Ιδέες
Μαρξισμός 2015: Ένα επαναστατικό “πανεπιστήμιο”

Ολοκληρώθηκε το τετραήμερο του Μαρξισμού 2015 που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στην ΑΣΟΕΕ από τις 21 έως τις 24 Μάη. Ήταν ένα φεστιβάλ με γεμάτες αίθουσες, με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων και νεολαίων, με πλούσια συζήτηση και φοβερή ζωντάνια και αισιοδοξία. 
 
Το φεστιβάλ ήταν ο συνδυασμός των μαχών που είναι σε εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα - εργατικό, αντιφασιστικό, αντιπολεμικό- με τις απαντήσεις σε όλα τα θεωρητικά ζητήματα που είναι ανοιχτά. Η σύνδεση της επαναστατικής θεωρίας με τις πρακτικές εμπειρίες όλου του προηγούμενου διαστήματος. 
 
Kορυφαίες στιγμές του τετραημέρου ήταν οι κεντρικές συζητήσεις που γίνονταν κάθε βράδυ. Την Πέμπτη 21/5 το αμφιθέατρο Δεριγνύ ήταν γεμάτο στην συζήτηση «Η αριστερά στην κυβέρνηση, οι εργάτες στους δρόμους», όπου μίλησαν πρωταγωνιστές των εργατικών αγώνων, από την ΕΡΤ, από το Λιμάνι, από τις Καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, από τα Νοσοκομεία, από χώρους του ιδιωτικού τομέα.  
 
Την Παρασκευή 22/5 το αμφιθέατρο Αντωνιάδου φιλοξένησε τους αντιφασίστες και τους αντιρατσιστές στην συζήτηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ομιλητές ήταν οι δικηγόροι από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη και η Κατερίνα Θωίδου με τον Πέτρο Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ. Έγιναν πολλές τοποθετήσεις, ενώ το ακροατήριο συνεχώς «διέκοπτε» τους ομιλητές με αντιφασιστικά συνθήματα και χειροκροτήματα. 
 
Kατάμεστη
 
Το Σάββατο 23/5 το αμφιθέατρο Αντωνιάδου ήταν πραγματικά κατάμεστο. Ο Άλεξ Καλλίνικος από τη Βρετανία, ο Ντενί Γκοντάρ από τη Γαλλία και ο Πάνος Γκαργκάνας έδωσαν την εικόνα της αντίστασης για την Ευρώπη των εργατών απέναντι στη Ευρώπη των τραπεζιτών και των καπιταλιστών. 
 
Τέλος, πανηγυρικό ήταν το κλείσιμο του Μαρξισμού την Κυριακή 24/5 με ομιλήτριες την Κατερίνα Αβραμίδου και την Σταματία Τσουμέα από τα Νοσοκομεία και τους Σχολικούς Φύλακες αντίστοιχα, τον Στέλιο Νικητόπουλο από την ΕΡΤ3, τον Ουασίμ Ουαγκντί από την Αίγυπτο, τον Χαντίμ Σεκ από την Ένωση Μεταναστών Εργατών και τη Μαρία Στύλλου στη συζήτηση «Μπορούν οι εργάτες να κυβερνήσουν;». Το τραγούδι της Διεθνούς από όλους τους συμμετέχοντες στο τέλος ήταν συγκλονιστική στιγμή. 
 
Όπως θα διαβάσετε και στις δηλώσεις συντρόφων που παρακολούθησαν τον Μαρξισμό για πρώτη φορά, υπήρχαν συζητήσεις που ξεχώρισαν. Η συζήτηση για την επανάσταση και την αντεπανάσταση στην Αίγυπτο, η συζήτηση για την Ουκρανία με τον Βολοντίμιρ Ισένκο, η ανάλυση του Μάικλ Ρόμπερτς στη συζήτηση για την κρίση, η κουβέντα για την ανθρώπινη φύση και την καταπίεση, η συζήτηση για το Κεφάλαιο του Μαρξ, η συζήτηση για τον ιμπεριαλισμό. 
 
