Πολιτική
AΔΕΔΥ: Στάση εργασίας

Σε παναττική στάση εργασίας προχωράει η ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 28/5, από τις 12μες μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:30μμ, έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. 
 
H νέα απεργιακή κινητοποίηση στο δημόσιο βάζει κεντρικό ζήτημα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων διεκδικώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά τους, “θεσπίζοντας μόνιμη -νομικά κατοχυρωμένη- κρατική χρηματοδότηση”. 
 
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το Μ.Τ.Π.Υ. (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων), το Ε.Τ.Ε.Α. (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), στο οποίο εντάχθηκε το Τ.Ε.Α.Δ.Υ. και το Τ.Π.Δ.Υ. (Εφάπαξ), όπως και όλα τα μεγάλα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 
 
“Η ευθύνη είναι διαχρονική και βαραίνει όλες τις Κυβερνήσεις οι οποίες με την πολιτική που ακολούθησαν οδήγησαν τα Ταμεία στη σημερινή τους κατάσταση. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων, η διασπάθιση των χρημάτων μας στο Χρηματιστήριο, το κούρεμα PSI το Μάρτιο του 2012, που αφαίρεσε από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία 13 δισ. ευρώ, τα δομημένα ομόλογα, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών και η πολιτική ελαχιστοποίησης των προσλήψεων, έχουν οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεματικών των Ταμείων μας με αποτέλεσμα να αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν ακόμα και σ’ αυτές τις μειωμένες παροχές τους.
 
Χαρακτηριστικό της σημερινής κατάστασης είναι ότι στο Ε.Τ.Ε.Α. προτάθηκε προσφάτως να εκποιηθεί αντί πινακίου φακής, ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2032, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιουσιακή κατάσταση του Ταμείου.
 
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα Ταμεία του Δημοσίου. Το Μ.Τ.Π.Υ. μετά και την κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, κάθε μήνα αντιμετωπίζει μεγάλο έλλειμμα” λέει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία του δημοσίου.