Αντιφασιστικό κίνημα
“Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη”

Γέμισε ασφυκτικά το κεντρικό αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι την Δευτέρα 15/9 κατά την διάρκεια της εκδήλωσης-συζήτησης για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά «Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη» που κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και με τον φύρερ της Χ.Α. Μιχαλολιάκο στη φυλακή το ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα και ο προβληματισμός για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με την προσπάθεια να απαλλαγεί η ναζιστική Χ.Α. από τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης αποδεικνύεται τεράστιο.
\r\n
 
\r\n
Ο Δημήτρης Ψαρράς παρουσίασε τους κεντρικούς ομιλητές της συζήτησης με πρώτη τη Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η οποία αφού τόνισε την σημασία της αποκάλυψης της Χρυσής Αυγής ως ναζιστική οργάνωση (λατρεία του αρχηγού, φυλετισμός, κλπ) εξήγησε πως ο συνδετικός κρίκος των ναζιστών είναι η δημιουργία Ταγμάτων Εφόδου, οι επιθέσεις, η βία στην πράξη.
\r\n
 
\r\n
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος από την πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ τόνισε τη σημασία της έκρηξης του αντιφασιστικού κινήματος για την φυλάκιση της ηγετικής ομάδας της Χ.Α., εξηγώντας παράλληλα πως τα αδικήματα (οι δολοφονίες, οι επιθέσεις, κλπ) είναι πλήρως δεμένα με στοιχεία αδιάσειστα. 
\r\n
\r\n

Ποινική δίωξη

\r\n
\r\n
Ωστόσο παραμένει ανοιχτό και θα πρέπει να είναι βασική επιδίωξη από πλευράς του αντιφασιστικού κινήματος, αυτά τα αδικήματα να συνδεθούν με την εγκληματική δράση της οργάνωσης συνολικά αφού “οι εγκληματικές πράξεις που διώκονται στη συγκεκριμμένη ποινική δίωξη είναι εγκληματικές πράξεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική δράση της οργάνωσης και όχι με την ιδιωτική ζωή του κάθε μέλους και είναι κεντρικά καθοδηγημένες και οργανωμένες”. Τέλος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να δώσουν βροντερό παρών στον αντιφασιστικό ξεσηκωμό των επόμενων ημερών.
\r\n
 
\r\n
Ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη δική του παρέμβαση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως δεν είμαστε βέβαιοι για την έκβαση της δίκης. Έθεσε ως κεντρικό αίτημα την πλήρη δημοσιότητά της και εξήγησε πως πάμε σε δίκη μαμούθ εμβληματικού χαρακτήρα για κάθε αντιφασίστα, για κάθε δημοκρατικό πολίτη, ακόμα και για κάθε νομικό επιστήμονα. 
\r\n
 
\r\n
Τέλος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας επισήμανε ότι η επικείμενη τροποποίηση του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187) σηματοδοτεί τον κίνδυνο οι κατηγορούμενοι να «πέσουν στα μαλακά». 
\r\n
 
\r\n
Πολύ πλούσια ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε για ένα βιβλίο που θα συζητηθεί πλατιά αφού από την Τρίτη 16/9 έχει ήδη αναρτηθεί δωρεάν στο διαδίκτυο.
\r\n