Πολιτική
Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στην Έκθεση Βιβλίου

Από τις 6 Σεπτέμβρη έχει ανοίξει τις πύλες του το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου που γίνεται στο Ζάππειο. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο συμμετέχει με τις εκδόσεις του προσπαθώντας να συμβάλλει στις πολιτικές συζητήσεις και τα ερωτήματα του κόσμου που παλεύει. 

\r\n
\r\n
Σε αυτό συμβάλλουν παλιές αλλά και καινούργιες εκδόσεις όσον αφορά τους κλασικούς του μαρξισμού, τις επαναστάσεις αλλά και βιβλία που δίνουν απαντήσεις στη διαμόρφωση της αντικαπιταλιστικής προοπτικής. Πλούσιος είναι επίσης ο κατάλογος των εκδόσεων για τη μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή και το ρατσισμό σήμερα. 
\r\n

Αυξημένη προσέλευση

\r\n
Μέχρι στιγμής στο φετινό φθινοπωρινό φεστιβάλ παρατηρείται αυξημένη προσέλευση κόσμου, η μεγαλύτερη της τελευταίας τετραετίας, το όποιο δείχνει ότι ο κόσμος παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση της αγοραστικής του δύναμης επιστρέφει στο βιβλίο για να εντοπίσει απαντήσεις στα ερωτήματά του. 
\r\n
 
\r\n
Οι συζητήσεις στο περίπτερο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου επικεντρώνονται σε τρία θέματα. Το πρώτο είναι η συζήτηση γύρω από τη σύγκρουση με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και το ρατσισμό, με την προκήρυξη για το διήμερο του Φύσσα (18-19 Σεπτέμβρη) να έχει γίνει ανάρπαστη. Το δεύτερο είναι η συζήτηση για τον ιμπεριαλισμό και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων που οδηγούν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, με αφετηρία τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Τελευταίο, η συζήτηση φυσικά γύρω από τη στρατηγική της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος. 
\r\n
 
\r\n
Πρώτα σε πωλήσεις βιβλία είναι: “Πώς νίκησε η Ρώσικη Επανάσταση” των Νίκου Λούντου και Λέανδρου Μπόλαρη, “Πως χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση” των Κρις Χάρμαν, Άλεξ Καλίνικος, Πάνου Γκαργκάνα, “Φάκελος Χρυσή Αυγή” των Κατερίνα Θωίδου, Γιώργου Πίττα, “Η πάλη ενάντια στο ρατσιμό σήμερα” του Θανάση Καμπαγιάννη και “Η νέα Ιντιφάντα” της Αν Αλεξάντερ. Επίσης βιβλία που κινούν το ενδιαφέρον του κόσμου και επιλέγονται είναι τα: “Μαζική Απεργία, Κόμμα, Συνδικάτα” της Ρόζας Λούξεμπουργκ, “Μιλιταρισμός και Αντιμιλιταρισμός” του Καρλ Λίμπκνεχτ, “Οι Θέσεις της Λυών” του Αντόνιο Γκράμσι, “Χιλή 1972-1973” των Μάικ Γκονζάλες, Λέανδρου Μπόλαρη, Λουίς Άνχελ Φερνάντεζ Ερμάνα και η “Αντίσταση- η επανάσταση που χάθηκε” του Λ. Μπόλαρη.
\r\n
 Άξιο να σημειωθεί είναι ότι τα βιβλία για τον Ιμπεριαλισμό και τον Πόλεμο επανέρχονται στην επικαιρότητα με πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα το “Ριζοσπαστικό Ισλάμ, Ιμπεριαλισμός και Αριστερά” του Κρις Χάρμαν και το “Βιετνάμ 1960-1975” του Τζόναθαν Νηλ, κάτι το οποίο είχε παρατηρηθεί ήδη από το καλοκαίρι στις συζητήσεις στο χώρο του Βιβλιοπωλείου.
\r\n
 
\r\n
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο (με αριθμό περιπτέρου 15) σας περιμένει για να συζητήσουμε και να σας προτείνουμε βιβλία γύρω από το πώς μπορούμε να ανατρέψουμε το σύστημα που γεννάει κρίσεις, ρατσισμό και πολέμους. 
\r\n
Ραφαήλ Καστρίτσης
\r\n