Οσο κι αν προσπαθούν να περιορίσουν τις αποκαλύψεις στη μίζα των 25.000 ευρώ που διεκδίκησε ο Τομπούλογλου από ιδιωτική διαφημιστική εταιρία προκειμένου να της αναθέσει πρόγραμμα του νοσοκομείου για την παιδική παχυσαρκία, η υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια ένα ακόμα σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο το υπουργείο Υγείας και ολόκληρη η κυβέρνηση παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Χουβαρντάδικο
“Το «Εθνικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία: Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας», το πρόγραμμα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ που προσπάθησε να ..υλοποιήσει με τον δικό του τρόπο ο κ. Τομπούλογλου, ανατέθηκε στο Νοσοκομείο 'Αγλαία Κυριακού' το 2011, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου”, αναφέρει το TVXS. “Προέβλεπε να ζυγιστούν μερικές χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, ερωτηματολόγια, μοίρασμα φυλλαδίων και μερικές ακόμη ενέργειες για την ενημέρωση του πληθυσμού. «Στη πιο χουβαρντάδικη περίπτωση, μια τέτοια δράση θα κόστιζε 200 χιλιάδες ευρώ», λέει ειδικός σε ανάλογα προγράμματα. Με απόφαση την οποία υπογράφει τον Ιούνιο του 2011 ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, η δράση κόστιζε ..λίγο παραπάνω”. Πόσο ήταν το παραπάνω; Εφτασε, με το ΦΠΑ, στα 3 εκατομμύρια ευρώ! Ενώ, τα 200.000 ευρώ, που “στην πιο χουβαρντάδικη περίπτωση” θα κόστιζε ολόκληρο το πρόγραμμα, ήταν το ποσό που θα έπαιρνε μόνο η διαφημιστική εταιρία που εκβίασε ο Τομπούλογλου.
Ετσι, την ίδια ώρα που άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή και μικρά παιδιά λιποθυμάνε στα σχολεία από ασιτία, την ίδια ώρα που νοσοκομεία κλείνουν και δομές υγείας διαλύονται από τις περικοπές, το υπουργείο Υγείας διέθετε εκατομμύρια σε άχρηστες διαφημιστικές καμπάνιες και προγράμματα.
Το σκάνδαλο όμως δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνολικά τα ποσά που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας για προγράμματα και έρευνες καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας έφτασαν τα 5.029.319 ευρώ με τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια να πηγαίνουν σε δύο δήμους (Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά), ένα νομό (Ηρακλείου Κρήτης) και ένα πανεπιστήμιο (Αθηνών). Ενώ και το υπουργείο Παιδείας, σε μια ανάλογη έξαρση ενδιαφέροντος για την παχυσαρκία, αποφάσιζε να χρηματοδοτήσει έρευνα ύψους 390.000 ευρώ, μέσω του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, για “τους γενετικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία και το ρόλο της διατροφής και του τρόπου ζωής”.
“Οι εργαζόμενοι δεν έπεσαν από τα σύννεφα, δεν είχε πείσει κανένα ότι ενδιαφέρεται για το νοσοκομείο”, έγραφε στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης για τον Τομπούλογλου η Μαρία Αλιφιέρη, εργαζόμενη στο Αγλαϊα Κυριακού. “Ξέραμε πολύ καλά το αλαζονικό και απαξιωτικό τρόπο που μας αντιμετώπιζε όταν τον ενημερώναμε για τα προβλήματα που υπήρχαν. Η θέση του ήταν ότι για όλα έφταιγαν οι εργαζόμενοι, που δεν εργάζονταν αρκετά και δεν έκαναν σωστή διαχείριση”. Αυτή είναι η αλήθεια για ολόκληρη την κυβέρνηση και το σύστημά της, που θρέφει τους Τομπούλογλου σε βάρος των αναγκών των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η ανατροπή τους και η επιβολή του εργατικού ελέγχου όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία είναι ο μόνος δρόμος για ν'απαλλαγούμε από το σκάνδαλο του καπιταλισμού.

