Κάτω τα χέρια από το Άσυλο

Ο Μουτζούρης δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί από τον αρχιφύλακα του ΕΜΠ για «εξωπανεπιστημιακά άτομα» τα οποία είχαν εισβάλει στο ΕΜΠ και «επιδίδονταν σε βανδαλισμούς» ενώ «απείλησαν και τη ζωή ενός φύλακα». Ζήτησε την καταπάτηση του ασύλου την ίδια ώρα που βρίσκονταν δεκάδες φοιτητές στο κτίριο των Χημικών Μηχανικών όπου γίνονταν φοιτητικό πάρτι. Μετά την εντολή του Μουτζούρη και αφού έδωσε το πράσινο φως η υπουργός Παιδείας Διαμαντοπούλου, όρμησαν στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης Δελτάδες και ΜΑΤ και προσήγαγαν 30 περίπου άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα το πρωί καθώς δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος τους.

Η επίθεση στο άσυλο δεν είναι τυχαία. Στις 29 Γενάρη η υπουργός Παιδείας Διαμαντοπούλου είχε στείλει επιστολή στους Πρυτάνεις που τους ζητούσε «να εφαρμόσουν τον νόμο για το ακαδημαϊκό άσυλο». Συγκεκριμένα ζήτησε από κάθε Πανεπιστήμιο της χώρας «να ορίσει τους χώρους εκείνους όπου διεξάγονται έρευνα και εκπαίδευση και συνεπώς καλύπτονται από το άσυλο, να καταγράψει τους χώρους που τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη, καθώς και να λάβει μέτρα περιφρούρησης ώστε να αποτραπούν καταστροφές στο μέλλον». Μάλιστα είχε δηλώσει «Είναι σημαντικό να μην ακολουθούμε τα γεγονότα αλλά να τα προλαμβάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», στο πνεύμα του δόγματος των «προληπτικών συλλήψεων» που είχε εφαρμόσει ο Χρυσοχοϊδης το Δεκέμβρη του 2009.

Ούτε είναι τυχαίο ότι η εφαρμογή των εντολών της Διαμαντοπούλου έγινε την παραμονή της πανεργατικής απεργίας της 24 Φλεβάρη. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει σε εφαρμογή τα κατασταλτικά μέσα που διαθέτει προκειμένου να τρομοκρατήσει το κίνημα.

Κατάληψη

Την Δευτέρα το πρωί τα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων του Πολυτεχνείου έκαναν κατάληψη στην Πρυτανεία απαιτώντας από τις πρυτανικές αρχές να ορίσουν ημερομηνία συνεδρίασης της Συγκλήτου, όπου θα συζητηθούν οι λόγοι επέμβασης της αστυνομίας. Το επόμενο διάστημα οργανώνονται σε μία σειρά από σχολές Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν την απάντηση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη νέα πρόκληση της κυβέρνησης.

«Το φοιτητικό κίνημα δεν θα μείνει αδιάφορο σε αυτές τις εξελίξεις», αναφέρει προκήρυξη που κυκλοφόρησαν οι φοιτητές του ΣΕΚ καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 24/2 και σε ανοιχτή φοιτητική σύσκεψη στο κτίριο της Νομικής αμέσως μετά το απεργιακό συλλαλητήριο. «Η μάχη για την υπεράσπιση του Ασύλου που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, δένει με τους αγώνες για να μην φορτωθούμε την κρίση. Τις μέρες που κορυφώνεται η επίθεση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, με αιματηρές περικοπές και φόρους, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές απεργιακό κίνημα. Μαζί με τις απεργίες και τα συλλαλητήρια θα πρέπει να βρει μπροστά και τους φοιτητικούς συλλόγους. Οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις που καταδικάζουν την παραβίαση του Ασύλου και κλιμακώνουν με κατειλλημένες σχολές για να δώσουμε την απάντηση που αξίζει σε εκείνους που βάζουν χέρι στους μισθούς, τα επιδόματα και το δικαίωμά μας στην εργασία και αφήνουν τους μπάτσους να μπαίνουν ανενόχλητοι στους χώρους του πανεπιστημίου. Οι αγώνες φοιτητών και εργατών είναι κοινοί και μέσα στην κρίση η ενότητα και η οργάνωση μπορούν να φέρουν νίκες».