Βιβλία
Βιβλίο: Χρήστος Τζουρντός “Το Παραστράτευμα”

Κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη το αυτοβιογραφικό «πόνημα» του Χρήστου Τζούρντού «Το Παραστράτευμα». ¨
 
Ο Χρήστος γεννήθηκε το 1938, μεγάλωσε μέσα στην περίοδο της κατοχής όπου τόσο από την πείνα όσο και από τις βόμβες έχασε δύο αδέρφια και ο πατέρας του σακατεύτηκε. Βγήκε στο μεροκάματο από τα 12 και στη συνέχεια υπηρέτησε στο ναυτικό, στο αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ. Το 1965 πήρε μέρος στα Ιουλιανά και στη συνέχεια στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ζήτησε άσυλο στο Λονδίνο όπου συνέχισε την αντιφασιστική του δράση και συνδέθηκε με το επαναστατικό κίνημα. Είναι μέλος της ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974) και ενεργό μέλος της ΚΕΕΡΦΑ,  συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να παλεύει το φασισμό.  
 
Το βιβλίο αναφέρεται στις εμπειρίες του Χρήστου από τη στρατιωτική του θητεία στο Ναυτικό την περίοδο του 1958. Περιγράφει  το κλίμα ανυπακοής που υπήρχε μέσα στις γραμμές του στρατού, από μία νεολαία που είχε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, τη φτώχεια, το κυνήγι του μεροκάματου και ταυτόχρονα τη σχιζοφρένεια των στρατοκρατών, που προσπαθούσαν να σπάσουν τον τσαμπουκά των νέων προκειμένου να υπηρετήσουν ένα παράλογο σύστημα στο όνομα της πατρίδας.  
 
Όπως γράφει: Ήταν «μία περίοδος παρακρατικής και κρατικής εξουσίας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Μπορεί να είχαν ανακάμψει οι αριστεροί δια μέσου του ΠΑΜΕ και ΕΔΑ και σε κάποια φάση του 1958 να ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμα και να είχε κλείσει το νησί-κολαστήριο της Μακρονήσου, αλλά όμως υπήρχαν όλες οι δομές ενός καραδεξιού κράτους στα τελευταία του, της ματωμένης Καραμανλικής οκταετίας, όπως καθιερώθηκε να λέγεται σήμερα ακόμα από τους ασυμβίβαστους αριστερούς. Ένα κράτος άκρως καταπιεστικό και σκληρό στα κρυφά και προ πάντων φανερά πολιτικά δρώμενα».
 
Ο Χρήστος περιγράφει με απολαυστικό τρόπο την τεράστια αντίφαση που υπήρχε μέσα στις γραμμές του στρατού. Από τη μία «οι αλανιάριδες, οι μαγκίτες, οι τσαμπουκάδες, οι δε γουστάρω να πάω φαντάρος, οι αντιμιλιταριστές, οι αντικαραβανάδες και οι όποιοι άλλοι από κάθε άποψη αντιρρησίες στράτευσης» και από την άλλη οι «οι σκοτεινές δυνάμεις του παρακράτους, οι συμμορίες της καρφίτσας, των σαμποτέρ στα αεροπλάνα της αεροπορίας από τον ΙΔΕΑ, των Κοτζαμάνηδων, των δολοφόνων του αριστερού συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, των ΤΕΑ και των εκκολαπτόμενων τυράννων της στρατιωτικής καπιταλιστικής δικτατορίας από το 1967 εώς το 1974».  
 
Ο Χρήστος είναι ένας άνθρωπος της τάξης μας και μέσα από τις εμπειρίες που περιγράφει στο βιβλίο, μπορεί κανείς να πάρει μία γεύση από τα χαρακτηριστικά μιας γενιάς που έδωσε μικρές και μεγάλες μάχες γκρεμίζοντας  τη δεξιά, το παρακράτος, τις χούντες, κατέκτησε μια σειρά δημοκρατικά δικαιώματα την περίοδο της Μεταπολίτευσης και άφησε πίσω της πολύτιμες παρακαταθήκες για τους σημερινούς αγώνες. 
 

Το 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου ανοίγει τις πύλες του στο Ζάππειο από τις 2 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρίσκεται στο περίπτερο Νο 25.

Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι:

Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00 – 22:30,

Παρασκευή και Σαββάτο: 18:00 – 23:00

και Κυριακή: 11:00 – 22:30