Εργατικό κίνημα
Οι απολύσεις δεν θα περάσουν

Εργαζόμενοι του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 20/10

Δήμοι

\r\n
\r\n
Σε κινητοποιήσεις διαρκείας βρίσκονται οι εργαζόμενοι του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ενάντια στην απόλυση 27 συναδέλφων τους, των οποίων οι συμβάσεις από αορίστου είχαν μετατραπεί σε μόνιμες περισσότερα από 10 χρόνια πριν.
\r\n
 
\r\n
“Για άλλη μια φορά είμαστε στους δρόμους προκειμένου να αποτρέψουμε την απόλυση 27 συναδέλφων μας” μας λέει ο Γιάννης Λειβαδάρος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. “Είμαστε σε κινητοποιήσεις είτε με τη μορφή 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, είτε με καταλήψεις από τη Δευτέρα 13/10. Δεν μπαίνουμε για δουλειά εαν δεν έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
\r\n
 
\r\n
Πριν σχεδόν 10 χρόνια μονιμοποιήθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι κι έτσι έπρεπε. Για την ακρίβεια, έπρεπε να μονιμοποιηθούν ακόμα περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή έρχεται ο φασιστικός ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, είτε μέσω των επιθεωρητών ελεγκτών, είτε μέσω της δήθεν “ανεξάρτητης” αρχής του ΑΣΕΠ να κρίνει και να διώξει μεγάλο κομμάτι από αυτούς. Αυτό που συμβαίνει στο δήμο μας συμβαίνει σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή, προκειμένου να πιάσουν τη μνημονιακή συμφωνία για απόλυση περίπου 6.000 εργαζομένων από τους ΟΤΑ.
\r\n
 
\r\n
Αυτά τα νούμερα πρέπει να τα δώσει άμεσα ο Μητσοτάκης, γνωρίζοντας τον λίγο χρόνο που έχουν μπροστά τους σαν κυβέρνηση. Οι συνάδελφοί μας όμως δεν είναι νούμερα προς απόλυση. Είναι εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου. Δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι και γι’ αυτό δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία απόλυση στους ΟΤΑ. Οι συνάδελφοι είναι απαραίτητοι στη δουλειά τους καλύποντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η απόλυσή τους θα σημάνει την κατάρρευση των υπηρεσιών που δουλεύουν.
\r\n
 
\r\n
Ήδη είναι προς κατάρρευση, αυτό όμως θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για να τα ξεπουλήσουν όλα στους μεγαλοεργολάβους. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση κι αυτό είναι κοινός τόπος για όλους τους εργαζόμενους στον δήμο μας. Υπάρχει συντονισμός με άλλους δήμους, καθώς και με φορείς από όλο τον Πειραιά”.
\r\n
\r\n

Συντονισμός

\r\n
\r\n
Εργαζόμενοι από τους Δήμους, τους Σχολικούς Φύλακες, την ΕΡΤ, τις Καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τα νοσοκομεία, τα σχολεία συμμετείχαν στην σύσκεψη που κάλεσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες και το δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ “Σκουπιδιάρα” με θέμα την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων στους ΟΤΑ.
\r\n
 
\r\n
Αφού μεταφέρθηκαν τα βήματα που γίνονται σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης, συζητήθηκε η σημασία της οργάνωσης των επόμενων σταθμών. Ειδικά για τους ΟΤΑ συζητήθηκε ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι επανέλεγχοι των συμβάσεων που έχουν στόχο τις απολύσεις είναι η κινηματική απάντηση των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και ο συντονισμός τους με όλους τους χώρους. Μάλιστα η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αγγελάκα να βγάλει παράνομες τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να μην δώσουν στοιχεία στους Ελεγκτές, καθώς και οι 27 απολύσεις στο Δήμο Κερατσινίου, αναδεικνύει το γεγονός ότι οι μόνοι που μπορούν να μπλοκάρουν τα σχέδια του Μητσοτάκη είναι οι εργαζόμενοι με τις απεργίες και τις καταλήψεις τους.
\r\n
 
