Ιδέες
Μαρξισμός 2015: Γιορτή των επαναστατικών ιδεών

Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά το μεγάλο πολιτικό γεγονός, ο Μαρξισμός 2015, ένα σημείο συνάντησης για όλη την αριστερά, που έχει στόχο να αναδείξει τη δύναμη των απλών ανθρώπων να αλλάζουν την ιστορία και να καθορίσουν το μέλλον τους. 
 
Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί το ωρολόγιο πρόγραμμα (βλέπε στη διπλανή σελίδα) που αναδεικνύει την πληθώρα των 51 συζητήσεων, το εύρος των θεμάτων αλλά και των εισηγητών που συμμετέχουν. 
 
Εργαζόμενοι, νεολαία, ντόπιοι και μετανάστες, κόσμος των κινημάτων και της αντίστασης στα μνημόνια, το ρατσισμό και το φασισμό από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και από μία σειρά πόλεις της Ελλάδας, δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε αυτόν το μοναδικό πολιτικό σταθμό που εδώ και χρόνια διοργανώνει με συνέπεια το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. 
 
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, κάνουν τον φετινό Μαρξισμό ακόμα πιο επίκαιρο. Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και την πρωτοφανή συντριβή των κομμάτων της άρχουσας τάξης, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, αναζητά έναν «έντιμο συμβιβασμό» με την τρόικα, αναγνωρίζοντας την αποπληρωμή του χρέους. Το ιστορικό δίλημμα για το αν μπορούν οι αριστερές κυβερνήσεις να μεταρρυθμίσουν το καπιταλιστικό σύστημα υπέρ της εργατικής τάξης ή αν χρειάζεται η ίδια η εργατική τάξη να παλέψει για να το ανατρέψει, ξαναμπαίνει τώρα πολύ χειροπιαστά. 
 
Διαστάσεις
 
Την ίδια στιγμή τα εγκλήματα της Ε.Ε. στη Μεσόγειο έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τα δυο μαζικά «ναυάγια» στα ανοιχτά της Ιταλίας να έχουν κοστίσει τις ζωές πάνω από 1000 ανθρώπων μέσα σε μία εβδομάδα. Ανάμεσά τους και τρεις νεκροί μετανάστες στη Ρόδο που θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι αν δεν είχαν σπεύσει οι κάτοικοι του νησιού για να τους σώσουν. Η συζήτηση για το τι φταίει για το ρατσισμό, τον ιμπεριαλισμό και πώς μπορούμε να βάλουμε τέλος σε αυτά τα μαζικά εγκλήματα σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 
 
Το πρόγραμμα του Μαρξισμού 2015 αναδεικνύει τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα, κόντρα στις ιδέες του σεξισμού, του ρατσισμού, της καταπίεσης και της αλλοτρίωσης. 
 
Εάν το Μάη του ’68 το σύνθημα ήταν «είναι μόλις η αρχή, η μάχη συνεχίζεται», το φετινό Μάη, 47 χρόνια αργότερα, οι δυνατότητες και τα στοιχήματα είναι πολύ μεγαλύτερα και για την εργατική τάξη και για την επαναστατική αριστερά. 
 
Μην χάσετε αυτές τις συζητήσεις, δηλώστε συμμετοχή τώρα!
 
Με το πρόσχημα της τεχνικής Παιδείας, της πρακτικότητας, της προετοιμασίας των εργατοϋπαλλήλων για την εργασία στο καπιταλιστικό καθεστώς, παραμελείται  η γενική πληροφόρηση και η γνώση του κόσμου. 
 
Έτσι γίνεται πιο απαραίτητος  ο Μαρξισμός κάθε χρόνο. Προσπαθεί να δώσει μία γενικότερη γνώση των ζητημάτων της κοινωνίας, της ιστορίας, αλλά συγχρόνως την απαραίτητη πράξη για την αλλαγή του καθεστώτος. Του καπιταλιστικού καθεστώτος που οδηγεί την κοινωνία σε αντιθέσεις, συγκρούσεις, τελικά στην καθυστέρηση, τις καταστροφές ολόκληρων χωρών, όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια εδώ κοντά στον τόπο μας. Οι ξένοι φίλοι και σύντροφοι που έρχονται να μιλήσουν στο Μαρξισμό, συμβάλλουν στην μεταβίβαση της γνώσης και της κατάστασης των άλλων λαών. 
 
Η κοινωνία και η εκπαίδευσή της, υποφέρει από τον επιστημονικοφανή τεχνοκρατισμό. Έτσι ο ρόλος του Μαρξισμού γίνεται πιο σπουδαίος. Να μάθουν οι εργαζόμενοι, οι νεώτεροι διανοητές να δράσουν για την αλλαγή αυτού του καπιταλιστικού κόσμου. Ενός κόσμου αντιθέσεων, πολέμων, καταστροφών οικονομικών κρίσεων.
 
Ακόμη στο Μαρξισμό αναπτύσσεται ο Διεθνισμός, η σύνδεση των Εθνών. Αντίθετα με το ρατσισμό, τη φυλετική υπεροψία, που σήμερα υπάρχει. Οι λαοί ενωμένοι, χωρίς προσχηματικές διαφορές, μπορούν να συνεργαστούν. Όχι μόνο να λύσουν τα άμεσα προβλήματα, αλλά και να οδηγήσουν την παγκόσμια κοινωνία προς μίαν άλλη κοινωνία των λαών, των Εθνών και όχι των καπιταλιστικών κρατών, της υπεροψίας και λατρείας του κέρδους. 
 
Μεγάλη η συμβολή του Μαρξισμού κάθε χρόνο. Θεμελιώνει θεωρητικά και πρακτικά τον Διεθνισμό, την αδελφοσύνη των λαών.
 
Εύχομαι καλό κουράγιο, καλή επιτυχία κι αυτό το χρόνο. 
Δημήτρης Λιβιεράτος συγγραφέας-ιστορικός
 
 
Επικοινωνία - Δήλωση συμμετοχής
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στην 
Iστοσελίδα www.sekonline.gr 
Εργατική Αλληλεγγύη, 210 52 47140 Αναξαγόρα 14Α Ομόνοια, Αθήνα, Τ.Κ.: 105 52
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Φειδίου 14, Αθήνα, τηλ. 2105247584, www.marxistiko.gr
Εθνική Τράπεζα στον λογαριασμό: 162/768 339-16