Συνέντευξη με τον Μανώλη Καμπούρη μέλος του “Συντονιστικού Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών” και συντάκτη στο μπλογκ krisseis.blogspot.gr. Ο Μανώλης Καμπούρης μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη.
- Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και να οργανώνονται οι διαφωνίες στα σχέδια του Μελισσανίδη για τη Ν.Φιλαδέλφεια. Περιέγραψέ μας αυτές τις διαδικασίες.
Καταρχήν σε ότι αφορά το γήπεδο, στη Ν.Φιλαδέλφεια υπάρχει μια παράδοση κινητοποιήσεων, που ξεκινάει από τον καιρό της χούντας. Τότε πρώτη φορά θέλησαν να πάρουν έκταση από το Άλσος της Φιλαδέλφειας, περίπου την ίδια με αυτή που προσπαθούν να πάρουν τώρα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο, κοντά 30 στρέμματα. Μαζικά ο κόσμος το εμπόδισε. Παρόμοιες προσπάθειες επαναλήφθηκαν πολλές φορές, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πέρασαν. Σήμερα, έχουμε συγκροτήσει μια πρωτοβουλία, το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας και το οποίο είναι η πρώτη μαζική διαδικασία.
Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο μεμονωμένες αντιδράσεις, σε επίπεδο αρθρογραφίας κλπ. Ήδη έχει δεχτεί επιθέσεις όπως αυτή πριν λίγο καιρό στο Πνευματικό Κέντρο, από “απόσπασμα” οπαδικού στρατού που στάλθηκε να εκφοβίσει. Συνεχίζουμε όμως μέσα από αυτή τη συλλογικότητα και ήδη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις. Μία από αυτές είναι την Πέμπτη 19/6, το απόγευμα, όπου θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Πατριάρχου και θα υπάρξει συζήτηση για το ρυθμιστικό σχέδιο και τις επιπτώσεις στην πόλη, το Άλσος και το περιβάλλον ευρύτερα.
- Και τί λέει το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φ – Ν.Χ ότι πρέπει να γίνει στην περίπτωση του γηπέδου;
Το βασικό σημείο συμφωνίας είναι η αντίθεση με το συγκεκριμένο σχέδιο Μελισσανίδη, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την πόλη. Υπερβαίνει κάθε όριο νομιμότητας στο συντελεστή δόμησης, στο συντελεστή κάλυψης, στις εμπορικές χρήσεις. Γι'αυτό και χρειάζονται νόμο για να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες.
Υπάρχει η άποψη από τότε που γκρεμίστηκε το “Ν.Γκούμας”, να γίνει πάρκο, και η ΑΕΚ να φτιάξει κάπου αλλού γήπεδο. Υπάρχει η άποψη να φτιαχτεί γήπεδο στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά να είναι στα όρια του οικοπέδου που της έχει παραχωρηθεί (εκεί ακριβώς που ήταν το “Ν.Γκούμας”) και με τους όρους που της έχει παραχωρηθεί. Δηλαδή ότι θα καλύπτει όλα τα αθλήματα κι όχι μόνο το ποδόσφαιρο.
- Τί θα σημάνει για την περιοχή το σχέδιο Μελισσανίδη;
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, ότι θα πρέπει να συγκρατηθεί ο πληθυσμός για να μη φύγει. Προβλέπεται να είναι τέτοια η επίπτωση στην ποιότητα ζωής που θα θέλουν να φύγουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και λένε και οι ίδιοι οι συγγραφείς του σχεδίου, ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός. Ξαφνικά η Φιλαδέλφεια θα έχει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προσβάσεις ή οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν. Το σχέδιο ωστόσο δεν περιορίζεται στο γήπεδο της ΑΕΚ, ούτε στην τσιμεντοποίηση του κομματιού του Άλσους. Περιλαμβάνει και χώρους όπως οικόπεδο του ΟΣΚ, όπου πάλι το προορίζουν για εγκαταστάσεις της ΑΕΚ κι επειδή ο ΟΣΚ δεν υφίσταται πλέον, ούτε χτίζονται σχολεία, περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΑΙΠΕΔ θα το παραχωρήσει προφανώς στον Μελισσανίδη. Αντίστοιχη διαδικασία υπάρχει στο Γαλάτσι, στο Ελληνικό κλπ.
