Διεθνή
Νεπάλ: H τραγωδία της φτώχειας

Τα χαράματα του Σάββατου 25/4 ένας πολύ δυνατός σεισμός (7,9 Ρίχτερ) χτύπησε το Νεπάλ. Μέχρι την στιγμή που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο οι νεκροί ήταν πάνω από 4.300, οι τραυματίες είναι πάνω από 8.000, ο αριθμός των  αγνοούμενων είναι και προβλέπεται ότι θα παραμείνει απροσδιόριστος, ενώ υποδομές κάθε είδους έχουν καταστραφεί. 
 
Όσο περνάνε οι μέρες η κατάσταση χειροτερεύει για τον κόσμο. Η νεπαλέζικη κυβέρνηση έχει ζητήσει την στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Πολλές χώρες έχουν ανταποκριθεί με την Ινδία, την Κίνα και το Πακιστάν να έχουν στείλει τη σημαντικότερη ανθρωπιστική βοήθεια και τα περισσότερα συνεργεία για να βοηθήσουν στις έρευνες. 
 
Άλλη μια φορά όμως την παράσταση κλέβουν τα ΜΜΕ. Ο αστικός Τύπος μιλάει για «φυσική καταστροφή» ή φτάνει να χρησιμοποιεί ακραίες ηθικοπλαστικές εκφράσεις περί «βιβλικής καταστροφής» και «εκδίκησης της φύσης». Ανίκανα να κρύψουν τον ρατσισμό τους, περνάνε στα ψιλά γράμματα το δράμα του νεπαλέζικου λαού, για να ασχοληθούν με τους ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στο Κατμαντού για τις διακοπές τους ή στο Έβερεστ για αναρρίχηση.
 
Υποκριτές
 
Παραβλέπουν αυτό που δεν τους βολεύει να προβάλουν, ότι σε κάθε «ατύχημα» ή «φυσική καταστροφή», είτε πρόκειται για τον Τιτανικό, είτε για σεισμούς, τα θύματα προέρχονται με ασύμμετρο τρόπο από τους φτωχούς. Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, η εικόνα αυτή είναι ξεκάθαρη, οι φτωχοί πάντα μένουν στα παλιότερα σπίτια, χτισμένα χωρίς θεμέλια, χωρίς τσιμέντο και χωρίς οπλισμό. Μένουν στις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές, εκεί που οι δρόμοι είναι τόσο στενοί ώστε τα οχήματα έκτακτης ανάγκης δεν χωράνε να περάσουν, εκεί που τα σπίτια είναι τόσο κοντά μεταξύ τους που το ένα καταρρέει πάνω στο άλλο. Ξεχνάνε τα ΜΜΕ της Δύσης να αναφέρουν ότι το 80% (!) των κατοίκων του Νεπάλ ζει με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα. Τι απίστευτοι υποκριτές… 
 
Παγκόσμιο ρεκόρ στην υποκρισία όμως διεκδικούν με άνεση τα ελληνικά ΜΜΕ. Μένουν πιστά στο διεθνές μοτίβο του Τύπου για το πώς παρουσιάζεται η είδηση, πλειοδοτούν όμως σε κινδυνολογία, όχι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κόσμο στο Νεπάλ αλλά… για τον κίνδυνο που διατρέχουμε στην Ελλάδα! Έχουμε συνηθίσει στην αμετροέπεια και στην κινδυνολογία από τη μονταζιέρα της ΝΔ και του Μουρούτη, αλλά σε όλα τα πράγματα πρέπει να υπάρχει και ένα όριο. 
 
Τα ΝΕΑ έφτασαν στο σημείο να αναρωτιούνται στο πρωτοσέλιδο τους τη Δευτέρα 27/4 «Ντόμινο σεισμών, θα φτάσουν μέχρι εδώ;». Δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο, μιας και το Νεπάλ βρίσκεται 5.700 χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι συγκεκριμένες τεκτονικές πλάκες συγκρούονται εδώ και 40 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό για το οποίο χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε συστηματικά είναι ο βρώμικος ρόλος των ΜΜΕ στην Ελλάδα που έχουν αναλάβει τον ρόλο του τρομοκράτη. Καθημερινά μας βομβαρδίζουν με απειλές για άτακτη χρεοκοπία, διεθνή απομόνωση, πείνα και δυστυχία, τώρα καθώς φαίνεται ήρθε η ώρα να προσθέσουν και το βιβλικό «σεισμοί – λιμοί – κανταποντισμοί».