Εργατικό κίνημα
7/11 Όλοι στο πλευρό της ΕΡΤ

17/11/13, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με το πανό του Συντονισμού στα χέρια στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Στις 7 Νοέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που τα ΜΑΤ της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, εισέβαλλαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, λίγο πριν τη συμπλήρωση 17 μηνών αγώνα, καλούν κάθε εργαζόμενο, σωματείο, ομοσπονδία και κάθε μαζικό φορέα, να βρεθούν για μία ακόμη φορά στο πλευρό τους, στο συλλαλητήριο που οργανώνουν την Παρασκευή 7/11, στις 6μμ έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. 

\r\n
\r\n
\r\n
Ήταν ξημερώματα όταν δεκάδες κρανοφόροι ματατζήδες κατέλαβαν το κτίριο που υπήρξε σύμβολο αγώνα και κοιτίδα πολιτισμού, τους προηγούμενους 5 μήνες. “Μπήκαν τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Όλοι τώρα εδώ!” μετέδωσαν κατευθείαν οι εργαζόμενοι, δείχνοντας την εικόνα των μπάτσων στην πύλη. “Όταν τα μικρόφωνα αυτά κλείσουν, αυτοί που θα σας μιλούν δεν θα είναι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ... Ψυχή Βαθιά!” έλεγε από ραδιοφώνου ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Νίκος Τσιμπίδας, κρυμμένος σε ένα στούντιο με κλειστά φώτα. Εκατοντάδες καταφτάνουν πριν καν ξημερώσει και αντιμετωπίζουν την αστυνομική βία. Όσο περνούν οι ώρες ο κόσμος πληθαίνει. Σωματεία εργαζομένων κηρύσσουν στάση εργασίας κι ανεβαίνουν στην Αγ.Παρασκευή. Μέχρι αργά το βράδυ η λεωφόρος Μεσογείων είναι πλημμυρισμένη με κόσμο. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, βγάζουν ένα ιστορικό δελτίο ειδήσεων από το πεζοδρόμιο με φόντο τα ΜΑΤ. Το δελτίο ειδήσεων βλέπουν διαδικτυακά περισσότεροι από 1.200.000 άνθρωποι. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες ημέρες.
\r\n

Εισβολή

\r\n
Για την συγκυβέρνηση η εισβολή ήταν απαραίτητη αφού τους προηγούμενους μήνες δεν κατάφεραν με κανένα τρόπο να σταματήσουν τους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ. Ούτε  η απεργοσπασία της ΔΤ, ούτε η κούραση, ούτε η έλλειψη χρημάτων κατάφεραν να φρενάρουν τον αγώνα. Το Ραδιομέγαρο ήταν η φωνή του κάθε αγωνιστή και έπρεπε να φιμωθεί με κάθε τρόπο. Αμ δε. Ακόμα κι αν πήραν το Ραδιομέγαρο, η κυβέρνηση είχε αποτύχει σε ακόμη μια προσπάθειά της. Από το πρώτο κιόλας βράδυ, στις 7/11, όλοι το συναισθάνονταν. “Δεν λυγίζουμε ό,τι και να κάνετε” θα μεταφράζαμε με λέξεις αυτό το συναίσθημα που γέμισε τη λεωφόρο Μεσογείων ξανά και ξανά εκείνες τις μέρες.
\r\n
 
\r\n
Η εισβολή των ΜΑΤ στις 7 Νοέμβρη του 2013 όχι μόνο δεν τους σταμάτησε, αλλά τους πείσμωσε ακόμα περισσότερο να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη.
\r\n
 
\r\n
Εδώ και ένα χρόνο, μέσα από το ertopen, την ΕΤ3, και τους περιφερειακούς σταθμούς, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να αγωνίζονται, να αντιστέκονται, να δίνουν φωνή σε όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία απέναντι στη μαύρη κυβερνητική προπαγάνδα της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ.
\r\n
 
\r\n
Σε αυτόν τον ένα χρόνο φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο τι ήταν αυτό που στεγάστηκε στο Ραδιομέγαρο μετά την εισβολή. Ένας κυβερνητικός μηχανισμός προπαγάνδας της μνημονιακής πολιτικής. Στους τοίχους του Ραδιομεγάρου, η δημοκρατία των εργαζομένων αντικαταστάθηκε από ένα πανηγύρι κυβερνητικών παρεμβάσεων, ρουσφετιών, σκανδάλων και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Ακόμη και το Εποπτικό Συμβούλιο, που οι ίδιοι διόρισαν, δεν άντεξε σε αυτήν την κατάσταση και τους τα βρόντηξε.
\r\n
 
\r\n
Κι αν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απλά άλλαξαν πεζοδρόμιο, φτιάχνοντας νέες εγκαταστάσεις στην απέναντι πλευρά της Μεσογείων, μέσα στο Ραδιομέγαρο το κυβερνητικό “έκτρωμα”, δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει ουσιαστικά, αποτελώντας μια καρικατούρα δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
\r\n
 
\r\n
Ένα χρόνο μετά τις 7 Νοέμβρη του 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι απονομιμοποιημένη στη συνείδηση των εργαζόμενων, η ΝΕΡΙΤ υπό κατάρρευση, ενώ αντίθετα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν στις επάλξεις του αγώνα, και μαζί με τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες κι όλους τους διαθέσιμους έχουν γίνει σύμβολο για όλη την εργατική τάξη. Την Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014 στις 6μμ έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, οργανώνουν πανεργατικό συλλαλητήριο. 
\r\n
\r\n
\r\n

Την επόμενη της εισβολής, γεννιέται στα Προπύλαια ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, ύστερα από κάλεσμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια που βρίσκονταν σε απεργία. Μια βδομάδα μετά οργανώνει συλλαλητήριο το οποίο μετατρέπεται σε πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας με χιλιάδες διαδηλωτές.
\r\n
 
\r\n
Από εκείνη τη σύσκεψη στα Προπύλαια, αρχίζει μια πορεία που θα αγκαλιαστεί από πολλούς αγωνιζόμενους κλάδους τους μήνες που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα τη μαζική πανελλαδική συνέλευση που πραγματοποίησε ο Συντονισμός στα τέλη Σεπτέμβρη. Ο απεργιακός συντονισμός και η οργάνωση της συμπαράστασης σε κάθε κομμάτι εργαζομένων που βγαίνει στον αγώνα, γίνονται τα βασικά καθήκοντα αυτής της πρωτοβουλίας.
\r\n
 
\r\n
“Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε σωματείο, ομοσπονδία, εργατικό κέντρο, τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όλους τους μαζικούς φορείς να βρεθούν εκείνη την ημέρα στο πλευρό των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ. Όχι μόνο για να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε ένα αγώνα 17 μηνών, αλλά να διεκδικήσουμε να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ όπως ήταν πριν από τις 11 Ιουνίου του 2013 όταν προσπάθησαν να επιβάλλουν το «μαύρο» στην ΕΡΤ και στις ζωές μας” αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα του Συντονισμού για το συλλαλητήριο στις 7/11.
\r\n
\r\n