Ιδέες
H άποψή μας: Mπορούμε να νικήσουμε τους εκβιαστές

Από την απεργία των Νοσοκομείων στις 20 Μάη

Ένα από τα μόνιμα «επιχειρήματα» των απόψεων που αρνούνται τη ρήξη με τους εκβιαστικούς «θεσμούς» της ΕΕ, είναι ότι αν γίνει τέτοια σύγκρουση, τότε θα απομονωθούμε και θα υποφέρουμε.
 
Αυτή η «συλλογιστική» δέχτηκε δυο συντριπτικά πλήγματα αυτές τις μέρες. Το ένα ήρθε από την Ισπανία και το άλλο από την Ιρλανδία. Σε δυο από τις πιο συντηρητικές χώρες της Ευρώπης, εκεί όπου έχει παραδοσιακά δύναμη το πιο αντιδραστικό κατεστημένο, η Καθολική εκκλησία, οι κάλπες κατέγραψαν μαζική στροφή προς τα αριστερά. 
 
Στην Ισπανία, το κυβερνητικό κόμμα του Ραχόι έχασε το ένα πέμπτο των Δήμων που είχε κάτω από τον έλεγχό του. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην ανταπόκριση που δημοσιεύουμε σε αυτό το φύλλο, στις δυο μεγάλες πόλεις, στη Βαρκελώνη και στη Μαδρίτη, νικήτριες είναι δυο γυναίκες που αναδείχθηκαν μέσα από το κίνημα των Indignados και υποστηρίχτηκαν από το Podemos και δυνάμεις της Αριστεράς.
 
Σαρωτική νίκη
 
Στην Ιρλανδία, πέτυχε σαρωτική νίκη το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Σε μια χώρα όπου ο καθολικισμός και η δεξιά κρατάνε τις εκτρώσεις στην παρανομία, αυτή είναι μια εντυπωσιακή ανταρσία κατά του σεξισμού. Και όπως τονίζουν οι σύντροφοί μας εκεί, αυτό δίνει νέες δυνατότητες για το κίνημα συνολικά.
 
Αυτή τη στροφή προς τα αριστερά τη φοβόντουσαν εδώ και καιρό τα επιτελεία της ΕΕ. Ιδιαίτερα μετά τη νίκη της Αριστεράς στις εκλογές εδώ στην Ελλάδα, οι κάθε λογής Σόιμπλε έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να ανακόψουν αυτή τη δυναμική. Όχι «μόνο» με τους εκβιασμούς που όλοι ξέρουμε στην ελληνική περίπτωση, αλλά και με αχαλίνωτη κινδυνολογία στις άλλες χώρες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η προπαγάνδα τους έλεγε και λέει ότι μια ελληνική ρήξη με τη λιτότητα, τα μνημόνια και το χρέος θα την πληρώσουν οι εργάτες των άλλων χωρών της ΕΕ και άρα δεν πρέπει να υποστηρίζουν την Αριστερά πουθενά.
 
Οι νίκες στην Ισπανία και στην Ιρλανδία δείχνουν ότι οι κινδυνολόγοι φίλοι του Σόιμπλε κινδυνεύουν να πάθουν ό,τι έπαθε και ο Σαμαράς εδώ. Κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με τους εκβιαστές-δανειστές της ΕΕ, εμπνέουμε και ξεσηκώνουμε τους εργάτες παντού.
Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του επιλέγουν τους συμβιβασμούς αντί για τη ρήξη. Ετοιμάζονται να υπογράψουν μια συμφωνία που διαγράφει τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αντί να διαγράφει το χρέος, ψάχνει ξανά πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ξήλωμα των μηχανισμών της λιτότητας. 
 
Τέτοιοι συμβιβασμοί πάνε να χαραμίσουν τη δυναμική του κόσμου και στην Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Αντίθετα, αν κλιμακώσουμε τους αγώνες ενάντια στους εκβιασμούς της ΕΕ και τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης, μπορούμε να κάνουμε όλους τους Σόιμπλε να έχουν την τύχη του Σαμαρά και να ανοίξουμε το δρόμο για την Ευρώπη των εργατών κόντρα στην Ευρώπη των τραπεζιτών.