Εργατικό κίνημα
Εργατική απάντηση στο Κραχ του Σαμαρά

Η “απαγορευμένη” διαδήλωση ενάντια στην ελληνική προεδρία της ΕΕ στις 8 Γενάρη

Ο πανικός στις αγορές την περασμένη βδομάδα ήταν ένα πολιτικό κραχ για τον Σαμαρά. Η κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχα αυτό που τρόμαξε τις αγορές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ απλά προσθέτει γελοιότητα στο δράμα. Ούτε οι πιο ηλίθιοι απολογητές του καπιταλισμού δεν ισχυρίζονται ότι οι δημοσκοπήσεις στην Αθήνα αναγκάζουν τους επενδυτές να φεύγουν πανικόβλητοι από το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη και να αναζητούν καταφύγιο στα ομόλογα του αμερικάνικου δημόσιου.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Από αυτές εδώ τις στήλες προειδοποιούσαμε ήδη από την άνοιξη ότι το σχέδιο του Σαμαρά για έξοδο στις αγορές είναι φούσκα. Ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο όταν δανείζεται από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ με 2,5% δεν γίνεται βιώσιμο με δανεισμό από τις αγορές με 5% (τότε). Χρειάστηκε το χαστούκι με τα επιτόκια να σκαρφαλώνουν στο 9% για να επιβεβαιωθεί αυτή η βασική αλήθεια.
\r\n
Κανονικά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, ιδιαίτερα επειδή είχε κάνει την απάτη να πάρει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη Βουλή λίγες μέρες πριν από το πατατράκ. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολιτικά νεκρή. Η διαχείριση της κρίσης κάτω από την εποπτεία της Τρόικας δεν είναι πλέον πολιτικά βιώσιμη, όπως ομολογεί και η ίδια, αλλά η δική της «έξοδος» κατέρρευσε.
\r\n
 
\r\n
Κι όμως, σε τέτοιες στιγμές η απάντηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή προς τα δεξιά. Την ώρα του πανικού των αγορών ο Σταθάκης έκανε δηλώσεις ότι «δεν θα διαγράψουμε μονομερώς το χρέος» και απέσπασε επαίνους από ΤΑ ΝΕΑ για τη συμβολή του για να σταματήσει η αναταραχή.
\r\n
\r\n

Κρίσιμη ώρα

\r\n
\r\n
Και δεν ήταν προσωπική ή σπασμωδική αντίδραση, όπως αποδείχθηκε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου η πλειοψηφία Τσίπρα απέρριψε προτάσεις για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών με τη δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο «υπάρχει ήδη σε προηγούμενες αποφάσεις της ΚΕ και του Συνέδριου» (Αυγή, 21/10). Ουσιαστικά, οι διακηρύξεις είναι για τα χαρτιά και την κρίσιμη ώρα η επίσημη θέση είναι: δεν θα πειράξουμε ούτε το χρέος ούτε τις τράπεζες ούτε το ΤΑΙΠΕΔ.
\r\n
 
\r\n
Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προβάλλει τη μονομερή και οριστική διαγραφή του χρέους με κρατικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο και ρήξη με τον ζουρλομανδύα της ΕΕ και του ευρώ, είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Δεν είναι ώρα για να γυρίσουμε πίσω σε αναζήτηση «κουρέματος» του χρέους σε διάλογο με την ΕΕ όπως έγινε με το καταστροφικό PSI του Παπαδήμου.
\r\n
 
\r\n
Αν δεν υπήρχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμά της, ετούτη την ώρα θα έπρεπε να την εφεύρουμε και όχι να τη λιθοβολούμε όπως επιχειρούν διάφοροι. Οι αστοί τα έχουν χαμένα, είναι η ώρα να προβάλλουμε την εργατική διέξοδο από την κρίση.
\r\n