Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2015 στον Πειραιά

Η φετινή Πρωτομαγιά στον Πειραιά θα είναι διαφορετική. Θα είναι πιο αναβαθμισμένη από κάθε άλλη χρονιά λόγο της μάχης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην «αξιοποίηση» του ΟΛΠ κόντρα στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και την μέρα που αναλάμβανε καθήκοντα ο ίδιος ο Αναπληρωτής υπουργός Δρίτσας, είχε δηλώσει ότι «η ιδιωτικοποίηση σταματάει εδώ») έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
 
Η Πρωτομαγιά, ήταν και είναι η ευκαιρία να διαδηλώσουν όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης, να ενώσουν τα ξεχωριστά τους αιτήματα σε ένα σώμα αλλά και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα κάθε φορά αιτήματα της πάλης τους. Είναι αρκετές οι εργατικές διεκδικήσεις στον Πειραιά το τελευταίο διάστημα. Εκτός από την ανοιχτή μάχη για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, είναι πρόσφατος ο αγώνας των ναυτεργατών της εταιρίας ΝΕΛ για τα δεδουλευμένα, ενώ καθοριστική ήταν η καλοκαιρινή μάχη των εργατών στον προβλήτα της Cosco, η οποία έληξε με νικηφόρα για τους απεργούς έκβαση με πολλά από τα αιτήματα τους να γίνονται δεκτά με μία μόνο μέρα απεργίας.
 
Τώρα είναι η ευκαιρία του εργατικού κινήματος του Πειραιά να δώσει μια μαζική απάντηση, τόσο στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού όσο και στις πιέσεις των «θεσμών και των εταίρων» για νέα μέτρα, με πιο πολλή λιτότητα και πιο πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Ταυτόχρονα, η Πρωτομαγιά είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθήσει το εργατικό κίνημα τα πολιτικά του αιτήματα, το αίτημα για να καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι, αλλά και να μεταφερθεί η δίκη από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο. Εκτός από την δίκη που γίνεται στον Κορυδαλλό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα περισσότερα από τα μεγάλα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή, η δολοφονία του Φύσσα, η επίθεση εναντίον του ΠΑΜΕ στο Πέραμα αλλά και η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες.
 
Διεθνιστικά 
 
Οι ναζί της Χρυσής Αυγής έχουν δείξει σε κάθε ευκαιρία που τους δόθηκε, ότι είναι εχθρός του κόσμου της δουλειάς. Πίσω από τις κραυγές «δουλειά για τον Έλληνα εργάτη» κρύβεται η προσπάθεια να διασπαστεί η εργατική τάξη ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες, να πέσουν και άλλο τα μεροκάματα και να αποδυναμωθούν τα συνδικάτα. Παραδοσιακά η 1η Μάη είναι μέρα διεθνιστικής ενότητας της εργατικής τάξης και σε εκατοντάδες πόλεις στον κόσμο εργάτες και εργάτριες διαδηλώνουν κάτω από ταξικές και όχι εθνικές σημαίες, έτσι θα γίνει και φέτος. Σε σχετικό κείμενο που κυκλοφόρησε η ΚΕΕΡΦΑ, καλεί στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στο Πασαλιμάνι θέτοντας όλα τα αιτήματα του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος και τονίζοντας «Η Πρωτομαγιά είναι η ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα ότι θα πάμε μέχρι τέλους τον αγώνα για να τσακίσουμε τη φασιστική απειλή της Χρυσής Αυγής»  
 
Πολλά εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες του Πειραιά έχουν ήδη πάρει απόφαση συμμετοχής ενώ 10 από αυτά έχουν τυπώσει και κοινή αφίσα με την οποία καλούν σε συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι στις 10π.μ. Η ναυτεργατική ομοσπονδία ΠΕΝΕΝ έχει τυπώσει και δική της αφίσα την οποία έχει ήδη κολλήσει σε όλη την πόλη του Πειραιά. Το κάλεσμα υπογράφουν: Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΕΝ, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΝ, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου, Ένωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζόμενων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζόμενων στο Εμπόριο, Σωματείο Εργαζόμενων στον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό και Ένωση Εργαζόμενων ΗΣΑΠ.
 
Στις επάλξεις
Aκόμα μια χρονιά γιορτάζουμε την 1η Μάη. Είναι και θα είναι απεργία, όχι αργία. Είμαστε στις επάλξεις για να παραμείνει το Λιμάνι δημόσιο, να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση. Δεν δεχόμαστε ούτε μισή ούτε, ολόκληρη. 
 
Στο Πασαλιμάνι υπάρχει το μνημείο των πεσόντων της μεγάλης απεργίας του Αυγούστου του 1923, εκεί έπεσαν αδέρφια μας καπνεργάτες, λιμενεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι. Θα είμαστε εκεί με το Σωματείο μας, το πανό μας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θα καταθέσουμε στεφάνι και θα διαδηλώσουμε. 
Γιάννης Τσαλίμογλου,  εργαζόμενος ΟΛΠ
 
Θα δώσουμε μάχη
Ο φετινός γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, το λαό και τους εργαζόμενους. Διαμορφώνεται ένα σκηνικό από την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης που την αξιοποιούν οι «θεσμοί» για να πιέσουν και να εκβιάσουν για νέα αντεργατικά μέτρα. 
 
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να δώσουν μάχη να μην περάσουν. Θα δώσουμε μάχη να σχεδιαστεί μια νέα πολιτική με επίκεντρο την επαναφορά των δικαιωμάτων τα οποία καταργήθηκαν μέσα στην μνημονιακή περίοδο. 
Αντώνης Νταλακογιώργος , πρόεδρος ΠΕΝΕΝ