Εργατικό κίνημα
ΕΛΠΕ: Τρεις οι νεκροί στo βωμό του κέρδους

Οι εξελίξεις σχετικά με το εργοδοτικό έγκλημα της 8ης Μάη στα Ελληνικά Πετρέλαια, παίρνουν όλο και πιο δυσαρεστη τροπή, καθώς ήδη τρεις από τους τραυματίες εργάτες έχουν φύγει από τη ζωή.
 
Πρόκειται για τον Μπάμπη Δευτεραίο, τον Δελιλάι Ραμαντάν και τον Αντώνη Αβράμπο. 
 
Την Τρίτη 26/5, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι εργάτες των ΕΛΠΕ, πραγματοποιούσαν στάση εργασίας προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του Αντώνη Αβράμπου.  
 
“Στέλνουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεκρών εργατών και ευχόμαστε να αναρρώσουν γρήγορα και είναι γεροί οι υπόλοιποι τραυματίες” αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της. “Ζητάμε άμεσα την απόδοση ευθυνών στην εργοδοσία για τους δύο θανάτους στα ΕΛΠΕ, καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια να κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από τις γενικόλογες επικλήσεις στις «κακές στιγμές». Τα πράγματα είναι απλά: Η επιχείρηση βγάζει χρήμα στις πλάτες των εργαζόμενων, οι εργαζόμενοι πεθαίνουν πάνω στη δουλειά” συνεχίζει.
 
“Σε ένα εργασιακό χώρο που είναι από τα μεγαλύτερα κολαστήρια για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, σε μια εταιρία που από τη μια παρουσιάζει συνεχώς κερδοφορία, από την άλλη χειροτερεύει σε καθημερινή βάση τις συνθήκες εργασίας, θυσιάζοντας μέτρα ασφαλείας, εξασφαλίζοντας τη σιωπή των καθεστωτικών ΜΜΕ, μην και θιγεί η «αναπτυξιακή αυτοκρατορία» του Λάτση. Ακολουθεί δηλαδή πιστά την απάνθρωπη συνταγή της κερδοφορίας με τους εργαζόμενους να είναι αναλώσιμοι”. 
 
Οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Δυτική Αττική καλούν σε αγώνα τώρα: “για να καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων μέσα στις επιχειρήσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού λειτουργίας, με αξιοπρεπείς μισθούς. Άμεση επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στους όρους αμοιβής και στους υπόλοιπους όρους εργασίας. Μείωση του εργάσιμου χρόνου 6ώρες τη μέρα – 30 την εβδομάδα. Αυξήσεις στους μισθούς. Απαγόρευση των απολύσεων”. Στο πλευρό των εργατών και η ΕΤΕΡ (Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας), “Τα δάκρυα πια για τους χαμένους της Τάξης μας στέρεψαν. Οι υποσχέσεις που ακούμε γύρω μας πολλές. Για άλλη μια φορά τονίζουμε την άμεση ανάγκη για μόνιμη και σταθερή εργασία με μισθούς επαρκείς τουλάχιστον για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην σε κάθε άνθρωπο στη χώρα μας και όχι να τον σέρνουν από κρεματόριο σε κρεματόριο προκειμένου να επιβιώσει” αναφέρει μεταξύ άλλων.
 
Εν τω μεταξύ σε ανθρώπινο λάθος αποδίδει την πυρκαγιά επιτροπή, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από στελέχη της εταιρίας. Αντίθετη άποψη έχουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι επισημαίνουν τις εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας, όπως την τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς και την αμέλεια της στο ζήτημα της εκπαίδευσης των εργατών. Όπως καταγγέλουν υπήρξε προσπάθεια για να συμπιεστεί η συντήρηση του διυληστηρίου κάτω από 35 μέρες, ενώ σίγουρα έπαιξε ρόλο η γενικευμένη κούραση από την έλλειψη προσωπικού και τα συνεχόμενα 12ωρα εργασίας.