Διεθνή
Καμμένος, Παυλόπουλος στην Αίγυπτο: “Ειρηνική διπλωματία” ή ξεδιάντροπες συμμαχίες;
Επίσημη τελετή υποδοχής του Πάνου Καμμένου στην Αίγυπτο
Την Δευτέρα 20/4 ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, εκτός από τα διάφορα εθιμοτυπικά, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις, με τον Αμπντούλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι, το γνωστό στρατοκράτη δικτάτορα της Αιγύπτου, αλλά και με τον ομόλογο του, υπουργό Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής. Τρεις μέρες μετά στην ίδια χώρα βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Οι συναντήσεις έγιναν σε «θερμό κλίμα», όπως μεταδίδει ο αστικός Τύπος, ενώ συζητήθηκαν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας, καθορισμού ΑΟΖ, μετανάστευσης και τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα, η επίσκεψη Καμμένου έστρωσε το χαλί της επίσκεψης του Παυλόπουλου, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Σίσι. Έτσι και αλλιώς, ο ακροδεξιός Καμμένος είχε σχέσεις από παλιά με τον Σίσι και τον είχε στηρίξει στην προσπάθειά του να εδραιωθεί. Το άνοιγμα αυτό αποτελεί ξεκάθαρη συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες προσπαθούσαν από κοινού με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο να μοιράσουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Για αυτό και οι αναφορές του Καμμένου «στο όραμα της κοινής αντιαεροπορικής ασπίδας από την Κρήτη μέχρι την Αίγυπτο», για τον ίδιο λόγο και οι αναφορές Παυλόπουλου στην «υποδειγματική στάση της αιγυπτιακής κυβέρνησης στο θέμα της ΑΟΖ». Η κυβέρνηση Τσίπρα διεκδικεί αναβαθμισμένο διπλωματικό ρόλο στην περιοχή, η κατεύθυνση αυτής της εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι η «ειρηνική διπλωματία, καθώς η χώρα μας θα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης».
Πρόκειται για καραμπινάτη υποκρισία: Ούτε η σταθερότητα, ούτε η ειρήνη, δεν μπορούν να οικοδομηθούν και να στηριχθούν από καθεστώτα όπως αυτό του Σίσι. Η άνοδος του καθεστώτος αυτού στην εξουσία είναι βαμμένη στο αίμα, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν βρεθεί στις αιγυπτιακές φυλακές μόνο και μόνο επειδή διαδήλωσαν ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.