Διεθνή
Τυνησία: Διαδηλώσεις των ανέργων

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πόλη Κασρέιν της Τυνησίας το Σάββατο 16/1 μετά το θάνατο του Ριδά Γιαχιάουϊ από ηλεκτροπληξία. Πέθανε σκαρφαλωμένος σε μια κολώνα, είχε ανέβει εκεί πάνω για να απευθυνθεί σε συγκέντρωση άνεργων εργατών. 
 
Ο Γιαχιάουϊ ήταν ένας από τους επτά άνεργους απόφοιτους που βρίσκονται σε «μαύρη λίστα» μετά από μια κατάληψη που είχαν οργανώσει πέρσι. Όσοι βρίσκονται στη λίστα αυτή δεν έχουν το δικαίωμα να εργαστούν. 
 
Ο Σάλεμ Αγιάρι, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης Ενωμένων Άνεργων Αποφοίτων είπε ότι ο Γιαχιάουϊ «πρόσφατα ανακάλυψε πως ο φάκελος του αφαιρέθηκε στοχευμένα από αυτούς που παραδόθηκαν στον πρωθυπουργό για διορισμό. Η λίστα άλλαξε και χειραγωγήθηκε χωρίς να ρωτήσουν το δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο που ήταν υπεύθυνοι για το θέμα».
 
Όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να εκτονώσει το κίνημα παραχώρησε στην πόλη Κασρέιν την υπόσχεση για τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας, αμέσως άνεργοι σε άλλες πόλεις της Τυνησίας κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας προσλήψεις.
 
Το κράτος αντέδρασε με καταστολή και βία και οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν ραγδαία σε ανοιχτές συγκρούσεις με την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους και έβαλαν φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα.
 
Οι διαδηλώσεις απλώθηκαν από τη νότια και δυτική Τυνησία προς την πρωτεύουσα Τύνιδα, και μέσα σε μερικές μέρες σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν ακόμα πιο γρήγορα από ότι αυτές του 2010-11. Πράγμα που δείχνει ότι κανένα από τα αίτια που πυροδότησαν τον επαναστατικό αγώνα πέντε χρόνια πριν δεν έχει εξαφανιστεί.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ ο πρόεδρος, η κυβέρνηση, οι επίσημοι πολιτικοί και τα ΜΜΕ παρίσταναν ότι συμπάσχουν με τους άνεργους. Έκαναν όμως λόγο για «ταραχοποιούς που παρεισέφρησαν ανάμεσα στους διαδηλωτές» και οι οποίοι έκαιγαν και λεηλατούσαν δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Το Γενικό Εργατικό Συνδικάτο της Τυνησίας (UGTT) αποκάλεσε δίκαια τα αιτήματα των διαδηλωτών και πρότεινε να περιφρουρήσει τα κρατικά κτίρια από τους «πλιατσικολόγους». 
 
Χωρίς πολιτική ηγεσία για να καλέσει σε απεργίες και να καθοδηγήσει την σύγκρουση η αντιπαράθεση φαίνεται να έχει εκτονωθεί προς το παρόν. 
 
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 261 άτομα για κλοπές και 84 για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Περίπου 109 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
 
Μέλη της οργανωμένης αριστεράς ηγήθηκαν κάποιων κινητοποιήσεων, αλλά πολλοί από τους συμμετέχοντες λένε ότι δεν είναι πολιτικοποιημένοι και ότι απλά ζητάνε δουλειές από την κυβέρνηση. Η αριστερά δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσεγγίσει μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης. Η εξέγερση έφερε στο προσκήνιο ακόμα μια φορά το θυμό και τα προβλήματα μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας. Επιβεβαίωσε την αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει την οικονομική κρίση και τις καταστροφικές της συνέπιες στις ζωές των ανθρώπων.
 
Η άρχουσα τάξη της Τυνησίας απέτυχε να ικανοποιήσει τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες των εργαζόμενων, έτσι το κύμα δυσαρέσκειας δεν πρόκειται να εξαντληθεί. Οι επαναστάτες χρειάζεται να συνδέσουν τον αγώνα των εργατών με τα αιτήματα των ανέργων για δουλειές και κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να μπορέσουν να παλέψουν αποτελεσματικά την κυρίαρχη τάξη.