Στην πόλη δεν υπάρχουν μέσα σταθερής τροχιάς, τρένο, μετρό, τραμ κλπ με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα που θα έρχονται για χάρη του γηπέδου να κλείνουν όλη τη Φιλαδέλφεια.
Επίσης είναι αυταπάτη η προσδοκία των εμπόρων και των μαγαζατόρων της περιοχής, ότι με το γήπεδο θα αναβαθμιστούν οι δουλειές τους. Από τη στιγμή που προβλέπονται χώροι για εμπορικές χρήσεις δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψουν τα μαγαζιά της γειτονιάς. Είναι γνωστό ότι τα εμπορικά κέντρα φροντίζουν και κρατάνε τον κόσμο τους μέσα στα όριά τους. Είναι αφέλεια να νομίζει κανείς ότι θα φτιάξουν ένα τέτοιο έργο για να μοιράσουν την πελατεία τους στα γύρω μαγαζιά και όχι για να κονομήσουν.
Ένας ακόμα κίνδυνος σύμφωνα με τεχνικούς έχει να κάνει με την πρόσοψη του γηπέδου που υποτίθεται ότι θα προσομοιάζει τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, θα είναι μεταλλική με αποτέλεσμα ειδικά το καλοκαίρι να συσσωρεύει μεγάλη ζέστη την οποία θα την αντανακλά στο περιβάλλον, με επικίνδυνες συνέπειες και για το Άλσος.
- Ποια είναι η στάση της αριστεράς γύρω από το ζήτημα;
Καταρχήν το ΚΚΕ έχει μια καλή θέση, με την έννοια ότι αρνείται αυτό το σχέδιο και μιλάει για ένα γήπεδο στη διάθεση των πολιτών, που θα περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα, θα είναι δημόσιο κλπ. Δυστυχώς όμως παρά την καλή άποψη, περιορίζεται στη φραστική διατύπωση και δεν κάνει απολύτως τίποτα για το ζήτημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στις παλινωδίες. Από νωρίς έχει συμφωνήσει επισήμως με το σχέδιο. Η τελευταία φορά ήταν μετά τις δηλώσεις της Δούρου, όπου έβγαλε ανακοίνωση το τμήμα αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τεθεί κανένα εμπόδιο στην ανέγερση του γηπέδου – χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις κλπ. Τελευταία εξέλιξη οι δηλώσεις Στρατούλη, Πάντζα κι Αυλωνίτου από τη μια μεριά και του Βαγγέλη Αποστόλου από την άλλη. Οι μεν πρώτοι διαβεβαιώνουν ότι συμφωνούν με το σχέδιο, ο δε Αποστόλου, ο οποίος είναι και δασολόγος λέει ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς έξω από κάθε πολιτική και κοινοβουλευτική ηθική έγινε πρόσφατα και η συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μελισσανίδη, έναν υπόδικο παράγοντα με γνωστή τη δραστηριότητά του, ο οποίος μάλιστα δεν φαίνεται “επίσημα” στην ΑΕΚ. Επίσης δεν έχει υπάρξει η παραμικρή κινητοποίηση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της τοπικής του οργάνωσης αντιτίθεται στο σχέδιο Μελισσανίδη και στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις λίγες δυνάμεις που έχει στην περιοχή δεν έχει πάρει από μόνη της μια πρωτοβουλία για το ζήτημα. Ωστόσο τα μέλη της πρωτοστατούν και συμμετέχουν στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας των κατοίκων. Είναι σαφής η αντίθεσή τους με το σχέδιο Μελισσανίδη και η άποψη ότι αυτό που χρειάζεται είναι κάτι δημόσιο κι ανοιχτό στους κατοίκους να γυμνάζονται όποτε θέλουν, ανοιχτό στα σχολεία, όπως ήταν και παλιά το γήπεδο της ΑΕΚ.
