Το “Τάξη και Ηθική” δεν μπορεί να είναι σύνθημα της Αριστεράς

“Την ερώτηση υπέγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, Νίκος Βούτσης και Δημήτρης Τσουκαλάς οι οποίοι κατήγγειλαν ότι στην περιοχή πέριξ της πλατείας Βικτωρίας και των οδών Αχαρνών, Πατησίων και Φυλής έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός παράνομων οίκων ανοχής, ενώ παρατηρείται συνολικά έξαρση εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και λειτουργία παράνομων κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, internet καφέ και λεσχών τυχερών παιχνιδιών”, έγραψε η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. “Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και βάσει καταγγελιών των κατοίκων, οίκοι ανοχής έχουν εγκατασταθεί ακόμη και σε πολυκατοικίες χωρίς την απαιτούμενη συγκατάθεση των ενοίκων. Οι βουλευτές επικαλούνται και έγγραφο του Τμήματος Οίκων Ανοχής του Δήμου Αθηναίων σύμφωνα με το οποίο πέριξ της πλατείας Βικτωρίας κανένας οίκος ανοχής δεν διαθέτει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια, ενώ αναφέρεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει προβεί στη σφράγιση παράνομων οίκων ανοχής οι οποίοι όμως επαναλειτουργούν”.

“Αδυνατεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα των παράνομων οίκων ανοχής στην Αθήνα, όπως προκύπτει από την απάντηση του Νίκου Δένδια σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ”, έγραψε και η ΑΥΓΗ αναφέροντας, “Το φαινόμενο επιβεβαιώνει με ερώτησή της και η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή, καθώς καταγγέλλει ότι μετά από προσωπική της έρευνα στην περιοχή του Βοτανικού, διαπίστωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 6 παράνομοι οίκοι ανοχής ή studio που έχουν σφραγιστεί, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν και το ίδιο γίνεται στην οδό Φυλής, στη Λεωφόρο Συγγρού και στην οδό Βριλησσού στο Πολύγωνο”.

Αστυνόμευση

Από μόνο του το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρίσκονται στην ίδια πλευρά με βουλευτές της ΝΔ όπως η Φωτεινή Πιπιλή είναι πρόβλημα και χρειάζεται μια εξήγηση από τη μεριά τους. Το βασικό όμως πρόβλημα είναι πώς μπορεί βουλευτές της Αριστεράς να καταλήγουν στο ότι αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη αστυνόμευση απέναντι στους οίκους ανοχής, ανοίγοντας την πόρτα της μεγαλύτερης καταστολής από τον Δένδια. Ποιον αλήθεια θα βοηθήσει η επιβολή “του νόμου και της τάξης”, αν όχι τον ίδιο τον υπουργό και την κυβέρνησή του;

Η υιοθέτηση από την αριστερά μιας ηθικής λογικής πάνω στο ζήτημα, που καταλήγει στο ότι θα λυθεί με αστυνομικές επιχειρήσεις και σεβασμό στην νομιμότητα, είναι λάθος. Το δόγμα “τάξη και ηθική” είναι η αντιμετώπιση των παπάδων. Αυτό που χρειάζεται να κάνει η αριστερά είναι να βάλει στο στόχαστρό της όλα όσα οδηγούν εκατομμύρια γυναίκες σε αυτό το δρόμο -τη φτώχεια, την ανεργία, το σεξισμό, την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, τους πολέμους- αντί να απαιτεί την αυστηρότερη εφαρμογή νόμων που όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν όλα τα παραπάνω, αλλά τα συντηρούν κιόλας.

Το ποιος θα την πληρώσει άλλωστε από μια αστυνομική εκστρατεία κατά των οίκων ανοχής, “παράνομων” και “νόμιμων”, είναι βέβαιο. Οι εκδιδόμενες γυναίκες είναι αυτές που θα βρεθούν διωκόμενες και σε καμιά περίπτωση τα κυκλώματα εκμετάλλευσής τους. Η δίωξη των εκδιδόμενων οροθετικών πριν δυο χρόνια, ενορχηστρωμένη με την προπαγάνδα του τότε υπουργού Υγείας Λοβέρδου περί “υγειονομικής βόμβας” στο κέντρο της Αθήνας, είναι πολύ πρόσφατη για να την ξεχνάει η αριστερά. Το σύστημα και οι επιθέσεις του είναι ο εχθρός, όχι οι εκδιδόμενες.