\r\n
Αποφασίστηκε σαν πρώτος σταθμός η οργάνωση του πανεργατικού συλλαλητηρίου στις 7 Νοέμβρη στον ένα χρόνο από την είσοδο των ΜΑΤ στην ΕΡΤ και η απεργία της ΑΔΕΔΥ που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το Νοέμβρη. Παράλληλα με την οργάνωση αυτών των μαχών χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες για συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς με προτάσεις απεργιακής κλιμάκωσης. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας κοινών κλιμακίων του Συντονισμού που θα επισκεφτούν χώρους δουλειάς, καθώς και η οργάνωση τοπικών και κεντρικών εξορμήσων - πικετοφοριών.
\r\n
\r\n

\r\n

Αττικο

\r\n
\r\n
\r\n
Πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις για την Υγεία παίρνει το Σωματείο εργαζόμενων του Αττικού Νοσοκομείου. Καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη την Τρίτη 4/11 στις 6 το απόγευμα στο χώρο του Αττικού όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής, καθώς και σωματεία, επιτροπές αγώνα, Λαϊκές Συνελεύσεις, συνδικάτα.
\r\n
 
\r\n
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν το ΨΝΑ, το Δρομοκαΐτειο, το Θριάσιο και οι Άγιοι Ανάργυροι. Η πρόταση που θα μπει στην σύσκεψη είναι: να γίνει ένα μαζικό συλλαλητήριο σε κεντρικό σημείο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και να ξεκινήσει προσπάθεια για να βγει 24ωρη απεργία μαζί με άλλα νοσοκομεία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή των ψυχιατρικών νοσοκομείων σε αυτή την πρωτοβουλία αφού είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να τα αποδυναμώσει μέχρι να τα οδηγήσει στο κλείσιμο.
\r\n
 
\r\n
Το Νυστέρι-Πρωτοβουλία Γένοβα εργαζόμενων στα Νοσοκομεία στηρίζει την πρωτοβουλία και θα δώσει τις δυνάμεις του για να την απλώσει σε όλα τα νοσοκομεία.
\r\n
 
\r\n
Παράλληλα, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων συνεδριάζει την Τετάρτη 29/10 στις 6μμ στον Άγιο Σάββα. Θέμα της συνέλευσης θα είναι και η πρωτοβουλία που παίρνουν οι υγειονομικοί του Αττικού, καθώς και οι νέες περικοπές στους μισθούς μέσα από το νέο μισθολόγιο-«φτωχολόγιο» της κυβέρνησης.
\r\n
\r\n

\r\n

Ναυπηγεία

\r\n
\r\n
\r\n
Σε συνεχείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Ελευσίνας που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες. Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 17/10 το πρωί, ενώ την Δευτέρα 20/10 απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του Ναυπηγείου.
\r\n
 
\r\n
Μετά τη συγκέντρωση στο Υπουργείο πήγαν με πούλμαν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ για να γνωστοποιήσουν τα προβλήματά τους, έτσι ώστε να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος.
\r\n
 
\r\n
Το Σωματείο των εργαζόμενων σε ανακοίνωσή του περιγράφει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται. Η ανακοίνωση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «οι 400 εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Ελευσίνας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες. Τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουμε τεράστια. Εργαζόμενοι σιτίζονται από τα συσσίτια της Εκκλησίας, καθημερινά η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα των εργαζόμενων, κατασχετήρια από τράπεζες, παιδιά εργαζόμενων αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να πάρουν αναβολή από την στρατιωτική τους θητεία».
\r\n
Την Τρίτη 21 Οκτώβρη ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.
\r\n
\r\n

\r\n

Υπουργείο Πολιτισμού

\r\n
\r\n
\r\n
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας τους την Τετάρτη 22 Οκτώβρη. Στις 10πμ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟ στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22. Σε 48ωρη απεργία προχωρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 22 και 23/10.
\r\n
 
\r\n
Τα βασικά αιτήματα των εργαζόμενων είναι να γυρίσουν πίσω στη δουλειά όσοι είναι διαθέσιμοι και να γίνουν προσλήψεις αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Να μην εφαρμοστεί ο νέος Οργανισμός στο Υπουργείο αφού θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του και τελικά στη διάλυση του, καθώς και στην εκχώρηση ολόκληρων κομματιών σε ιδιώτες. Να καταργηθεί ο νόμος για την «αξιολόγηση». Να δοθεί το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σε όσους το δικαιούνται και δεν το παίρνουν και να γίνει αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών που έγιναν στα μνημονιακά χρόνια.
\r\n