Πώς ήταν η καμπάνια αλληλεγγύης για το Όχι στην Αυστραλία;
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, όλα τα μάτια στράφηκαν στην Ελλάδα. Τα αυστραλιανά ΜΜΕ, όπως όλα τα υπόλοιπα, υπαγόρευαν στον ελληνικό λαό να ψηφίσει Ναι και προέβλεπαν ότι το Ναι θα νικήσει. Αλλά οι καθημερινοί άνθρωποι άρχισαν να εμπνέονται όλο και περισσότερο όσο βλέπαμε το δυνάμωμα της καμπάνιας του Όχι και τη μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Οι αριστεροί Ελληνοαυστραλοί και οι σοσιαλιστές οργάνωσαν διαδηλώσεις για το Όχι στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϋ.
Οι συγκεντρώσεις, εκτός από την αλληλεγγύη στο κίνημα του Όχι, ήταν γεμάτες με συζητήσεις για το τι θα έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιος είναι ο δρόμος για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στη λιτότητα. Στο Σίδνεϋ, πολλοί ακτιβιστές υποστήριζαν άκριτα προηγουμένως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για το δημοψήφισμα, διάφοροι από αυτούς μπορούσαν να δουν ότι ο Τσίπρας δεν είχε όλες τις απαντήσεις.
Ποια η επίδραση και η αξία των εξελίξεων στην Ελλάδα για το κίνημα και την αριστερά στην Αυστραλία;
Το γεγονός ότι οι εργάτες στην Ελλάδα δεν ενέδωσαν στα μνημόνια που τους επιβάλλονταν από τις άρχουσες τάξεις στην Ευρώπη είναι φάρος για όσους θέλουν να αντισταθούν στο νεοφιλελευθερισμό. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ – πράγμα που κατανοούμε ως προϊόν του αγώνα – ήταν πηγή έμπνευσης για μεγάλο κομμάτι της αυστραλιανής αριστεράς που βρίσκει απωθητικό το νεοφιλελευθερισμό του Εργατικού Κόμματος (του δικού μας ΠΑΣΟΚ). Το δημοψήφισμα έκανε αυτή την κατάσταση πιο έντονη.
Το «Όχι» – μια (ελληνική) λέξη που κανείς από εμάς δεν είχε ξανακούσει – έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην αδικία και τις περικοπές. Άλλες καμπάνιες τώρα λένε «Όχι» στο ρατσισμό, στην κλιματική αλλαγή κ.λπ. Ο αγώνας των εργατών στην Ελλάδα έχει δώσει σε όλους μας έμπνευση να παλέψουμε ενάντια στη λιτότητα και στις περικοπές.
Για την οργάνωση «Αλληλεγγύη» (Solidarity), πολλά είναι τα χρήσιμα διδάγματα τα οποία έχουμε αντλήσει και τα οποία συζητάμε: για παράδειγμα την ανάγκη να μεγαλώσουμε την οργάνωση μας, και το παράδειγμα του ΣΕΚ και του ρόλου που έπαιξε στην καμπάνια του δημοψηφίσματος, στον αγώνα ενάντια στη Χρυσή Αυγή και στην εργατική αντίσταση. Πράγμα που δείχνει την ανάγκη μιας ξεκάθαρης, πειθαρχημένης, ανεξάρτητης πολιτικής οργάνωσης επαναστατών σοσιαλιστών. Αυτά είναι διδάγματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δείξουμε στους υποστηρικτές μας την ανάγκη να χτίσουμε την οργάνωση «Αλληλεγγύη» ώστε να παίξει παρόμοιο ρόλο.
Τι έγινε με τη Χρυσή Αυγή στην Αυστραλία;
Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να εδραιωθεί σε μερικές πόλεις στην Αυστραλία, αναζητώντας υποστήριξη από τη μεγάλη ελληνική κοινότητα, ιδιαίτερα στη Μελβούρνη. Αυτό στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία. Οι αριστεροί Έλληνες στη Μελβούρνη, έστησαν την οργάνωση «Όχι στη Χρυσή Αυγή» που παρακολουθεί τους φασίστες και έχει διαδηλώσει ενάντια σε κάθε απόπειρα συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είχαμε το Μάιο του 2014, όταν μία τοπική ακροδεξιά ομάδα, που ονομάζεται «Πρώτα η Αυστραλία», προσπάθησε να οργανώσει διαμαρτυρία στο ελληνικό προξενείο για υποστήριξη στη Χρυσή Αυγή. Όμως, μόνο 10 άνθρωποι πήγαν σε αυτή τη συγκέντρωση, ενώ 200 συνδικαλιστές και αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν εναντίον τους.
Στη Μελβούρνη, τα δίκτυα της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να μαζέψουν χρήματα για τους φασίστες στην Ελλάδα, προσποιούμενοι ότι μαζεύουν λεφτά για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό να αντιμετωπίσει την κρίση. Οι αντιφασίστες κατάφεραν να τους ξεσκεπάσουν και δεν επέτρεψαν σε αυτή την προσπάθεια να πετύχει.
Τα δίκτυα της Χρυσής Αυγής τώρα αλλάζουν στρατηγική. Στηρίζουν την καμπάνια «Επανακτήστε την Αυστραλία» - ένα νέο ισλαμοφοβικό και ακροδεξιό κίνημα – για να οργανώσουν την απεχθή Ισλαμοφοβία που συνεχώς προωθείται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Συντηρητικού Τόνι Άμποτ – ενώ το Εργατικό Κόμμα δε προβάλλει καμία αντιπολίτευση. Οι φασίστες, σαν τη Χρυσή Αυγή και άλλους, έχουν προσκολληθεί στην καμπάνια αυτή, προσπαθώντας να αυξήσουν τις δυνάμεις τους.
Έχουμε βοηθήσει να οργανωθούν διαδηλώσεις μαζικότερες από αυτές του κινήματος «Επανακτήστε την Αυστραλία» με σκοπό να απωθήσουμε τους ρατσιστές. Επίσης οργανώνουμε μια ευρύτερη διαδήλωση συνδικαλιστών, Οικολόγων και Μουσουλμάνων ενάντια στην Ισλαμοφοβία για αντιμετωπίσουμε τα ρατσιστικά ψέματα της κυβέρνησης και να προωθήσουμε μια ευρεία αριστερή εναλλακτική τη προσπάθεια μετατροπής των Μουσουλμάνων σε εξιλαστήρια θύματα.

