Υπουργείο Οικονομικών

Στη διαδήλωση μάλιστα συμμετείχαν και εργαζόμενοι στα τελωνεία με πανό της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων. Μετά από αυτή την εμπειρία, όλοι αισθανθήκαμε την αυτοπεποίθηση ότι όχι μόνο η προπαγάνδα της κυβέρνησης για τα «ρετιρέ» δεν έχει καταφέρει να μας απομονώσει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αντίθετα ότι τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε και να βρεθούμε όλοι μαζί στην πανεργατική απεργία στις 24 Φλεβάρη. 

«Υποσχέσεις»

Αντί γι´ αυτό το ΔΣ της ΟΣΥΟ αποφάσισε να κάνει πίσω την πιο κρίσιμη στιγμή παίρνοντας κάποιες αόριστες «υποσχέσεις»: «Ειδικό μισθολόγιο» κάπου στο απώτερο μέλλον, «αναπλήρωση» των χρημάτων που κόβονται «αν όλα πάνε καλά το 2010» σε αντάλλαγμα με την αποδοχή από την ηγεσία της Ομοσπονδίας των περικοπών 10%!

Αυτή η οπισθοχώρηση είναι τελείως λάθος: δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση να κάνει ελιγμούς την ώρα που είναι στριμωγμένη από την προοπτική ενός πανεργατικού ξεσηκωμού και αρχίζει να καλλιεργεί τη λογική ότι κάποιοι - μέσα από έντιμες διαπραγματεύσεις - μπορούμε να εξαιρεθούμε από την συνολικότερη εισοδηματική πολιτική. 

Την ώρα που κάθε μέρα ακούγονται όλο και πιο εφιαλτικά σενάρια για το μέγεθος της επίθεσης που ετοιμάζουν το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ο ρεαλισμός ότι κάποιοι μπορούμε να τη βγάλουμε καθαρή αν χρησιμοποιήσουμε την απεργία μας ως διαπραγματευτικό όπλο, την αναστέλλουμε τώρα και μετά - αν χρειαστεί - την προκηρύσσουμε ξανά. Και σίγουρα μία τόσο δυνατή απεργία δεν μπορεί να αναστέλλεται ερήμην της βάσης - η ενημέρωση έγινε μέσω του site της Ομοσπονδίας και μέσω των βραδινών δελτίων ειδήσεων - μιας βάσης που έδειχνε αποφασισμένη για συνέχεια».

«ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ -όχι στη μείωση των μισθών, όχι κατάργηση της 35ετίας» έγραφε ένα από τα πανώ στην πορεία των εργαζόμενων του Υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη. «Στο δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο», «όχι άλλες περικοπές την κρίση να πληρώσουν οι ληστές», «θέλουμε Ευρώπη των εργατών, όχι Ευρώπη των τραπεζών» ήταν κάποια από τα συνθήματα των διαδηλωτών. Εκδηλη και η οργή των εργαζομένων: «Είμαστε μισθωτοί, εργαζόμενοι, που πληρώνουμε κανονικά τις εφορίες μας. Τέρμα σε αυτήν την κοροϊδία, όλη αυτή τη λάσπη που έχουν βγει οι εγκάθετοι στα κανάλια και μας έχουν στοχοποιήσει και θέλουν να μας κάνουν και οικονομικά εξαθλιωμένους» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ντίνα Στυλλιανοπούλου. 

«Εγώ θα χάσω γύρω στα 500 ευρώ, πώς θα ζήσω την οικογένειά μου; Εχουμε γονείς με 500 ευρώ που είναι συνταξιούχοι και βοηθάμε και αυτούς. Πώς θα ζήσουμε τα παιδιά, τι υπάρχει υγεία, παιδεία; Πληρώνουμε φροντιστήρια, σχολεία, που θα πάει αυτή η κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, έχουμε κάνει μήνες απεργία» μας είπε η Ευαγγελία από τη Στατιστική.