Όχι στο σεξισμό

«Ήθελα θα τελειώσω το σχολείο για να γραφτώ σε μία σχολή θεάτρου» περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Άννα. «Η διεύθυνση του σχολείου άρχισε να κατακρίνει την εμφάνισή μου, να με εξαναγκάζει να ντύνομαι αντρικά, να μη βάφομαι και να με προσβάλει για τις επιλογές μου. Μου είπε μάλιστα να φύγω από το σχολείο και να πάω να γραφτώ σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Εγώ δε δέχτηκα. Άρχισαν να με απειλούν και να μου λένε «αν δε φύγεις θα σε λιώσω σα σκουλήκι» και ότι «θα φωνάξω τη Χρυσή Αυγή». Κάποιοι μαθητές με τη βοήθεια εξωσχολικών με απειλούσαν, μου πετούσαν αντικείμενα, έφτασαν μέχρι το σημείο να με περιλούσουν με βενζίνη για να μου βάλουν φωτιά. Αντί να τιμωρηθούν αυτοί τιμωρήθηκα εγώ. Ακολούθησαν προσβολές, προπηλακισμοί και αποβολές από το σχολείο. Έτσι εξαναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σχολείο. Ζητάω την αλληλεγγύη της αριστεράς και του αντιρατσιστικού κινήματος για να μπορέσω να συνεχίσω το σχολείο μου με αξιοπρέπεια και με σεβασμό στα δικαιώματά μου».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) καταγγέλλει, «την διεύθυνση του 2ου Εσπ. Γυμνασίου και Λυκείου Αθήνας και συγκεκριμένα του λυκειάρχη του σχολείου, ο οποίος έχει μεγάλες ευθύνες και είναι ακατάλληλος να βρίσκεται στη θέση αυτή, όσο και τις παράνομες διώξεις που υφίσταται η καθηγήτρια που υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα της μαθήτριας, κάνοντας υπεύθυνα την δουλειά της ως εκπαιδευτικός. Καλεί ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας: Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την πειθαρχική δίωξη της διεύθυνσης του 2ου Εσπ. Λύκειο Αθήνας, και την αποκατάσταση της σχολικής ηρεμίας στο εν λόγω σχολείο, ώστε η τρανς μαθήτρια να συνεχίσει απερίσπαστη τις σπουδές της. Να παύσει κάθε είδους δίωξη κατά της καθηγήτριας που, ως θα όφειλαν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου, υποστήριξε την μαθήτρια. Να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων για λόγους ταυτότητας φύλου και να ακολουθήσει με συνέπεια τις κατευθυντήριες γραμμές του Συνηγόρου του Πολίτη».

Για το θέμα υπέβαλε αναφορά προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης. Ο Αθανασίου περιορίστηκε να παρατηρήσει ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.