Πολιτική
Kάτω τα χέρια από τα αποθεματικά
Απεργοί της ΠΟΕ ΟΤΑ το Νοέμβριο του 2011
Με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση, την περασμένη Δευτέρα 20/4 και επικαλούμενη «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», η κυβέρνηση προχώρησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην υποχρεωτική αρπαγή των αποθεματικών όλων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού πρώτα εξαιρεθούν τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους μόνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Παρά τις αντιδράσεις, η ΠΝΠ, διαδικασία που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε επανειλημμένως καταγγείλει, ψηφίστηκε τελικά μέσα σε τέσσερις μέρες, την Παρασκευή 24/4.
Αυτή η πραξικοπηματική κίνηση βάζει στο στόχαστρο τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, των Περιφερειών, των Πανεπιστημίων και όλων των φορέων του Δημοσίου, εξαιρουμένων όσων είναι εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Δηλαδή την ώρα που χρειάζεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη δομών για τους άστεγους, τους πρόσφυγες και κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα εξ αιτίας της φτώχειας και του αποκλεισμού, αρπάζονται τα λεφτά των Δήμων που προορίζονται για τις εργατικές ανάγκες. Είναι μία προκλητική κίνηση, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας των Δήμων, την ακόμα μεγαλύτερη στροφή στην ανταποδοτικότητα, δηλαδή στην αύξηση των εσόδων μέσω δημοτικών τελών ή ιδιωτικοποιήσεων, στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών δαπανών και σε νέα επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και τους δημότες. Οι υποσχέσεις ότι θα γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι, οι προσδοκίες ότι θα ανοίξουν ξανά τα νοσοκομεία και οι οργανισμοί που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν όλη την τελευταία 5ετία, θυσιάζονται τώρα στο βωμό του χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες ότι πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο, αφού τα αποθεματικά αυτά θα χρησιμοποιηθούν για έκδοση τίτλων μικρής διάρκειας για να καλυφτούν κρατικές ανάγκες.
Στην ουσία το Γενικό Λογιστήριο χρειάζεται να «σκουπίσει» τα διαθέσιμα έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα «βγουν» όλες οι δανειακές υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Ποιες είναι αυτές; Μα η κανονική και απρόσκοπτη πληρωμή των δόσεων προς τους δανειστές, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η ληστεία αποτελεί κομμάτι του «έντιμου συμβιβασμού» της κυβέρνησης με τους δανειστές έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι θα αποπληρωθούν οι δόσεις στην ώρα τους. Στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο Δ. Μάρδας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημάρχων εάν γνωρίζουν οι εταίροι για τη διαδικασία, απάντησε: «Βέβαια, το γνωρίζουν. Η σκέψη να κατατίθενται τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχε και παλαιότερα και μάλιστα τότε άτοκα».
Εκβιασμοί
Η κυβέρνηση λέει ότι η “πρόθεσή της είναι να παύσει τέλος Ιουνίου, η ισχύς της ΠΝΠ”. Όμως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια ενέργεια που ανοίγει ακόμη περισσότερο την όρεξη των δανειστών για μεγαλύτερες πιέσεις και εκβιασμούς. Αυτή η κίνηση στρώνει το δρόμο για μεγαλύτερο συμβιβασμό με τις παρανοϊκές απαιτήσεις τους, οδηγώντας σε περικοπές στις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο κόσμος.
Με τα ίδια επιχειρήματα τον Μάρτη του 2012 η τότε κυβέρνηση Παπαδήμου προχωρούσε στην υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Πανεπιστημίων και άλλων οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδος, και στη συνέχεια προχώρησε στο περίφημο κούρεμά τους. Τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει ένα χρόνο μετά η Τράπεζα της Ελλάδος (μετά από αίτημα του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου), έδειχναν ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους έφερε στα Ασφαλιστικά Ταμεία απώλειες ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι ζημιές δεν καλύφθηκαν ποτέ και βέβαια ποτέ δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι εκείνης της ληστείας, που ήταν να “καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος”. Τρία χρόνια μετά, πάλι συζητάμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφεύγει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή.
