Η απάτη της “αξιολόγησης”

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Δεν πρόκειται περί ενός συστήματος Αξιολόγησης, αλλά βαθμολογικής κατάταξης των υπαλλήλων.

Τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων του κάθε Φορέα κατατάσσεται στους βαθμούς από 1 έως 6,9. Ο Νόμος προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των εν λόγω υπαλλήλων. Οι δηλώσεις όμως του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν σαφείς.

Στους υπαλλήλους που βαθμολογούνται με βαθμούς από 1 έως 6,9 αποσυνδέεται η οργανική θέση από το φορέα «που πήρε κάτω από τη βάση». Τίθενται σε διαρκή κινητικότητα και συστήνουν τη νέα δεξαμενή Διαθεσιμοτήτων – Απολύσεων στο Δημόσιο.

Καθιέρωση ατομικών μισθών

Ταυτόχρονα ανακατανέμεται το ίδιο μισθολογικό κόστος με την καθιέρωση ατομικών μισθών. Θα μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων με χαμηλό βαθμό και τα χρήματα, αν και υποτίθεται ότι θα κατευθύνονται στους αρίστους υπαλλήλους ως κίνητρο επίτευξης στόχων, θα καταλήγουν στο Κρατικό Προϋπολογισμό. Εξάλλου με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο μειώνεται 1,3δις ευρώ και η βαθμολογική, μισθολογική προαγωγή στους βαθμούς του νέου μισθολογίου (ν.4024/2011) παγώνει έως τουλάχιστον τέλους του έτους 2016. Επίσης προβλέπει 97.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο (διαθεσιμότητες - απολύσεις).

Μέχρι 25% των υπαλλήλων κατατάσσεται στους βαθμούς 9 και 10 και συστήνουν τη νέα λίστα από την οποία θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων όλων των επιπέδων. Το 30% των σημερινών Προϊσταμένων όλων των επιπέδων οργανικών μονάδων υποχρεωτικά βαθμολογούνται κάτω του βαθμού 8,9. Έτσι χάνουν τη θέση τους ανεξαρτήτως τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

Αξιολογητές για τους υπαλλήλους είναι οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων (εισήγηση Προϊστάμενου Τμήματος και αξιολόγηση από τον Διευθυντή της υπερκείμενης οργανικής μονάδας) και για τους Προϊσταμένους, οι Διοικητές των Νοσοκομείων κατόπιν εισήγησης των Διευθυντών.

Επιχειρείται η κομματική χειραγώγηση της Δημόσιας Διοίκησης επειδή οι σημερινοί προϊστάμενοι σχεδόν στο σύνολό τους είναι με ανάθεση από τους Διοικητές και είναι ευάλωτοι σε κομματικές – πολιτικές πιέσεις. Επίσης ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε στη διαβούλευση Νομοσχέδιο στο οποίο καθιερώνεται η προφορική Συνέντευξη που εξασφαλίζει μόρια σε ποσοστό 50% έως 70% για την επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων. Διενεργείται από Επιτροπή Συνεντεύξεων η οποία ορίζεται από τον Υπουργό με τη συμμετοχή στην επιτροπή ιδιώτη εμπειρογνώμονα!!!

Ο επιμερισμός των ποσοστών γίνεται από τους Διοικητές των Νοσοκομείων. Πως οι Διοικητές και οι Διευθυντές των υπηρεσιών των Νοσοκομείων θα χαρακτηρίσουν το 15% του προσωπικού ως ανεπαρκές όταν με την δική τους υπογραφή εκτελούν υπεύθυνες υποστηρικτικές εργασίες και νοσηλευτική φροντίδα;».