Φοιτητικό κίνημα
6/11 Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Eμπρός για καταλήψεις

20/10, φοιτητές και διοικητικοί σπάνε το λοκ-αουτ της Πρυτανείας

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μαζί με μαθητές και καθηγητές μετατρέπεται η διαδήλωση που κάλεσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τις συνελεύσεις της προηγούμενης βδομάδας, για την Πέμπτη 23 Οκτώβρη. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 12μες και στις 6μμ στα Προπύλαια. Οι αποφάσεις των συλλόγων διεκδικούν καμία διαγραφή φοιτητή, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, να φύγουν οι εργολάβοι από τις σχολές που έχουν αντικαταστήσει τις καθαρίστριες και τους φύλακες, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. 

\r\n
\r\n
\r\n
Στο πανεπιστήμιο της Αθήνας αναβίωσαν αυτή τη βδομάδα οι κοινές συνελεύσεις φοιτητών και διοικητικών θυμίζοντας τον περσινό αγώνα ενάντια στις απολύσεις. Τη Δευτέρα 20 Οκτώβρη, μετά την κινητοποίηση που κατάφερε να σπάσει το λοκ- άουτ του Πρύτανη, έγινε κοινή συνέλευση με αποφάσεις για συντονισμένα βήματα και διεκδικήσεις. 
\r\n

Καθαρίστριες

\r\n
Στη Φιλοσοφική Αθήνας, στη συνέλευση που έγινε στις 15 Οκτώβρη βρέθηκαν οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και οι απολυμένες καθαρίστριες της σχολής. Η παρέμβασή τους καταχειροκροτήθηκε από τους φοιτητές και η απόφαση του Συλλόγου περιέλαβε την απαίτηση να επαναπροσληφθούν όλες οι καθαρίστριες του ΕΚΠΑ αμέσως και χωρίς διαγωνισμό. Αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής για δύο μέρες και συμμετοχή στις παραπάνω διαδηλώσεις.
\r\n
 
\r\n
Στο Ρέθυμνο, στη συνέλευση της Φιλοσοφικής που έγινε στις 20 Οκτώβρη, πάρθηκε απόφαση για συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι και κάλεσμα για κοινή συνέλευση όλων των σχολών του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου μια μέρα πριν.
\r\n
Αντίστοιχα στο Χημικό της Πάτρας αποφασίστηκε κατάληψη το διήμερο 23-24 Οκτώβρη και συντονισμός με τους διοικητικούς του Πανεπιστημίου που βρέθηκαν στην κατάληψη της Πρυτανείας μαζί με τους φοιτητές την προηγούμενη βδομάδα.
\r\n
 
\r\n
“Νέος γύρος συνελεύσεων ξεκινάει αυτή την εβδομάδα στα πανεπιστήμια του Βόλου. Αυτή ήταν και η απόφαση του συντονιστικού των καταλήψεων, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 7 συλλόγων, και καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων”, μας είπε ο Δημήτρης Στεφανάκης από την Αρχιτεκτονική. “Την Πέμπτη 16/10 πραγματοποιήθηκε φοιτητική πορεία με 300 περίπου φοιτητές και έντονο παλμό. Στόχος είναι αυτή την εβδομάδα να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σε όλες τις υπόλοιπες σχολές και να έρθουμε σε επαφή με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η αφορμή των κινητοποιήσεων μπορεί να ήταν το να μην περάσει η περαιτέρω μείωση της σίτισης που ήταν ήδη σε τραγικό σημείο αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι οποιαδήποτε νίκη στο σήμερα κερδίζεται με τη συνολικότερη μάχη για την ανατροπή της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί τα χρήματα που κόβονται από τις βασικές μας ανάγκες στέλνονται σε βόμβες στη Μέση Ανατολή και στις τράπεζες. Είναι μεγάλο προχώρημα ότι αυτή η κατεύθυνση έγινε κτήμα του συντονισμού των καταλήψεων και ότι πάνω σε αυτή οργανώνεται η συνέχεια.” 
\r\n