- Στην αρχή μας είπατε για την επίθεση στην πρώτη απόπειρα εκδήλωσης της πρωτοβουλίας. Υπάρχει τρομοκρατία στη Φιλαδέλφεια;
Γενικευμένη στην καθημερινότητα δεν είναι. Ότι υπάρχει κατευθυνόμενη προσπάθεια όμως, ναι. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι η προτίμηση στην ομάδα. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία, με συγκεκριμένο στόχο, με αρχηγούς κλπ προκειμένου να πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Δύο φορές έγινε τραμπούκικη παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο. Τα ίδια πρόσωπα είναι που κατευθύνανε κι οργανώνανε και στην αντισυγκέντρωση που έγινε την ώρα της συγκέντρωσης της Δύναμης Πολιτών και οι ίδιοι άνθρωποι ήταν που επιτέθηκαν στη συζήτηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών πριν λίγες μέρες. Υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις προσωπικών απειλών. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν παρ'όλα αυτά δεν έχουν επικρατήσει. Αν όμως ξεκινήσουν οι διαδικασίες χτισίματος του γηπέδου, αυτό θα ενταθεί, καθώς θα είναι αναγκασμένοι να κινητοποιούνται για να υπερασπίζονται το περιουσιακό στοιχείο του αφεντικού.
- Η προσπάθεια Μελισσανίδη παρουσιάζει ομοιότητες με σχέδια χτισίματος γηπέδων σε άλλες περιοχές;
Η τάση παγκοσμίως είναι να φτιάχνονται γήπεδα – επιχειρήσεις και γύρω από αυτά να στήνονται σειρά άλλων επιχειρήσεων. Παρ'όλα αυτά στην Ευρώπη, μιλάμε για γήπεδα έξω από κατοικημένες περιοχές. Δεν παίρνουν τη δουλειά του μικρέμπορου ή του μικρομαγαζάτορα της γειτονιάς. Η περίπτωση της Φιλαδέλφειας διαφέρει στο γεγονός ότι πρόκειται για γήπεδο στο κέντρο της πόλης. Στο Βοτανικό αντίστοιχη προσπάθεια δεν προχώρησε.
- Το χτίσιμο του γηπέδου προβλέπεται να είναι μια δαπανηρή υπόθεση και με συμμετοχή του δημοσίου. Στην περίοδο που ζούμε με τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία κλπ, βάζετε ζήτημα προτεραιοτήτων στο που πάνε τα λεφτά;
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το συνολικό κόστος για την κατασκευή του γηπέδου είναι γύρω στα 83 εκατομμύρια ευρώ (65 εκατομμύρια συν ΦΠΑ). Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 20 εκατομμύρια κι ο Σγουρός είχε εξαγγείλει άλλα 5, τα οποία σταμάτησε να τα προβάλλει μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Είναι βέβαιο ότι με τα 20 εκατομμύρια θα μπορούσε να φτιαχτεί δημόσιο το γήπεδο της ΑΕΚ, στα πλαίσια των νόμων που τώρα παραβιάζονται και τα οποία δίνονται στον επιχειρηματία που θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση για 50 χρόνια, μέσω μιας εταιρίας στην οποία το 98,5% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στο γιό του. Είναι επίσης βέβαιο ότι εκτός από αυτά τα χρήματα θα δοθούν κι αρκετά εκατομμύρια, μπορεί και δεκάδες, για τα έργα εκτός γηπέδου. Προφανώς αυτά δεν θα τα πληρώσει ο ιδιώτης που θα εκμεταλλεύεται το γήπεδο και θα βγάζει όλα τα κέρδη.
Τα 20 εκατομμύρια λοιπόν μπορούν να πάνε π.χ. στο 1ο δημοτικό σχολείο, που ο δήμος πληρώνει πούλμαν για να μεταφέρονται τα παιδιά. Υπάρχει το θέμα με την ανέγερση του 3ου γυμνασίου για το οποίο υπάρχει οικοδομική άδεια και το οποίο θα κόστιζε γύρω στα 5,5 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή και το υπόλοιπο κόστος των 65 εκατομμυρίων, είναι υπερκοστολογημένο, για να φαίνεται ότι βάζει λεφτά ο Μελισσανίδης, χωρίς όμως να το κάνει.