήνα, οργάνωση διεθνούς «αντισυνόδου» και διαδήλωση με τη συμμετοχή πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων.

γ) Θα συμβάλλει το ερχόμενο διάστημα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζόμενων με αιχμή τον αγώνα ενάντια στην διάλυση του ΕΟΠΠΥ και γενικά την διάλυση της δημόσιας υγείας, την πάλη κατά των απολύσεων / διαθεσιμοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση, την πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών με πρώτο ζήτημα την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πάλη κατά του ρατσισμού και του φασισμού με αιχμή τον αγώνα για να καταδικαστούν οι φονιάδες του Λουκμάν, με συμμετοχή στην κινητοποίηση έξω από το κακουργιοδικείο στις 17/1, την πάλη ενάντια στα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς για να μην βγει στο σφυρί κανένα σπίτι.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύει ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες κλιμάκωσης και γενίκευσης των αγώνων που γεννιούνται τόσο από τα τρομακτικά λαϊκά προβλήματα, όσο και από την επιταχυνόμενη φθορά και κρίση της δικομματικής κυβέρνησης, που οφείλεται ανάμεσα στα άλλα και στον ορυμαγδό των σκανδάλων των δισεκατομμυρίων που το επιχειρηματικό και πολιτικό κατεστημένο, μαζί με τους εκλεκτούς της τρόικα έχουν κλέψει από τον ελληνικό λαό.

δ) Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει και την ερχόμενη βδομάδα την πρωτοβουλία της για την μετωπική συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταολιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιΕΕ αριστεράς στην βάση των έως τώρα αποφάσεών της.

ε) Στις 21/1 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνει εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στην Αργεντινή και το ρεαλισμό του αντικαπιταλιστικού δρόμου, με ομιλητή το σ. Christian Castillo, βουλευτή στο περιφερειακό κοινοβούλιο της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, μέλος του Κόμματος Σοσιαλιστών Εργατών (PTS) και του Μετώπου της Αριστεράς και των Εργαζομένων (FIT), της συμμαχίας της επαναστατικής Αριστεράς που στις εκλογές του Οκτώβρη πήρε 5,1% και αναδείχτηκε σε 4ο κόμμα εθνικά.

Τέλος στις 19/1 συγκαλείται  το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέματα:

• Εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης του κινήματος – στοχοθεσία, προγραμματισμός.

• Εκτίμηση της πορείας της μετωπικής συμπόρευσης

• Εκλογές