Το Σχήμα είναι ανοιχτό και επιδιώκουμε τη διεύρυνση και με άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και αντι-ΕΕ αριστεράς αλλά κυρίως με αγωνιστές της περιοχής που συμμετείχαμε μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα στα μέτωπα ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις των μισθών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στις κινήσεις ενάντια στα χαράτσια, για ελεύθερους δρόμους χωρίς διόδια, στους αγωνιστές που μαζί αντιταχθήκαμε στο φασισμό, το ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, που μαζί μπλοκάραμε δυναμικά τη δράση των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής και στην περιοχή μας.
Η Δυτική Μακεδονία είναι η περιοχή της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, των λιγνιτωρυχείων, του βιομηχανικού προλεταριάτου αλλά και του δουλεμπορίου, της υπερεκμετάλλευσης των εργολάβων, της μαύρης, ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας, των σοβαρών και πολλές φορές θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, των τεράστιων περιβαλλοντολογικών προβλημάτων. Δυστυχώς στην περιοχή με τα τεράστια εργοστάσια και ορυχεία αυτό που έχουν οι ηγέτες του Τοπικού Κράτους να επιδείξουν είναι δυο πρωτιές (θλιβερές). Η μία είναι το «χρυσό μετάλλιο» της Ελλάδας στην ανεργία αφού ερχόμαστε πρώτοι μαζί με την Ήπειρο και η άλλη είναι το Πανευρωπαϊκό Χρυσό μετάλλιο στην ανεργία των νέων κάτω των 25 χρόνων (ξεπερνάει το 75%). Η Δυτική Μακεδονία είναι ένας χώρος όπου εξελίσσεται, τα τελευταία κυρίως χρόνια, ένας ανελέητος πόλεμος μεγάλων συμφερόντων γύρω από την ενέργεια κατ αρχήν, με τον χερ Φούχτελ να πηγαινοέρχεται κάθε τρεις και λίγο καταγράφοντας τα «κλοπιμαία» για λογαρισμό του Γερμανικού κεφαλαίου αλλά ετοιμάζεται κι ένα μεγάλο φαγοπότι γύρω από τα σκουπίδια με πρωταγωνιστή τον Μπόμπολα να διεκδικεί το εργοστάσιο επεξεργασίας και τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από απορρίμματα (αφού είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της συγκεκριμένης τεχνολογίας).
Ιδιωτικοποίηση
Και φυσικά σε αυτά όλα δεν περιμένουμε να αντιδράσει ο σημερινός Περιφερειάρχης και η παράταξή του αφού συμφωνεί απόλυτα με την πολιτική της συγκυβέρνησης γι’ αυτό άλλωστε έθεσε υποψηφιότητα πρόσφατα και εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο δε πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ (εταιρεία διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει μετόχους όλους τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας) βγαίνει σα «λαγός» του Μπόμπολα και προτείνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, στην οποία πρόεδρο τον διόρισαν οι δήμοι!
Σ’ αυτό το ζοφερό αλλά ταυτόχρονα και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των εργατικών και λαϊκών αγώνων πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον καλούμαστε να αναπτύξουμε την πολιτική μας δράση, να γνωστοποιήσουμε στους πολίτες της περιοχής τις θέσεις μας αλλά και τις προτάσεις που εμείς κάνουμε για να λύσουμε ή για να παλέψουμε για τη λύση αυτών των μεγάλων προβλημάτων. Και θα το κάνουμε γιατί δεν «ήρθαμε απ το πουθενά», είμαστε εδώ όλα τα χρόνια, συμμετείχαμε και τις περισσότερες φορές πρωταγωνιστήσαμε στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος της περιοχής, έχουμε γνώση των προβλημάτων και των λύσεων που απαιτούνται.
Θα παλέψουμε για ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον χρησιμοποιώντας όλες τις βέλτιστες τεχνικές για ηλεκτρική ενέργεια που θα την παράγει μια πραγματικά δημόσια και καθετοποιημένη επιχείρηση, χωρίς ούτε ένα ιδιώτη στην ηλεκτροπαραγωγή, με το ρεύμα πραγματικό κοινωνικό αγαθό που θα παρέχεται σε όλους τους πολίτες με βάση τις ανάγκες τους και όχι το βαλάντιό τους! Για μια ΔΕΗ που θα παράγει για το λαό και όχι για το κεφάλαιο.
Για να ζήσουμε σε μια χώρα όπου όλοι θα έχουν δουλειά και θα ζουν αξιοπρεπώς με το μισθό τους, όπου η νεολαία μας θα ζει, θα εργάζεται και θα δημιουργεί στον τόπο της, χωρίς να είναι αναγκασμένοι οι νέοι μας να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς και οι γέροι μας που τόσα χρόνια πρόσφεραν να μην είναι υποχρεωμένοι να ζητιανεύουν για ν’ αγοράσουν τα φάρμακά τους. Και όλα αυτά για να γίνουν το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου. Για τα κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας με παύση πληρωμών, διαγραφή του χρέους, με κατάργηση των Μνημονίων, και των δανειακών συμβάσεων με διπλή έξοδο από Ευρώ και ΕΕ στο δρόμο για μια κοινωνία της ελευθερίας της ισότητας και της Κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στέφανος Πράσσος