Όπως πάντα, οι συζητήσεις που αφορούσαν την ιστορία συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Δημήτρης Λιβιεράτος μίλησε για την τελευταία μάχη του Άρη Βελουχιώτη, ο Μιχάλης Λυμπεράτος και ο Κώστας Βλασόπουλος για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τάσος Κωστόπουλος και ο Θανάσης Καμπαγιάννης για τα Τάγματα Ασφαλείας. 
 
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές παρουσιάσεις στις υπόλοιπες σελίδες της ΕΑ, ενώ όλες οι ηχογραφήσεις των συζητήσεων θα ανέβουν στο sekonline.gr, όπως και βίντεο για πολλές από αυτές.
 
Eίναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στο Μαρξισμό, μου φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα όλα τα θέματα. Επίσης, θεωρώ ότι είναι τρομερό ότι έρχονται άνθρωποι από άλλες χώρες και έτσι δίνουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι την έχουνε δώσει διαφορετικά από ό, τι την είχα στο μυαλό μου, το πώς μας βλέπουν έξω. Από τις συζητήσεις που παρακολούθησα μ’ άρεσε πάρα πολύ η συζήτηση για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, μ’ άρεσε η συζήτηση για την Ουκρανία, η συζήτηση για την Ευρώπη των εργατών απέναντι στην Ευρώπη των τραπεζιτών με τους ομιλητές από το εξωτερικό. Επίσης, μ’ άρεσαν οι συζητήσεις που έπιασαν τα κοινωνικά θέματα, για τον αθλητισμό και τους ομοφυλόφιλους. Μετά από αυτά που άκουσα σίγουρα σκέφτομαι να διαβάσω βιβλία για τη Ρόζα και το βιβλίο για την Ουκρανία. Αντικειμενικά, ο Μαρξισμός βοηθάει πολύ για την συνέχεια, για τη δράση. Ειδικά εμένα που τον τελευταίο καιρό είχα κάποια απαισιοδοξία, θεωρώ ότι θα γυρίσω στην Πάτρα με τελείως άλλο αέρα. 
Ιουλία Τούλα, φοιτήτρια Πάτρα
 
Δεν περίμενα έτσι το φεστιβάλ, για να πω την αλήθεια. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον συνολικά. Πιο πολύ με ενδιέφεραν οι συζητήσεις για την Ουκρανία και για την Αίγυπτο. Μαθαίνεις πως πηγαίνει το Μέτωπο σε κάθε χώρα εκτός από την Ελλάδα. Επίσης, δεν περίμενα ότι ο Μαρξισμός είναι τόσο οργανωμένος. Φοβερός, εντυπωσιάστηκα αλήθεια! Μου άρεσαν ακόμα οι συζητήσεις σχετικά με την αλλοτρίωση και τον ιστορικό υλισμό. Παρακολούθησα ακόμα τη συζήτηση για το Ολοκαύτωμα που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική. Εκτός από την εισήγηση μου άρεσαν και οι τοποθετήσεις που έγιναν εκεί πέρα. Αν και δεν πρόλαβα να μπω στην συζήτηση για την Μέση Ανατολή, σκέφτομαι να πάρω το βιβλίο που έχει βγει, όπως και για την ισλαμοφοβία. Τέλος, οργανώθηκα στο ΣΕΚ τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ. Καιρό τώρα με τους συντρόφους έκανα δουλειά, αλλά είδα ότι αν δεν οργανωθείς δεν γίνεται να κινηθείς μαζικά. 
Γιώργος Βενετσάνος, φοιτητής Ρέθυμνο 
 
Οι ομιλητές ήταν πολύ καλοί. Έχουν έρθει και από τη Γαλλία, την Αγγλία και αλλού. Ο Ουασίμ Ουαγκντί από την Αίγυπτο ήταν ανατριχιαστικός. Τα θέματα είναι επίκαιρα και ουσιαστικά. Κάθε θέμα σου δίνει την γενική εικόνα και όχι «έτοιμη τροφή». Σε βάζει να ψάξεις, να σκεφτείς. Αυτό μ’ αρέσει πάρα πολύ. Η συζήτηση για το χρέος με βοήθησε πολύ, όπως και η συζήτηση για την κυβέρνηση της αριστεράς και ποια είναι η προοπτική. Μου άρεσαν πολύ οι εισηγήσεις στη συζήτηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Εξαιρετικός ήταν και ο Μάικλ Ρόμπερτς στην συζήτηση «Καπιταλισμός και κρίση» και πολύ ωραίες ήταν και οι τοποθετήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Βασικά, παρατήρησα ότι υπήρχαν πάρα πολλές τοποθετήσεις στις συζητήσεις, δεν ξέρω αν στους προηγούμενους Μαρξισμούς υπήρχαν τόσες πολλές. Είδα πολύ μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο. Σκέφτομαι να διαβάσω παραπάνω πράγματα γιατί για παράδειγμα εγώ δεν ήξερα κάποια πράγματα, δεν τα είχα ξανακούσει, όπως τι είναι ο ιστορικός υλισμός. 
Ευγενία Βρούσο, Πειραιάς 
 
