ΔΝΤ: Το φάρμακο για την ανεργία είναι οι... απολύσεις

Η έκθεση εκτιμά ότι για τη διετία 2015 - 2016 υπάρχει δημοσιονομικό κενό το οποίο ανέρχεται σωρευτικά σε 3,7 δισ. ευρώ και το οποίο πρέπει να καλυφθεί με μέτρα. Ανάμεσα στα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ από την κυβέρνηση είναι μία σειρά νέες επιθέσεις στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το φορολογικό, πάντα στην ίδια λογική της αφαίμαξης των εργαζόμενων στο όνομα της διάσωσης των τραπεζών και της περίφημης ανάπτυξης -φάντασμα.

Μαργαριτάρια

Το ΔΝΤ επιμένει στην αποτυχημένη λογική των απολύσεων στο δημόσιο και την ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωσή τους στον ιδιωτικό τομέα. Ανάμεσα στα πολλά μαργαριτάρια που μπορεί να ψαρέψει κανείς στην Έκθεση είναι ότι το ΔΝΤ διατυπώνει την ανησυχία του για το εάν τελικά “έχει σπάσει το ταμπού των απολύσεων”, κάνοντας αναφορά στην “κληρονομιά των κομματικών προσλήψεων”.

Συγκεκριμένα τονίζει πως πρέπει να γίνουν 2.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015, πέρα από τις 11.000 του 2014. Ενώ για τον ιδιωτικό τομέα η Έκθεση του ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν οι “περιορισμοί που κάνουν υψηλό το κόστος του «επιχειρείν» και που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να «εξαφανιστούν» οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, ενώ θα πρέπει να εισαχθεί και στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία”.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ δηλαδή οι απολύσεις, φέρνουν... μείωση της ανεργίας. Το ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι (χωρίς ταμπού) στην Ελλάδα είναι άλλωστε η απόδειξη.