Αντιφασιστικό κίνημα
Μανωλάδα: ΣΤΟΠ στις ρατσιστικές σκούπες

18/09 αντιφασιστική διαδήλωση στην Πάτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταναστών που ήταν παρόντες, την Κυριακή 19/10 το πρωί έλαβε χώρα συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στον κεντρικό δρόμο της Ν. Μανωλάδας, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς. Έξι τουλάχιστον περιπολικά και συμβατικά υπηρεσιακά αυτοκίνητα βρίσκονταν εκεί και αστυνομικοί διενεργούσαν ελέγχους κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στην Ελλάδα, σε μετανάστες/εργάτες γης που έτυχε να ψωνίζουν ή να περνούν από εκεί γύρω. 

\r\n
\r\n
Έγιναν 8 συλλήψεις μεταναστών εργατών κατά πάσα πιθανότητα υπηκόων Μπαγκλαντές, καθώς και κάποιων Ρομά που προσπαθούσαν να πουλήσουν διάφορα προϊόντα από πάγκους εκτός της λαϊκής αγοράς δίχως να διαθέτουν σχετικές άδειες! 
\r\n
 
\r\n
Ήταν μια συντονισμένη επιχείρηση δυνάμεων της αστυνομίας από τα τμήματα Βάρδας, Λεχαινών και Κάτω Αχαΐας!
\r\n
Μόλις χθες (Σάββατο 18/10) αργά το απόγευμα, κλιμάκιο της \"Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας\" μαζί με μέλος του συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ που δραστηριοποιείται στην περιοχή, επισκέφθηκαν το λεγόμενο \"μπαγκλαντέζικο παζάρι\" και ενημέρωσαν διεξοδικά όλους τους παρευρισκόμενους για τον κίνδυνο σύλληψης που διατρέχουν ειδικά αυτή την περίοδο από την εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε με την κωδική ονομασία MOS MAIORUM. Πρόκειται για μια αλάνα στο τέρμα του δρόμου που κάθε Κυριακή γίνεται μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές αγορές στο νομό Ηλείας. Κάθε απόγευμα εκεί, κάνουν τη \"βόλτα\" τους και συναντιούνται εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης που διαμένουν και εργάζονται στην περιοχή.  
\r\n
 
\r\n
Δεν γνωρίζουμε αν η σημερινή αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της πανευρωπαϊκής επιχείρησης \"Τα ήθη των προγόνων μας\", ή αποτελεί δράση ρουτίνας, ενδεχομένως και στο πλαίσιο του \"Ξένιου Δία\". 
\r\n
\r\n

Περιπέτεια

\r\n
\r\n
Από τις μέχρι στιγμής επαφές που είχαμε με συλληφθέντες μέσω κινητού, ένας εξ αυτών έχει μεταφερθεί στο κτίριο της αστ. διεύθυνσης Ηλείας στον Πύργο, ενώ άλλοι επτά οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Κάτω Αχαΐας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν αυτός θα είναι ο τελικός ή ο ενδιάμεσος σταθμός της περιπέτειάς τους.
\r\n
 
\r\n
Απευθύνουμε έκκληση για συντονισμό δράσεων όλων των κινήσεων, συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ενάντια στις καθημερινές διώξεις και αθρόες συλλήψεις μεταναστών και προσφύγων. Να οργανώσουμε υλική και πιθανόν νομική στήριξη των συλληφθέντων αλλά και όλων των μεταναστών εργατών ή προσφύγων που κρατούνται αυτό το διάστημα στα κρατητήρια των αστυνομικών διεύθυνσεων Ηλείας και Αχαίας.
\r\n
 
\r\n
Αυτό το «Mos Maiorum», αυτά τα «ήθη των προγόνων» δεν είναι τα ήθη των δικών μας προγόνων!
\r\n
Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες πολέμου. Τους διακινητές τους δημιουργούν τα εξωτερικά και τα εσωτερικά τείχη.
\r\n
 Άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες, νομιμοποίηση σε όλους τους εργάτες/μετανάστες.
\r\n
 
\r\n
Δημήτρης Πέππας, μέλος του συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ
\r\n