Δάσκαλοι: Μπλόκο στην αξιολόγηση

Πρόκειται για σεμινάρια που στην ουσία βάζουν μπροστά τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων στο να αξιολογήσουν τη δουλειά των συναδέλφων τους και να στείλουν αρκετούς από αυτούς στην ανεργία. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, χρειάζεται μέχρι το τέλος Ιούνη να έχουν ολοκληρωθεί για να μπορεί το υπουργείο να καταρτήσει την έκθεση αξιολόγησης μέχρι το Σεπτέμβρη. Η απόλυση χιλιάδων δασκάλων είναι απαραίτητη προκειμένου να “βγουν τα νούμερα” για την κυβέρνηση, και μπροστά σε αυτή την πρόκληση οι σύλλογοι δασκάλων, η ΔΟΕ, οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες γονέων, αλλά και δεκάδες τοπικές κινήσεις σε κάθε γειτονιά οργάνωσαν από κοινού κινητοποιήσεις τις πρώτες δύο μέρες και συνεχίζουν όλη τη βδομάδα.

Το στήσιμο των σεμιναρίων έγινε στα κρυφά, με τηλεφωνήματα στους διευθυντές την Παρασκευή 13 Ιούνη το απόγευμα, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ, για να αιφνιδιάσουν. Ήδη η ομοσπονδία από τον Μάη έχει κηρύξει πάγια 48ωρη απεργία στους συλλόγους όπου θα γίνουν τα σεμινάρια, με στόχο να καλυφθούν οι διευθυντές και οι σύλλογοι που εναντιώνονται στην αξιολόγηση.

Μαζικό

Οι κινητοποίησεις είχαν μαζική συμμετοχή από δασκάλους, οι οποίοι απήργησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά και από γονείς και συμπαραστάτες. Σε όλη την Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκη, τα σεμινάρια ακυρώθηκαν. “Το δημοτικό συμβούλιο της Πετρούπολης έχει ήδη βγάλει ομόφωνα ψήφισμα ενάντια στη συγχώνευση του 3ου και του 6ου δημοτικού σχολείου. Χρειάζεται ωστόσο να βγούμε στο δρόμο, όπως κάναμε αυτές τις μέρες, για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Χρειάζεται απεργιακός αγώνας και συντονισμός. Τη Δευτέρα έγιναν κινητοποιήσεις και στα τρία σχολεία που προγραμματίζονταν τα σεμινάρια, με πανό στα κάγκελα και τη συμμετοχή των διευθυντών στην απεργία. ” μας λέει η Κατερίνα Πατρικίου από το αντικαπιταλιστικό σχήμα “Ανυπότακτη Πετρούπολη”.

“Έγιναν κινητοποιήσεις σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Αττική. Στα νότια συγχωνεύονται σχολεία σε όλες τις περιοχές που καλύπτει ο σύλλογός μας, απαντάμε σε όλα τα σημεία δυναμικά. Μόνο στο 5ο δημοτικό σχολείο Γλυφάδας ήρθε ο σχολικός σύμβουλος για να κάνει το σεμινάριο, δεν το κατάφερε όμως καθώς πλήθος συγκεντρωμένων το απέτρεψε. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ της Γλυφάδας, τοπικοί φορείς μαζί με τους απεργούς δασκάλους συγκεντρώθηκαν απ’ έξω και τελικά το κλιμάκιο αποχώρησε. Την Πέμπτη και την Παρασκευή δίνουμε τη μάχη στο 2ο δημοτικό του Ελληνικού. Γι’ αυτό το λόγο ο σύλλογός μας έχει αποφασίσει στάσεις εργασίας 8-11πμ κάθε μέρα που γίνεται τέτοια προσπάθεια, με σκοπό να οργανωθούν παντού συγκεντρώσεις.”, δήλωσε στην ΕΑ η Σταυρούλα Τσακανίκα, από το ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών Γλυφάδας - Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Στις 20- 22 Ιούνη πραγματοποιείται το συνέδριο της ΔΟΕ στην Αθήνα, όπου θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα του κλάδου. Υπάρχουν ήδη προτάσεις για απεργία στις αρχές του Σεπτέμβρη, μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Από τη μεριά των Παρεμβάσεων, των αντικαπιταλιστικών σχημάτων των δασκάλων, θα μπει η πρόταση να κλειδώσει από τώρα η ημερομηνία για πενθήμερη απεργία. Η υιοθέτηση της πρότασης των Παρεμβάσεων από όλη την αριστερά είναι απαραίτητη, για να στηθούν απεργιακές επιτροπές και να μπορέσει αυτή η απεργία να ξεσηκώσει όλη την εκπαίδευση, στο πλάι και των πανεπιστημίων που ήδη είναι στο δρόμο.