ΜΕ ΤΗΝ εργατικη αλληλεγγυη ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - Απεργιακός συναγερμός

Στα νοσοκομεία ο κόσμος βράζει τόσο για τις περικοπές όσο και για το σκληρό πρόγραμμα εφημεριών λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ο Γιώργος Τσαμούρης συμμετείχε σε περιοδεία ενημέρωσης για την απεργία. «Κάναμε δύο φορές εξόρμηση στο νοσοκομείο Αγία Σοφία. Οι γιατροί είχαν κάνει συνέλευση για την απεργία. Δώσαμε 18 εφημερίδες και καλούσαμε τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή τους φρουρά τη μέρα της απεργίας. Η κουβέντα άνοιγε γύρω από την κρίση και το σύνθημά μας να φορολογήσουν τους πλούσιους. Συμφωνούσε πολύς κόσμος, αλλά έμπαιναν και ερωτήματα. Ποιος μπορεί να το κάνει, πως θα γίνει, τι δυσκολίες έχει. Παρέμβαση έγινε και στο διπλανό νοσοκομείο, το Αγλαΐα Κυριακού. Μιλήσαμε κυρίως με γιατρούς και δώσαμε 8 φύλλα της εφημερίδας», μας δήλωσε.

Παρόμοια εικόνα μας έδωσε και η Κατερίνα Παπαδούλη. «Κάναμε εξόρμηση στο Γενικό Πατησίων. Εκεί, οι εργαζόμενοι είχαν απεργήσει σε ποσοστό 80% στις 10 Φλεβάρη, αλλά δεν είχαν κατέβει στη διαδήλωση. Η διαφορά τώρα είναι ότι έχουν συζητήσει με το Σωματείο τους, να κατέβει πανό. Δώσαμε εφημερίδα σε τέσσερις εργαζόμενους και σίγουρα θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία και την πορεία».

Στη Θεσσαλονίκη έγινε παρέμβαση στο νοσοκομείο Γεννηματά. «Το κλίμα για την απεργία ήταν θετικό από όλους. Από τους διοικητικούς μέχρι τους νοσηλευτές. Συζητούσαμε για τους εργαζόμενους για το τι συμβαίνει με τις περικοπές, τι γίνεται με τις εφημερίες. Τους φέρναμε ως ενθαρρυντικό παράδειγμα το Ιπποκράτειο που έκαναν συνέλευση για το ίδιο θέμα. Δώσαμε πέντε εφημερίδες, ενώ γνωρίσαμε και ένα νέο γιατρό που ενδιαφέρεται για το Νυστέρι. Η αγωνία τους ήταν πως θα οργανώσουν καλύτερα το χώρο τους για να κατέβουν στην απεργία. Τους προτείναμε να κάνουν απεργιακή φρουρά και συνέλευση», μας είπε η Αλεξάνδρα Σιαφάκα.

Περιοδείες για την απεργία έγιναν και στα Γιάννενα. «Την Παρασκευή που μας πέρασε πήγαμε στην Νομαρχία για την προετοιμασία της Πανεργατικής. Δώσαμε 6 εφημερίδες και ανοίξαμε συζητήσεις. Με μια εργαζόμενη που είναι γύρω από το ΚΚΕ συζητήσαμε γύρω από το άρθρο που είχε η εφημερίδα για το αν οι εργάτες μπορούν να κυβερνάνε. Επίσης, με μία άλλη εργαζόμενη ξεκινήσαμε να μιλάμε για το ΣΕΚ και τι ακριβώς υποστηρίζουμε», μας είπε η Γιούλη Καραγιαννάκου.

Εικόνα ανταρσίας υπάρχει σε πολλές εφορίες μετά το κλείσιμο της κλαδικής τους απεργίας. «Τις τελευταίες εβδομάδες παρεμβαίνουμε στην Εφορία Εξαρχείων που δουλεύουν πάνω από 70 εργαζόμενοι. Την προηγούμενη Τετάρτη, μια μέρα μετά το πραξικόπημα της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των εφοριακών που έκλεισε την απεργία τους με το έτσι θέλω, πήγαμε ξανά. Ήταν οργισμένοι. Έλεγαν ότι ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε, ήταν σίγουροι ότι θα είχε μεγάλη συμμετοχή. Εμείς τους δείξαμε την εφημερίδα που έλεγε για την αντίδραση των εφοριακών στην Πιερία που προσπαθούν για συνέλευση κόντρα στο κλείσιμο. Κάποιοι το ήξεραν και από μηνύματα που είχαν πάρει στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Η απάντηση τους θα είναι η μαζική συμμετοχή στις 24 Φλεβάρη στην Πανεργατική», δήλωσε στην ΕΑ η Θένια Ασλανίδη.

Μαζική αναμένεται και η συμμετοχή από τους Δήμους. «Κάναμε περιοδεία στα γραφεία του Δήμου στη Νίκαια. Δώσαμε 7 φύλλα της εφημερίδας. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι όλοι θα απεργήσουν και ένα μεγάλο κομμάτι θα κατέβει στην διαδήλωση. Δύο εργαζόμενοι μας ζήτησαν να κάτσουμε και να συζητήσουμε στο κυλικείο. Η κουβέντα πήγε πολύ πέρα από την απεργία. Υπήρχαν ερωτήματα για τη δολοφονία του μετανάστη στο Βύρωνα, μετά η κουβέντα πήγε στο Δεκέμβρη και τη στάση της Αστυνομίας και τελικά καταλήξαμε να συζητάμε για τη δεκαετία του ´30. Πως παλεύουμε τους φασίστες και τι ρόλο πρέπει να παίξει η αριστερά για να κόψει το δρόμο στο ΛΑΟΣ και τις φασιστικές συμμορίες. Για την απεργία τους δείξαμε στην εφημερίδα την φωτογραφία από την περιφρούρηση στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής ως παράδειγμα για να οργανωθεί καλύτερα η συμμετοχή», μας είπε η Κατερίνα Θωίδου.

Περιοδεία έγινε και στο Δήμο του Νέου Ηρακλείου.»Κάναμε παρέμβαση και παρόλο που έλειπαν διάφοροι εργαζόμενοι που συνήθως αγοράζουν την εφημερίδα, δώσαμε 8 φύλλα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα απεργήσουν. Η ποιοτική διαφορά είναι ότι τώρα θα απεργήσει και θα κατέβει στη διαδήλωση κόσμος που είναι γύρω από το ΠΑΣΟΚ, και στα δημοτικά και στο κεντρικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να μαζευτούν στο σταθμό του τρένου και να κατέβουν συλλογικά στην πορεία με πανό του σωματείου τους», μας δήλωσε ο Μανώλης Σπαθής.

Με αφορμή την πανεργατική απεργία έγιναν παρεμβάσεις σε εργατικούς χώρους που η Εργατική Αλληλεγγύη δεν έχει σταθερή παρουσία. «Για πρώτη φορά κάναμε παρέμβαση στα ΕΛΤΑ της Καισαριανής με ένα συνεργείο τεσσάρων συντρόφων εν όψει της απεργίας. Είναι δύσκολος χώρος, δεν επιτρέπεται η είσοδος. Τελικά, δύο σύντροφοι μπήκαν και οι άλλοι δύο μοιράζαμε την προκήρυξη που καλούσε στις 24 Φλεβάρη στην είσοδο. Ακόμα και ο φύλακας του χώρου μας ήρθε και μας ζήτησε να του δώσουμε για να διαβάσει τι λέγαμε. Πέντε από τους εργαζόμενους αγόρασαν και την Εργατική Αλληλεγγύη», μας δήλωσε η Σοφία Κορίλη.