Ο Μαρξισμός ήταν πολύ ενδιαφέρον, μ’ άρεσε πολύ που τον παρακολούθησα. Θεωρώ ότι ο κόσμος της αριστεράς συνολικά έχει καλή άποψη που το ΣΕΚ οργανώνει έτσι το φεστιβάλ με συζητήσεις κι όχι με μουσικές όπως άλλοι. Κάνει καλή εντύπωση. 
Βέβαια, υπάρχουν συζητήσεις που σου γεννάνε χιλιάδες απορίες, όπως σε μένα στο Grexit. Βγήκα έξω και ρωτούσα συντρόφους για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και τι λέει για το Grexit. Είδα ότι υπάρχει άρθρο στο Σοσιαλισμός από τα Κάτω για αυτό, τώρα θα το διαβάσω. 
 
Μίλησα στη συζήτηση για την εργατική τάξη αφού ήθελα να πω ότι προσπαθούν να μην είναι οι εργαζόμενοι οργανωμένοι. Εγώ έχω το παράδειγμα τι κάνουν εδώ και πέντε χρόνια στους κοινωνικούς λειτουργούς που προσπαθούν να τους διασπάσουν σε αυτούς που προέρχονται από το ΤΕΙ και αυτούς που είναι από τα Πανεπιστήμια. 
Την Τετάρτη θα παρακολουθήσω την συνεδρίαση του πυρήνα στη γειτονιά μου. 
Μαρία Μ., κοινωνική λειτουργός
 
Σε όλη τη διάρκεια του τετραήμερου το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο είχε μεταφερθεί στο φουαγιέ της ΑΣΟΕΕ με τις νέες κυκλοφορίες του, τα βιβλία «Η πάλη ενάντια στην ισλαμοφοβία» και «Μέση Ανατολή αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις». 
 
Ο Ραφαήλ Καστρίτσης, εργαζόμενος στο Βιβλιοπωλείο μας είπε: «Δώσαμε βιβλία αξίας δύο χιλιάδων ευρώ. Τα τέσσερα πρώτα σε πωλήσεις ήταν τα δύο καινούργια βιβλία, καθώς και το βιβλίο του Νάσου Μπράτσου «Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα» μαζί με το βιβλίο «Επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ». Σίγουρα βοήθησε ότι υπήρχαν συζητήσεις για τα δύο καινούργια βιβλία μέσα στο πρόγραμμα, αλλά σίγουρα ανταποκρίνονται και στις αναζητήσεις του κόσμου για απαντήσεις στην ισλαμοφοβία. Επίσης, δόθηκαν βιβλία γύρω από τις προηγούμενες εμπειρίες που η αριστερά ανέβηκε στην κυβέρνηση, όπως στη Χιλή ή στα Λαϊκά Μέτωπα του ‘30».  
 
Πλούσιο ήταν και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μαρξισμού. Την Παρασκευή 22/5 έγινε προβολή της ταινίας Xenia του Πάνου Κούτρα στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου. Μετά από αίτημα της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή» υπήρχαν υπότιτλοι για κωφούς. 
 
Το Σάββατο 23/5 μετά το τέλος της κεντρικής συζήτησης ακολούθησε συναυλία με τον Παυλέα και τους JazzMatazz, τους Μasters of the Strings και τους Radio Sol που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ με πολύ χορό. Συνθήματα ακούγονταν σε κάθε κενό ανάμεσα στα τραγούδια, ενώ stand up comedy έκανε ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μαρτζούκος ανάμεσα στα συγκροτήματα.