Φόβος

\r\n
Ο φόβος που δημιουργεί στην κυβέρνηση η προοπτική ενός φοιτητικού κινήματος συνδεδεμένου με τις μάχες των εργαζομένων, έχει φανεί από τις πρώτες μέρες. Καθημερινά διμοιρίες των ΜΑΤ αποκλείουν το κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας Αθήνας, ενώ οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας αντιμετωπίστηκαν με χημικά και επιθέσεις. Τόσο στην ίδια την Πρυτανεία όπου την Πέμπτη 16 Οκτώβρη, οι φοιτητές των Συλλόγων Νομικής, Χημικού, Μαθηματικού, Πληροφορικής και Φιλοσοφικής προσπάθησαν να κάνουν συμβολική κατάληψη. Όσο και στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την επόμενη μέρα όπου εκατοντάδες μαθητές μαζί με φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για το Νέο Λύκειο και είχαν την ίδια αντιμετώπιση.
\r\n
 
\r\n
Οι επιθέσεις αυτές δεν κατάφεραν να τρομοκρατήσουν κανέναν. Αντιθέτως, έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το αδιέξοδο της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η προκήρυξη των φοιτητών του ΣΕΚ:
\r\n
“Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να παραπαίει. Από τη μία η παγκόσμια επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, παρά τις ελπίδες της άρχουσας τάξης για ανάκαμψη μετατρέπουν τις υποσχέσεις για “έξοδο από τα Μνημόνια” και “success story” σε χοντροκομμένα ψέματα. Από την άλλη η πολιτική κρίση και απομόνωση της συγκυβέρνησης την αναγκάζει να ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από ένα κοινοβούλιο το οποίο δεν έχει καμία αντιστοιχία με το τι πραγματικά θέλει η πλειοψηφία της κοινωνίας.
\r\n
 
\r\n
Αυτά δε σημαίνουν ότι παραιτούνται από τις επιθέσεις απέναντι στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Ακριβώς το ανάποδο, μέσα στο χρόνο που τους απομένει θέλουν να περάσουν νέα Μνημόνια, ένα προϋπολογισμό σφαγείο για τις ανάγκες του 99% της κοινωνίας, περισσότερο ρατσισμό, συνεργασία με τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και συμμετοχή στους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή”.
\r\n
 
\r\n
Παρακάτω συνεχίζει: “Χρειάζεται να δώσουμε μία οργανωμένη απάντηση σε όλα αυτά συντονίζοντας τα βήματά μας σε όλες τις σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλες τις πόλεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθούν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις παντού με απόφαση για καταλήψεις και συλλαλητήρια...Με καταλήψεις και απεργίες, μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους καθηγητές, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς”.
\r\n
 
\r\n
Στην προκήρυξη μπαίνει και η αναγκαιότητα να συνδεθεί η μάχη για δημόσια παιδεία με την αντιπολεμική, αλλά και την αντιφασιστική θυμίζοντας την επέτειο των 70 χρόνων από την Απελευθέρωση από τους Ναζί και τη μάχη στο σήμερα για να μπουν φυλακή οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
\r\n

Κύκλος Γενικών Συνελεύσεων

\r\n
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ
\r\n
Φιλοσοφική Αθήνας 12.30 μμ
\r\n
Νομική Αθήνας 1μμ
\r\n
Χημικό Αθήνας 1μμ
\r\n
Οικονομικό Αθήνας 2μμ
\r\n
Ναυπηγοί ΕΜΠ 12.30 μμ
\r\n
ΤΕΙ Αθήνας ΣΔΟ 1μμ
\r\n
ΤΕΙ Αθήνας ΣΕΥΠ 1μμ
\r\n
 
\r\n
\r\n
ΠΕΜΠΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ
\r\n
Τουρκικών Σπουδών Αθήνας 1μμ
\r\n
Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου 2μμ 
\r\n
Πολιτικοί Μηχανικοί Πάτρας 12 μεσ
\r\n
\r\n
 
\r\n
• Δεκάδες συνελεύσεις έγιναν την Τρίτη 21 Οκτώβρη στην Πάτρα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Αθήνα, σε ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της
\r\n
\r\n
\r\n