«Η επιβολή αυτής της απόφασης με την αιτιολογία 'της έκτακτης περίπτωσης εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης' και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν διαφέρει δυστυχώς από τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο λαός δεν μαύρισε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για να δει την ίδια πολιτική να 'μπαίνει από το παράθυρο'. Αποδεικνύεται ότι η πολιτική 'ούτε ρήξη, ούτε υποταγή' οδηγεί στο δεύτερο», αναφέρει ανακοίνωση των Αντικαπιταλιστικών Κινήσεων πόλης/περιφέρειας και εργατικών σχημάτων που καλούν: «Να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Να μην υπακούσουν τα περιφερειακά, δημοτικά συμβούλια και τα συμβούλια των οργανισμών και των Πανεπιστημίων στην εφαρμογή της. Ούτε ένα ευρώ στους δανειστές. Άμεση καταβολή των χρωστούμενων ΚΑΠ στους δήμους. Κατάργηση των μνημονίων και του Καλλικράτη. Όχι στους εκβιασμούς της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, όχι σε νέα μνημόνια».
Απέναντι στους συμβιβασμούς της κυβέρνησης και στην επιμονή στις ίδιες αποτυχημένες συνταγές, οι εργαζόμενοι και η νεολαία χρειάζεται να επιβάλουν τις δικές τους λύσεις. Η κίνηση που χρειαζόμαστε είναι η διαγραφή του χρέους και η άμεση μονομερής παύση πληρωμών των τόκων και των τοκοχρεολυσίων για να κλείσει μια και καλή η μαύρη τρύπα της αποπληρωμής των δόσεων. Είναι ώρα για πλήρη σύγκρουση και έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ, με εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο για να κάνουμε τα μνημόνια, τη φτώχεια και την ανεργία παρελθόν και να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν.
Σπρώχνουν τους Δήμους στις ιδιωτικοποιήσεις
Πίσω ολοταχώς έκαναν οι Περιφερειάρχες και η πλειοψηφία των Δημάρχων από την αρχική τους θέση για ανυπακοή στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τη Δευτερα 20/4 η ΚΕΔΕ με ψήφισμά της καλούσε “την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ” και τους Δήμους “να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους”.
Λίγες μέρες μετά, τη Δευτέρα 27/4, η ΚΕΔΕ συμφώνησε με την ΠΝΠ, με τον όρο ότι θα “εξαιρεθούν τα ανταποδοτικά τέλη από τα χρήματα που θα μεταφερθούν σε λογαριασμό της ΤτΕ”. Στη συνάντηση που είχε προηγηθεί ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Αυτή η συμφωνία “υπό όρους” είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη, αφού αποτελεί νομιμοποίηση μίας πολιτικής που εδώ και χρόνια αντιπαλεύουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και οι δημότες. Στην ουσία η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών, στρώνει ακόμα περισσότερο το δρόμο στη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων και των οργανισμών του δημοσίου με ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα οδηγήσουν στην εξάρτηση της λειτουργίας των Δήμων από το ύψος των δημοτικών τελών, διδάκτρων, τροφείων, ακόμα και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, αναγκάζοντας έτσι τους δημότες να πληρώνουν εκτός από τους φόρους και άμεσα για οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.
Ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των Δημάρχων της ΚΕΔΕ είναι αυτοί που ψήφισαν τον Καλλικράτη και στήριξαν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, μετατρέποντας τους Δήμους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που εφαρμόζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και αδίστακτα χαράτσια στους δημότες. Γι’ αυτό ήταν από την αρχή αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι θα μπορούσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ακυρωθεί από τους μνημονιακούς δεξιούς Πατούληδες.
Η ακύρωση της ΠΝΠ στην πράξη είναι υπόθεση των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, των σωματείων και των δημοτών. Η ΠΟΕ ΟΤΑ, καλεί τους Συλλόγους μέλη της “να παρέμβουν στα Δημοτικά Συμβούλια ώστε να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ΠΝΠ και να μην κατατεθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Δήμων τους”, θεωρώντας ότι “η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης, αποτελεί το επόμενο σκαλοπάτι νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και εφαρμογής και θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο, το δημότη, το συνταξιούχο που θα κληθεί να «πληρώσει το μάρμαρο»”.
Είναι ώρα τα συνδικάτα και τα δημοτικά συμβούλια να εμποδίσουν την καταλήστευση των αποθεματικών τους με απεργίες και καταλήψεις και να μπλοκάρουν την εφαρμογή της ΠΝΠ ακόμα και αν ψηφίστηκε. Το 43ο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ που ξεκίνησε τη Δευτέρα 27/4, είναι μία ευκαιρία να αποφασιστεί η εργατική απάντηση απέναντι στους εκβιασμούς της ΕΕ και των δανειστών και τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης.